2018. május 10., csütörtök

Reptér

Vannak újságok amiket rendszeresen olvasok. Egyik kedvencem a német gazdasági lap, a Handelsblatt. Remek cikkek vannak benne, olyanok, amelyek hasznosak akár vállalkozóknak, akár befektetőknek, és minden olyan olvasónak is, aki nyitott a világra. Érdekes trendeket lehet megismerni.

A Handelsblatt legutóbbi hétvégi kiadásban volt egy cikk a müncheni reptérről. Ebben szó volt a fejlesztések szükségességéről, meg úgy az iparági folyamatokról, és egy érdekesség külön fel is keltette a figyelmemet. A repülőterek működésére 2014 óta figyelek oda jobban, amikor is sikerült befektetnem a bécsi reptérbe. Kisebb tulajdonrészt vásároltam benne, és azóta szorosabban követem néhány más reptér életét is, gazdálkodásukat és fejlesztésüket.

 KÉP: Bloomberg

Tavaly nyáron a Bloomberg is írt róla hogy milyen irányba haladnak a trendek, hogy milyenek lesznek a jövő repterei. Fantasztikus innovációk, lenyűgöző tervek. Így tehát kíváncsian kezdtem bele a Handelsblatt cikkébe is, hogy lássam hogy állnak a németek.

A müncheni reptér igazgatója említi a jövő kihívásait, és kiváló példaként hozza fel az iparág leginnovatívabb fejlesztését, a szingapúri Changi repteret. Ez keltette fel különösen a figyelmemet, és hoztam el most ide a kolostor udvarára érdekességképpen, csak hogy jobban képet kapjunk arról, merre is az arra:


Amikor e szingapúri reptér kapcsán egyik ámulatból a másikba estem, akkor egyszer csak eszembe jutott Frei Tamás. És egy másik ország. Több mint tíz évvel ezelőtt, 2006-ban (!) a riporter Kínában járt, és próbálta bemutatni az ottani, akkori állapotokat. Sanghaj, az egyik legdinamikusabban fejlődő város korábban elég szegényes volt, ennek ellenére 15 év alatt mégis felépítettek egy modern és pezsgő nagyvárost, egy döbbenetes gazdaságot.

Frei Tamás kinézett egy felhőkarcoló tetejéről, majd feltette a kérdést a magyar konzulnak hogy, jól látom, amíg mi Budapesten az elmúlt 15 évben az M0 -ás megépítésén küzdöttünk, addig a Kínaiak felépítettek egy New York-ot?

A konzul bólintott.
 

Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: