2016. január 6., szerda

Beszéljünk a sajtról!



Az osztrák Standard magazin most hétvégi számában olvastam egy különleges cikket a sajtokról. Méghozzá nem is akármilyen helyszínről, hanem Kínából. Ráadásul egy úttörőnek számító, kínai sajtkészítőről.

Átalakulás

Kiderült hogy Kínában egyáltalán nincs hagyománya a sajtevésnek. Ami sajt volt az országban, az főleg a külföldiek számára volt a polcokon. A kínaiak nem nagyon ették. Azonban az utóbbi években lassan átalakulnak a folyamatok. 

Részben köszönhető ez annak a bizonyos úttörőnek számító kínai férfi munkásságának is. Aki bizony európai mesterektől tanulta meg a sajtkészítés csínját-bínját, és elvitte hazájába a finom falatokat. 2009 -ben üzemet nyitott, és azóta folyamatosan terjeszti az "Igét". No és persze gyártja is. Kezdetben nem értették miért foglalkozik vele. Nemcsak az emberek, de még a szülei is furcsán néztek rá.

Eredmény

Az utóbbi időszakban, évente már több mint 30%-al növekszik a kínai sajtfogyasztás. 2014-ben már elérte a 70.000 tonnát.

Az Úttörők

A témának lehetne írni a befektetési oldaláról is, ezzel az óriási piaccal kapcsolatos üzleti lehetőségekről, de nézzünk most inkább egy másik szempontot. A dolognak az "úttörő" jellegét! 

Hiszen kezdetben még csak kevesen voltak Kínában akik ismerték egyáltalán a sajtot. Még kevesebben voltak, akik meg is kóstolták, vagy akár rendszeresen fogyasztották. Még kevesebben lehetettek akik erről meséltek is másoknak, vagy akár sajttal kínálták barátaikat. Vagy csak úgy egyáltalán foglalkoztak volna a témával. Odáig meg aztán tényleg csak kevesen jutottak, hogy a sajtgyártás területén dolgozzanak. És most még a trend elején vagyunk. Vajon milyen lesz Kína és a Sajt kapcsolata 10 év múlva? 30 év múlva? 100 év múlva? 

És akkor most már térjünk rá a lényegre! Az úttörőkre.

Figyelj, 

mert mesélek párról!

- Amikor 2000 évvel ezelőtt mindenki Mózest és Ábrahámot "imádja", akkor páran, egy szűkebb kis közösség elkezdi maguk közt, Jézus nevét suttogni.

- Amikor az egész világ azt hitte, hogy a Föld lapos és tányér alakú, akkor hihetetlenül furcsa volt az a gondolat, mi van ha gömbölyű.

- Amikor emberek milliói életére telepedett rá a kommunizmus, és úgy tűnt, hogy a rendszer örök és megbonthatatlan, vajon hányan hittek őszintén abban, hogy hamarosan elmúlik.

- Amikor 20 évvel ezelőtt még nagyképűségnek számított a mobiltelefon, hányan merték azt gondolni, hogy lesznek olyan országok, ahol több mobiltelefonszám lesz, mint ahány lakos van. Ráadásul ha akkor még megemlítette volna valaki a Skype-ot is, mit gondoltak volna az emberek?

- És amikor még most, 2016 Magyarországán, még mindig óriási tömegek hiszik őszintén azt, hogy az egyedüli üdvözítő út az Istenhez, az egy keresztény templomban történik, akkor szerinted ez milyen szituáció?

- Régen mindenki Mózes és Ábrahám nevét énekelte, Jézusét csak suttogni merték. Mi a helyzet ma? Ma a nagy tömegek Jézus nevét éneklik. És a kevesek kiét "suttogják"?

- Lassan egymillió alkoholista országa leszünk, és mégis kinevetik azokat, akik a céges bulin történő részegen asztaltáncolás helyett, gyümölcslevet isznak. Családi, baráti, kollegális, rokoni összejövetelek nem múlhatnak el ital nélkül, és mégis azokra néznek furán, akik meditálnak.

Messzire jutottunk a sajtoktól, ugye barátaim?! Bizony. Pedig a világ távoli sarkában még mindig rengeteg emberre furán néznek, ha nem sushit kér, hanem sajtot. Ez a világ rendje. Nehéz az úttörők élete.





Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!