2019. április 14., vasárnap

Királytükör

Bevezetés a hatalom és az uralkodás művészetébe
 
Lengyel László 2000-ben írt könyvét olvasom most a napokban, és teljesen le vagyok nyűgözve. A stílus, a tartalom, a felkészültség és a mondanivaló, egyszerűen pazar.
 
Figyelem! Fontos kihangsúlyoznom azt hogy, kettőezerben írta ezt a könyvet! Azaz, közel húsz évvel ezelőtt! Hamarosan kiderül majd, mi is ennek a jelentősége. Előtte azonban álljon itt a szerzőnek a könyvhöz írt előszavából egy részlet:
 
"Királytükör ez a könyv. A XV. és a XVI. században tucatjával íródtak királytükrök azzal a céllal, hogy fejedelmeket bevezessenek a hatalom, és az uralkodás művészetébe. De a nem is titkolt cél többnyire az volt, hogy a királytükör szerzője elmondja álláspontját a korszak és nemzete politikai állapotáról."
 
Lengyel László könyve
 
az 1600-as évek képzeletbeli Dániájában játszódik. Kitalált történet, kitalált szereplőkkel, mégis valós üzenetekkel, tanulságokkal és mondanivalókkal. Ugyanis hiába kitalált a történet, valójában Magyarországról szól az írás, és Orbán Viktorról.
 
2000-ben írta a szerző a könyvet. Orbán Viktor kormányzása már akkor is sokat elárult a személyiségéről, de édes jó Istenem, hol voltak még az akkori dolgok a mostaniakhoz képest... Kamaszkori kis bohóckodásnak tűnik csupán az akkori Magyarország a mostani Stadionországhoz viszonyítva. Ennek fényében tanulságos csak igazán ez a könyv, így húsz év távlatából.
 
Miközben olvastam a művet,
 
eszembe jutott HiIary Mantel két fantasztikus könyve, a Farkasbőrben és a Holtaknak menete is. Hasonló szereplők, hasonló téma. A királyi palást, a hatalom maga, és a körülötte lévő mámor. Az uralkodás mikéntje, stílusa, célja és miértje. Sok szerző körbejárta már e kérdést, akár az irodalom, akár a filozófia szintjén, vagy éppen a tudomány oldaláról közelítve. Régi téma ez. Az emberiség hosszú ideje szorongatja már a Gyűrűt.
 
Sőt, a téma egy másik kiváló gondolkodója, Török Gábor azt állítja, hogy ne legyenek kétségeink, a politika és a hatalom jelentősége, szerepe és szükségszerűsége már nagyon hamar, egyszerű kis közösségekben is megjelenik:
 
"Mindez arra is rávilágít, hogy a politika lényegét nem a körülmények, az idő, a hely, de nem is az évszázadok vagy akár évezredek óta fennálló épületek adják, hanem az ember, a közösségi lény, aki mindenhová viszi magával a politikát, amerre jár.
 
Ha a jövőben távoli galaxisokra téved, akkor oda, ha egy lakatlan szigeten köt ki, akkor oda, ha emberi vagy természeti katasztrófák után a Földön reked, akkor pedig oda.
 
Aki azt gondolja, hogy a politika valami távoli, megfoghatatlan, a saját életére semmilyen hatással nem bíró jelenség, az képzelje el azt a helyzetet, amikor hirtelen tizedmagával egy lakatlan szigeten találja magát. Ahol már az első este dönteni kell arról, hogy a korlátozott erőforrásokat - mondjuk, a szigeten található öt banánt - ki, mikor és hogyan egye meg."
 
Sok minden
 
egyéb tanulságos dolog mellett Török Gábor kijelenti, hogy a politika tanulmányozása valójában, embertan. A közösségi ember tanulmányozása.
 
Itt ennél a pontnál én nem tudok elmenni Jung apó mellett szótlanul. Hiszen a "közösségi ember", az magánemberekből áll, azok kulturális, szociális és pszichológiai összetevőiből. És ennél a pontnál térve vissza a királytükörhöz, Lengyel László bizony Jung apó éleslátásával hatol a lélek mélyére is, hogy aztán díszes irodalmi faragásokkal ékesítse azt a bizonyos tükröt, hogy ezáltal emelkedett állapotban szemlélhesse majd az olvasó az országát, annak királyát, és azon keresztül végül saját magát.
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: