2018. május 16., szerda

Yuval Noah Harari

Ki ez a különös fiatalember 
Mr. Macron mellett?
 
A Bromance bohókás jelenetein túl, úgy tűnik a különös könyvek is felkeltik a francia elnök figyelmét. Nem csoda, hiszen a mellette lévő fiatalember nem akárki, könyvei hatalmas hullámokat vertek a modern gondolkodó világban:
 
"...az ország legbefolyásosabb emberi olvasták.
Mark Zuckerberg kiválasztotta az online könyv klubjához. Barack Obama a televízióban ajánlotta. Bill Gates azt nyilatkozta, hogy ha 10 könyvet kéne magával vinnie egy lakatlan szigetre ez köztük lenne" - írja a New York Times

"Ha Harari következtetései igazak,
meglehetősen riasztó jövőbe tartunk. - fogalmaz az Index

"lendületes, néha coelhói felszínességű,
frappírozó megállapítások, néha zen-koanok, máskor nagyívű gondolatmenetek sorakoznak bennük, és az olvasó Harari vezetésével csak álmélkodik a mozaik szép, szerves egységén. - írja Konok Péter

"A jövőt feltérképezve alapvető kérdéseket tesz fel.
Honnan hova tartunk?" - így a TED

"Harari a történelmi paradoxonok 
Zen tanítványaként említette önmagát" - írja a Guardian

"Nem is a jóslatok a könyve legérdekesebb részei,
hanem amit a jelenünkről mond." - Washington Post

"Mikor Angela Merkel áthaladt a termen és meglátta,
azonnal megállt és bemutatkozott neki, mondta hogy olvasta a könyvét. Harari két nagyon fontos könyvet irt, és vitákat gerjesztett, nemcsak kormányokban, de üzleti körökben és a civil szférában is. Gondolatai erősen provokatívak, riasztóak, és olyanok, amiket közelről meg kell hogy ismerjenek. - World Economic Forum

Ilyen vélemények és ajánlások után hatalmas kíváncsisággal vágtam bele a fiatal Harari professzor munkásságába, a mára már közel 10 millió példányszámban elkelt könyveibe. Egyszerűen magával ragadó volt.

Gondolatait, kérdéseit, meglátásait érdemes megismerni és megfontolni. Nem feltétlenül kell velük egyetérteni, lehet vitatkozni vele, sőt, kell is! De ha mégsem kíván az olvasó vitába szállni vele, csupán morfondírozni kezd a leírt dolgokon, már az nagy élmény lesz, mert bátran állíthatom hogy nem megy el a leírt sorok mellett érintetlenül az olvasó.

 Nagyításhoz klikk a képre!

Felkavaró ahogy Mr. Harari átállítja a szobában a lámpákat, és ugyanaz a bútorzat már egy teljesen más megvilágításba kerül. Ettől a különös és új megvilágítástól kezdünk majd önmagunkba szállni, és elgondolkozni azon, hol is éltünk eddig, milyen szobában is vagyunk, és mi is zajlik egyáltalán körülöttünk. Kik vagyunk, honnan és hova tartunk?

A szerző kétségtelenül és leplezetlenül ateista hozzáállása az élethez egyértelmű. (Itt ezügyben, ebben az ateista témában azért szívesen meghallgatnék egy hosszabb beszélgetést a szerző és Jung apó között, érdekes dolgok kerülhetnének a felszínre.) Viszont azt ajánlom hogy ez ne térítsen el senkit a szerző gondolatainak megismerésétől. Se a vallásos, se a spirituális, se meditáló, se egyéb beállítottságú embereket. Szerintem nem fogják megbánni.

A második könyv nagy fejezeteinek főbb kérdései:
 
 - Mi a különbség az ember és a többi állat között?
- Hogyan hódította meg fajunk a világot?
- Felsőbbrendű életforma a Homo sapiens, vagy csak a "helyi menő csávó"?
- Milyen világot teremtettek az emberek?
- Hogyan vált az emberek meggyőződésévé, hogy nemcsak ők irányítják a világot, de ők is adnak értelmet neki?
- Hogyan vált a humanizmus (az ember imádata) a legfontosabb vallássá mind közül?
- Képesek lesznek az emberek a jövőben irányítani a világot és értelmet adni neki?
- Mennyiben fenyegeti az emberiséget a biotechnológia és a mesterséges intelligencia?
- Ki lesz az emberiség örököse, és milyen új vallás válthatja fel a humanizmust?

Ismételni tudom csak önmagamat: óriási élményt nyújt az átalakított új megvilágítás a megszokott bútorok közt. Megdöbbentő, elgondolkodtató, inspiráló élmény. Kérem a kedves olvasót, helyezkedjen el egy kényelmes fotelban, és csak hagyja hogy Mr. Harari kicserélje a lámpákat a szobában!


.
Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: