2024. szeptember 8., vasárnap

Guy Spier lenyűgöző irodája és könyvtára


Az amerikai befektető legenda, Warren Buffett kapcsán figyeltem fel a rendkívüli Charlie Mungerre, és az évtizedek alatt a körülöttük kialakult Berkshire Hathaway nevű cégre, erre a hatalmas pénzügyi és szellemi óriásra, erre a mastermind műhelyre. Hozzájuk kapcsolódóan jött aztán képbe az indiai befektető Mohnish Pabrai, és rajta keresztül jutottam el a svájcban élő Guy Spierhez, akiről a mai téma szól.

Az ő munkásságuk mellett más befektetőket is figyelek, másoknak is követem a tevékenységét. 20-25 ilyen ember biztos van, akiknek igyekszem szorosan követni gondolataikat a befektetésekről. Nagy vagyont kezelnek már hosszú évek óta sikeresen, amihez nemcsak hatalmas szakmai tudás és tapasztalat szükséges, hanem megfelelő vérmérséklet is. Higgadtság, bátorság, bölcsesség, és végtelen türelem. Aki benne van ebben az iparágban, tudja miről beszélek.

A fent említett négy úriember mindegyik különböző, de mégis lenyűgöző karakter. Sok mindent lehetne írni róluk, de most maradjunk a mai témánknál, Guy Spier lenyűgöző könyvtáránál. Pár nappal ezelőtt ugyanis egy másfél órás betekintést engedett ebbe a rendkívüli szellemi műhelybe, a Zürich belvárosában lévő irodájába.


A nagy és jelentős dolgokat létrehozó és működtető emberek irodája, szellemi munkaterülete engem mindig valamifajta lenyűgözöttséggel és kíváncsisággal tölt el, ezért is örültem nagyon, amikor Mr. Spier feltöltött a youtube-ra az övét.

Csak említés szintjén címszavakban, hogy miről beszél a videóban:

- Charlie Munger szobor inspiratív jelleggel áll ott a folyosón. Ezzel indítják a beszélgetést ráhangolódásképpen. Kiváló kezdés!

- Rákanyarodnak aztán a könyvekre, amiből kb. 5000 db. van ott az irodában. Bemutatja, hogy van külön csak olvasására és gondolkodásra szolgáló szoba, amibe igyekezett semmiféle technikai eszközt bevinni, nehogy elvonja a figyelmet.

- Szereti a könyveket újra és újra elolvasni (én magam is így vagyok vele) de azok a könyvek is nagyon inspirálólag hatnak rá, amiket még nem olvasott, amik csak úgy csöndben várják őt a polcon. Természetesen nem olvasta még el mind az ötezer könyvet, ami ott rendelkezésre áll, de halad vele, és az olvasatlan könyvek is inspirálják.

- Jobbnak érzi úgy az életét, ha minél több könyv van körülötte, és nem is sajnálja rá a pénzt.

- Kutatáshoz, kereséshez és elemzéshez, hogy megkönnyítsék önmaguk dolgát az irodában, katalogizálták ezt a sok könyvet, pont úgy, mint egy könyvtárban.

- A videón különböző polcokról és különböző témákban kezd el könyveket levenni és mesélni róluk. Ismerős az érzés, ilyenkor én is órákat tudnék mesélni egy adott témáról, a könyvről és a szerzőről. Nehéz ilyenkor abbahagyni, ha belendül az ember.

- Meglepheti a nézőt, hogy Guy Spier pénzügyi befektetőként milyen széles témakörben olvas könyveket, de aki felismeri ezen emberek bölcsességét, ismeri a "működésüket", az nem lepődik meg azon, hogy egyáltalán nem csak a vállalati jelentéseket és a GDP adatokat forgatják kíváncsisággal.

- Átmennek aztán a személyes irodájába az íróasztalához, ami körül szintén rengeteg az olvasnivaló. Nemcsak könyvek, hanem az internetről letöltött és kinyomtatott elemzések, cégek éves jelentései, újságok és magazinok, meg egyéb anyagok.

- Személyes üzenetek és emlékek Warren Buffettől.

- Két íróasztala van. Az egyiken áll a monitor, a másik pedig az offline tevékenységekre van: ott olvas és ír. Jobban tud ott koncentrálni, ha nem vonja el a figyelmét a számítógép.

- Nem egy társasági ember, ezért nem is vonzza a New Yorki-i nyüzsgő business élet, ő nagyon jól érzi magát a kisvárosias hangulatú Zürichben.

- A személyesen, kézzel írt köszönő és üdvözlőkártyák fontosságáról is beszél. Ehhez külön van a cégnél egy szoba, ahol csak a kimenő és bejövő üdvözlőkártyák forgalmát menedzselik.

- Láthatjuk a csapatot is munka közben.

- Irodák elhagyhatatlan és az egyik legfontosabb helyszíne: a konyha. Ezt is megmutatja.

- Egy különös és inspiratív, absztrakt művészeti alkotás a folyosón, ami eltérő szögből nézve más-más arcát mutatja.

- Konferenciaterem, amiben a középkori bútorok hangulata találkozik a modern bútorok stílusosságával.

- Végül pedig jön a kert, ami igazán hangulatossá teszi az irodát, és mivel Zürich szívében van, ezért közel van a tóhoz, remek a közlekedés a vasúthoz és a reptérhez, és a város melletti hegy sincs messze. Zürich, zöldövezetben régi villa, hatalmas könyvtár: ideális!

Érdemes tehát egy sétát tenni Guy Spier irodájában, különösen ha már így személyesen vezet körbe:



YouTube Link >>

A videó kapcsán nosztalgikus érzések fogtak el, hiszen Zsuzsával mi is eltöltöttünk egy kis időt Zürichben 2019 nyarán, és nagyon jól éreztük magunkat. Visszavágyunk. Ebből az utazásból volt is egy kis ízelítő itt a blogban, íme:

- Neue Zürcher Zeitung >>

- Svájc. Üzlet. Pénz. >>>

- C.G. Jung ház Bollingen >>

- C.G. Jung ház Küsnacht >>

- Zürich >>>


A Kolostor Őre



Zürich. 2019.