2020. május 21., csütörtök

Sina Báró Őrtornya.

Zsuzsával folytattuk az elmúlt hetekben megkezdett tavaszi bolyongásunkat a badeni erdők mélyén, amikor egy különös helyre érkeztünk. Erdei ösvényeken és tisztásokon át vezetett utunk, ahol csodálatos kilátás nyílt a tájra.

Csak mentünk, csak mentünk, és egyik ámulatból a másikba estünk, hogy milyen szép a környék. Gyönyörű az erdő tavasszal. Köszönés és jókívánság a többi túrázónak az ösvényeken, majd vidáman haladtunk tovább.


Helenental és Baden környék fölött magasodott egy hely, ahol reményeink szerint várt ránk néhány finom süti, kávé, és egy kis pihenés. 800 méter fölött jártunk, és akkor már jó néhány kilométert a lábunkba tettünk. Megérkeztünk tehát a Vaskapu menedékházhoz.


Kellemes fáradtsággal közelítettünk tehát. Masszív kőépület, látszott rajta hogy nem tegnap épült. Átélhetett már néhány telet itt a táj fölé magasodva. Közeledünk, közeledünk, majd érdeklődve kezdem olvasni a több mint 150 éves épület történetét.
 
 
Sina Báró építette 1856-ban. Ismerős a név... 
Honnan is? Honnan is? Megvan!
 
Hiszen Báró Sina Simon, annak a Sina Bárónak volt a fia, akivel Széchenyi a pesti Lánchidat építette! Báró Sina György volt az, aki Széchenyivel közösen élte át a Lánchíd körüli hosszasan elhúzódó politikai és gazdasági huzavonát.
 
 
És az ő fia, Báró Sina Simon építette ezt az őrtornyot, ezt az úgynevezett megfigyelőállomást, amely fantasztikus kilátással örvendeztette meg a környéket. A hozzá épített menedékház néhány évtizeddel később csatlakozott az épülethez. Az azóta eltelt sok-sok évtizedben mennyi-mennyi túrázó pihentethette meg itt a lábát, és nyújtózhatott ki jólesően egy süti, kávé, vagy egyéb frissítő társaságában...
 
Archív felvétel 1910-ből. 
Boldog békeidők a két háború előtti világból...
 
Hasonlóan békés hangulatban fogyasztottuk el a menedékház frissítőit mi is. Apfelstrudel, kávé, cola, víz. A terasz mellett hatalmas színes orgonabokor illatozott. Szinte már édenkerti állapotok...

Aztán kipihenve magunkat nyúltunk újra a hátizsákunkért, búcsút vettünk a finom falatoktól, a 150 éves kőfalaktól, és magától Sina Bárótól. Utunk visszavezetett a völgybe, de addig is várt még ránk néhány szép pillanat.
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: