2018. július 6., péntek

A sportpszichológus elgondolkodtató sorai

Egy remek interjút
 
olvasok épp az Élet és Irodalom június 22-i számában. Budavári Ágotával, a Sportkórház sportpszichológusával több elgondolkodtató dologról is beszélgetnek benne, viszont egy igazán érdekes részt el is hoztam ide a kolostor udvarára, mert megfontolásra érdemes! Először jöjjenek a pszichológus sorai, aztán néhány egyéb gondolat.
 
"Sokan hiszik, hogy jó edzők a nagy és eredményes sportolókból lesznek. Ez azonban egyáltalán nem törvényszerű. Az előbb említett urak például sosem tartoztak sportáguk elkényeztetett sportolói közé, viszont megmaradt az ambíciójuk, hogy sikeresek legyenek. Jó elemzőkészséggel rendelkeztek, érzékenyek voltak a világtrendekre, értették a sportáguk technikai összefüggéseit, a fizikát, biofizikát is, és jó pedagógusként oktattak.
 
Minderre az átlag magyar edző vak, nem olvassa a külföldi szaklapokat, nem tanul az itt dolgozó külföldi edzőktől. Hajszolja a sikert, de hiányzik belőle az intellektuális igényesség és a magas cél elérésének ambíciója. Szeretne eredményes lenni, csak épp meg akarja spórolni az ehhez szükséges munkát. Nemigen képes egyéni edzéstervet kitalálni, nem érzi, hogy mindegyik versenyző más, és képtelen a differenciált kommunikációra is. Nem tudja, hogy másképp kell bánni egy gyerekkel, egy serdülővel, egy felnőttel és egy csúcskategóriás versenyzővel. Csak az eredményesség vágya hajtja, de a sportolókat még mindig ebben a középkorias, feudális, hierarchikus rendszerben kezeli, és azt hiszi, hogy a múltból meg lehet élni. Pedig az az ijesztő mondat, amit sok edzőtől hallottam, hogy a sok munka majd meghozza az eredményt, nagyjából a 70-es években működött utoljára."
 
 
Érdemes lehet itt most
 
megállni, és egy picit elidőzni. Nézz szét magad körül, kedves olvasó! A szakmádban, a környezetedben, a lakóhelyeden, az életedben, (vagy csak úgy az országban!). Vajon mennyire láthatóak a fent említett sorok? Mennyire jelenik meg az, amit Budavári Ágota említ, hogy hiányzik az intellektuális igényesség? Mennyire érzékelhető az, hogy meg akarják spórolni a szükséges munkát? Hol látni olyat, hogy érzékenyek a világtrendekre? És lehetne még sorolni. Elgondolkodtató, nem?
 
A siker, a büszkeség,
 
és az eredmények iránti vágy ott van sok-sok területen az emberekben, viszont... Egyszer azt olvastam valahol, hogy a sikernek nem titka, hanem ára van. Kérdés az, hogy meg fizeti-e az ember, vagy csak vágyja a sikert, ráadásul, hogy a sportszichológus hölgyet idézzem, középkorias és feudális eszközökkel. Tisztelt hölgyek, urak, kedves kolostoros látogatók! Középkori eszközökkel ne tessék mást várni, csakis középkori eredményeket! Isten hozta Önöket a 21. században!
 
Justin Trudeau
Kanada Miniszterelnöke
 
amikor letette hivatali esküjét, egy újságíró megkérdezte tőle hogy a 30 fős kormányban, hogyhogy 15 női miniszter van. Mr. Turdeau csak annyit mondott:
 
Mert 2015-öt írunk.
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: