2024. április 11., csütörtök

A világ legnagyobb kolostoros könyvtára

Ausztria, kis város, nagy apátság, hatalmas könyvtár. Admontban jártunk Zsuzsával, és megtekintettük a világ legnagyobb kolostoros könyvtárát.


Nagyításhoz, klikk a képekre!

Hófödte hegycsúcsok ölelik körbe Stájerország egyik varázslatos völgyét, ahol csendesen éli mindennapjait a város: Admont. És benne a 950 éves bencés kolostor.


Az évszázadok alatt az apátságban lett gimnázium, könyvtár, múzeum, gyógynövénykert, fafeldolgozó, borászat, szóval szellemi és fizikai téren is aktívak a szerzetesek. Engem kifejezetten a könyvtár érdekelt és a múzeum.


Kétszázezer könyv gyűlt össze itt az évszázadok alatt. Ennek kb. a harmadát állítják ki egy csodálatos teremben. Ráadásul csak azok kerülnek kiállításra, amik a könyvnyomtatás feltalálása után készültek.


Körbetekintettem a termen és a lélegzetem is elállt. A díszesen festett mennyezet alatt állva, és a hatalmas polcokat nézve hosszú évszázadok hangulata járt át. Régi korok szerzetesei és könyvei.

A kolostor könyvállományának nagy része nincs kiállítva, hanem elzárt, speciális termekben vannak. Akadémiai kutatások számára nyílnak csak meg azok az ajtók. A gyűjtemény ottani részében már vannak olyan kéziratok és könyvek, amik a könyvnyomtatás előtti időkből származnak. A legrégebbi darabok a 900-as évek környékéről vannak. Ezekből a múzeum nyilvános részében pár régebbi darabot digitalizálva, vagy üvegbúra alatt meg is lehet tekinteni.


Nagyításhoz, klikk a képekre!

1070-ből, Észak-Olaszországból származó, Ótestamentumi történeteket tartalmazó szent könyv. El tudom képzelni, ahogy végtelen türelemmel valamelyik apát a kolostorban ezeket kézzel másolta, festette, rajzolta. Csak semmi word, pdf, és hasonlók. Kezdetleges eszközök, és az idő végtelensége. Talán voltak olyanok, akik egész életükben semmi mást nem csináltak, csak írtak, és írtak, és írtak, másolták a Bibliákat, könyveket és kódexeket egymás után, napról-napra, évről-évre.


Digitalizált verzióban lehetett belelapozni a közel ezer éves Bibliába, és megtekinteni a korabeli betűformázást, vagy éppen a díszítéseket, rajzokat és illusztrációkat.


Lenyűgöző volt az idő távlata, a könyvek hagyománya, és úgy általában az ember történelmi tapasztalata és kulturális öröksége.


A könyvtár és a múzeum után csendes séta következett az apátság kertjében a magnóliák társaságában. Volt min töprengeni, volt min meditálni. Lassú léptek, ezer évek, mély gondolatok, tavaszi szellő, rügyfakadás. 

Néhány igazán kellemes napot itt töltöttünk még Zsuzsával a környéken. Nagyokat túráztunk az erdőkben, folyók mellett, hegyoldalban, völgyek mélyén, a reggeli frissességben, és a délutánok békéjében. Steiermarkt gyönyörű, Admont lenyűgöző. Jövünk még, auf wiedersehen!


A Kolostor Őre