2012. szeptember 14., péntek

Az idő illúziója

A mostani mozihétvége a tudomány területére kalauzol el minket. Imádom az olyan tudományos felfedezéseket és elmélkedéseket, amelyeket teljesen hétköznapi módon is el tudnak magyarázni, hogy én is megértsem hogy nagyjából miről is van szó. Mint pl: a "Minden mindennel összefügg?" című bejegyzésben található tudományos cikk, ami a hologramszerű világ kutatásairól és eredményeiről számolt be. Ilyesmi lesz ez a mostani két film is.

Az első, az idő illuzórikusságának jelenségéről szól. A másik pedig az univerzum kontra multiverzum elképzeléseit taglalja. Csodálatos kisfilmek ezek, de vajon mit is keresnek egy meditációs blogban? kérdezheted joggal.

Nos, a véleményem az első filmmel kapcsolatban (és a hologramvilág-os cikkel is) hogy az egész Lényünket, az egész Valóságérzetünket, azt folyamatosan a saját érzékelésünk korlátai közt "szorongatjuk". Persze ezt az "érzékelést" amennyire csak tudjuk "kitágítjuk" technikai eszközökkel, amelyeknek a "korlátai" vagy éppen nagyszerűségei is szintén a mi szintünket "tükrözi". Mindenesetre folyamatosan fejlődünk, és egyre inkább tolódnak ki a "korlátaink", és egyre inkább fedezzük fel a világot, benne mi magunkat. A technikai fejlődésünk elég jó tempóban halad, azonban a saját Lényünkből fakadó érzékelési képességeink, annak minden korlátoltságával együtt picit lassabb ütemben fejlődik. De azért halad, és ebben is segít például a meditáció. Ugyanis hogyan kerülhetnél "tudatosan" bele a hologramvilágba? (aminek amúgy is részese vagy, csak nem tudatosan.) Tehát nem csak olvasol, gondolkodsz és elmélkedsz róla, hanem érzékeled is! A részévé válsz, beleolvadsz, belefolysz! Hogyan lehet azt megvalósítani? Az lehetetlen, mondja az elme. De valóban lehetetlen? Az elmének talán igen, de a Léleknek nem. A Lélek állapotának tudatossága ha felébred, akkor megadja azt az érzékelést, hogy az Önvaló a természetes állapotára ébred, azaz felfedezi hogy minden EGY.

Tehát pusztán az elménkre hagyatkozni a körülöttünk lévő világ (és benne mi magunk is) alaposabb felfedezésre kevésnek tűnik. Mert például nézzük meg hogy az elménkkel, és a jelenlegi fejlettségi szintünkkel hogyan is érzékeljük az időt! Mi is az hogy idő? És hogy mekkora illúziót is jelent jelenleg számunkra, az alábbi kisfilmből derül ki:A másik film pedig az univerzum és a multiverzum kérdését taglalja.

Vajon egy univerzum van? Vagy több? Minél inkább nyílik ki a szemünk, a körülöttünk lévő világok és lehetőségek irányába, akkor kezdhetjük csak érzékelni is azt, hogy ezt az egész mindenséget irányító erő, milyen  hatalmas is lehet. De ami az érdekes ebben, hogy mindkét irányba óriási erőfeszítéseket teszünk a megismerésre, csupán egy irányba nem. Mire is gondolok? Mikroszkópokkal keressük az atomok és szubatomi részecskék közti mini, vagy mikro, vagy nano világ titkait. Olyan, mintha mi, a nagy óriások belenéznénk a mini univerzumok végtelen kis világába. Aztán ugyanilyen erővel nézzünk a távcsövekbe, kémlelve a bolygók, a csillagok és az univerzum titkát. A születését, a tágulását, a határait, a kezdetét a végét, és most már az univerzumon is túlmutató, multiverzumok titkát. Ezekhez a univerzumi "méretekhez" és dimenziókhoz képest, mintha mi magunk, az emberek lennénk azok a bizonyos kis szubatomi részecskék, akiket az előbbiekben kémleltünk, csak most mi tekintenénk fölfelé, az óriások irányába. A hétvége közeledtével hogy totál elengedjem a fantáziámat és egy kis képzelgésre vigyelek, lehet hogy a mikroszkóp alatt lévő parányi atomok is a maguk "szintjén" ugyanúgy "kémlelnek" minket, mint ahogy mi tekintünk fel az égre és kémleljük az univerzumot? És akkor lehet hogy a multiverzumok, elmével felfoghatatlan gigantikus méreteiből, valami tőlünk is sokkal hatalmasabb intelligencia is kémlel minket? Mindenki figyel mindenkit? (-:

Talán az Istenségek így tekintenek le ránk? Na most ha hologramvilág van, akkor lehet hogy nincs is az hogy kívül-belül, fent-lent, kicsi-nagy, itt-ott, meg hasonló ilyen-olyan viszonyítás, pusztán az Egység van? És az abban lévő Megértés? A Tudás? A Felismerés? A Megismerés? A Tudatosság?

Az előbb írtam hogy a tudósok milyen óriási erővel kutatják a nano világ, és a multiverzumok dimenzióját és titkát, de egy irányba nem tekintenek. Vajon az melyik? Pont a kettő közt van! A középút, a figyelem origója, kiindulópontja, forrása, azaz mi magunk. Belül, a lényünk mélysége. Az aki Figyel, aki Felismer, aki Megismer. Na de ki vagyok ÉN? Ki is az, aki a tudást felfedezi? A tudós, a felfedező elméje csupán? Vagy valami több annál? És "oda", a "több"-höz hogyan jut el, azt hogyan fedezi fel igazán, Lényének Igazi Arcát? Az Önvalóját. Szóval a nagy erőkkel kutatott mindenféle irányba "rohangálás" mellett, lehet hogy ha picit belülre is tekintenénk, akkor az a bizonyos korlátozott érzékelésünk és felfogóképességünk is tágulna, és még az is lehet hogy többre jutnánk. Hmm... érdemes lenne ez irányba is próbálkozni. No de addig is amíg a tudósok nem ülnek le meditálni, hogy letegyék az egójukat, az elméjüket, és kitágítsák a tudatuk, érzékelésük és lényük korlátait, addig is látogassunk el mi vendégségbe hozzájuk, és nézzük meg hogyan is állnak az univerzum és a multiverzum kapcsolatát illetően.

Hohóóó, álljunk csak meg!

Ha hologram világ van, és sokkal szorosabb összekapcsolódás, mint ahogy mi érzékeljük, akkor valójában ki is a tudós, és ki is az átlagember? Ha minden EGY, akkor én magam is Egy lennék a Tudóssal, Veled, és a többi blogolvasóval? Mi mindannyian egy nagy erő lennénk, csupán nem érzékeljük még ezt intenzíven? És akkor ki is az aki felfedez valamit? Ki is az aki megismer, megtapasztal valamit? És hogy lehet hogy mások pedig nem? Nem is értik, nem is érzékelik, és nem is érdeklik? Jó kis kérdések, mi? Jó nagy téma, ugye? Na majd egyszer erről is szó lesz, nézzük azonban most már valóban az multiverzumok hatalmas titkát!Kolostoros MoziHétvége korábbi filmjei:

-> HOME  >>>
Gyönyörű film a Földről, és rólunk.

-> Huang Shi gyermekei  >>>
Mit is hoz ki egy fiatalemberből, és a rá bízott gyermekekből egy kőkemény háború? A filmből kiderül.

-> 12 dühös ember >>>
Vajon mi történik ha 12 különböző embert bezárnak egy szobába? Egészen addig nem jöhetnek ki amíg meg nem hoznak egy közös és egyhangú döntést. Szuper film az emberek személyiségéről.

-> Másfélmillió lépés Magyarországon >>>
Igazán lelkes, természetkedvelő TV-s csapat mutatja be Magyarország gyönyörű tájait. Gyalog mentek a túraútvonalakon, végig az egész országon.

-> Idegen Bárány >>>
Különleges vallási közösségben, az "amish"-ok közt él egy lány akinek kétségei vannak. A történetben jelen van az évek óta aggódásban élő anya, egy távoli titokzatos nő, és egy elhallgatott múltbeli esemény.

-> Ostrov - Sziget >>>
Egy orosz szerzetesi közösség igazán furcsa tagja, Anatolij atya drámai, de egyben humoros története.

-> Konfúciusz >>>
Hogyan kerülhet egy igazi Guru miniszteri székbe? Mi az ami motiválja Őt, és mit is képvisel? Ez mind-mind kiderül ebből a nagyszerű filmből!

-> Az élet csodaszép >>>
George életében eljön a szörnyű pillanat, amikor végképp feleslegesnek, semmirekellőnek, bukottnak és vesztesnek érzi magát. De vajon tényleg felesleges az ő létezése itt a földön? Hogyan alakult volna mások élete, ha ő egyáltalán nincs is?

-> A király beszéde >>>
Még a legnagyobbaknak is van gyenge oldaluk. A legkiválóbbak is rendelkeznek hibákkal és gyengeségekkel. A nagyság azonban abban áll, hogyan kezelik ezeket! Erről szól ez a film, igaz történet alapján.

-> Egyiptom hercege >>>
Rajzfilmkészítő mesterek csodás alkotása Mózes életéről.

-> Minden6ó >>>
Te vajon mit tennél, ha egyik pillanatról a másikra mindenhatóvá válnál? Azaz, bármit megtehetnél. Mit kezdenél vele? Bruce, a film főszereplője megkapta ezt az Isteni lehetőséget. Vajon tud élni vele?

-> Az ember aki fákat ültetett >>>
Egy olyan film, amiről ezt írta egy olvasó: "Szerintem le kéne vetíteni osztályfőnöki órán és beszélgetni róla. Az ember néha úgy érzi semmi értelme annak amit csinál. Hogy egyedül semmire nem jut. És akkor jön egy ilyen film az életébe."

-> Fordulópont - Az ambíciótól az értelemig >>>
Ha csak egy filmet ajánlhatnék Neked, akkor ez lenne az! Semmiképp se hagyd ki, hiszen ha már itt jársz a Kolostorban, akkor ez Neked kifejezetten kötelező! Komolyan mondom, le fog nyűgözni!

-> Ízek, imák, szerelmek >>>
Egy fiatal hölgy története arról, hogyan is keresi a Sorsát, Istent, és a Boldogságot a világ a különböző pontjain.

-> A jövő farmja >>>
Hogyan próbálják angliai farmerek "modernizálni" a gazdálkodásukat a célból, hogy az asztalra kerülő ételeink egészségesebbek, a környezetünk tisztább, és a természettel való együttélésünk sokkal inkább a harmóniára épüljön? Egyszerű és nagyszerű gondolatok és próbálkozások arra nézve, hogy a természet felé valóban nagyobb tisztelettel forduljunk.

-> Mennyei Prófécia >>>
Peru őseredjéből előkerült rejtélyes, az emberiség tudatosságával, fejlődésével, és a felemelkedésével kapcsolatos jelentősségteljes üzeneteket tartalmazó a tekercsekről, és a körülöttük kialakult hajtóvadászatról szól a film.

-> A jövő kezdete >>>
Hogyan tehetnénk sokkal jobbá a világot? Erre az igazán embert próbáló kérdésre keresi egy tanár a választ a diákjaival. Az egyik nebulónak nemcsak hogy fantasztikus, és egyben roppant egyszerű ötletet támad, hanem nagyon hamar útjára is indul a VilágMegváltó "vállalkozás".

-> Napfivér Holdnővér >>>
Assziszi Szent Ferenc életének emléket állító film, Önmagunk és az Isten kereséséről.

-> Tavasz, nyár, ősz, tél... >>>
Egy misztikusnak tűnő kunyhó ad otthont mesterek, megtértek, megvilágosodásra, elvonulásra, csendességre vágyók újabb és újabb generációjának. És az évszakok csak úgy jönnek, mennek...

-> A békés harcos útja >>>
Milyen tudást is adhat át egy öreg benzinkutas, egy fiatal és erős sportolónak? Talán a legfontosabbat.Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!