2017. november 18., szombat

A modern misztika mélységeiben

Gandalf, Gollam, Bilbo, Samu, Frodo, és a többiek társaságában. Egy gyűrű mindenek felett. A hatalom gyűrűje. Ősi vágyak modern köntösbe bújtatott meséje. Nézzük, értsük!
 
Súlyos és régi mulasztást pótoltam az elmúlt hetekben. Zsuzsa már hosszú évek óta mesél nekem Frodo-ról, és A Gyűrű történetéről, de még sohasem láttam az említett művet. Valahogy távol esnek tőlem ezek a messzeségbe mutató mitikus történetek. De a jövőben játszódó verziójuk sem fogott meg, így, bármennyire is hihetetlennek hangzik hogy van ember a planétán akinek kimaradt a Star Wars, bizony én az vagyok. A jelenben, vagy a közelmúltban játszódó történetek érintenek meg engem jobban, de hát mese nincs, néha mégiscsak sikerül az embernek túljutnia az árnyékán, és megtörténik a beavatás.
 
Szimbolikus volt
 
az egész történet, amit nem is tudom hogy az író, Tolkien honnan merített. Miből? Bár, Carl Gustav Jung után azt kell gondolnom hogy valahonnan a Kollektív Tudattalanból táplálkozhatott az alkotói kreativitás, hiszen az archetípusos szereplők karaktere, és az egész történet mondanivalója annyira mély, hogy valahová az ős eredethez vezet vissza. Talán onnan is ered. Hiszen ekörül forog az ember ősidők óta. A hatalom körül. E köré gyűltek, és ekörül éltek az ősi karakterek. A varázslók, a harcosok, az uralkodók, a kereskedők, a gonosz lények, a jó lények, és a sok-sok egyéb karakter.
 
Így zajlott ez régen, és így zajlik ez ma is. Nem tudom hogy volt-e a létezésnek olyan formája és közösségi állapota, amikor ez nem volt jelen. Talán itt-ott, elvétve néhány kisebb közösség ideig-óráig, de előbb-utóbb felbukkan A Gyűrű, és megszédülnek az emberek.
 
Hatalom
 
A wikipédia így ír róla:
 
- "A hatalom azt a képességet vagy erőt jelenti, amely alapján valaki vagy valami akaratát vagy szándékát másra, másokra rá tudja testálni. Ez a hatalom különösen akkor mutatkozik meg, amikor valakinek nincs szándékában a másik akaratát elfogadni, tudomásul venni vagy magáévá tenni, esetleg még ezzel az akarattal szembefordul, annak ellenáll, ennek ellenére az ő ellenében ható akarat érvényesítését nem tudja megakadályozni."
 
- "A hatalom eredetét tekintve az állatvilágból származik. A csoportéletet élő fajok (például farkasok vagy a csimpánzok) körében nem ritkán nagyon erős csoporton belüli hierarchia van. A hatalom tehát nem fajspecifikus sajátossága az embernek, hanem nagyon komoly előzményei vannak az állatok között, ahol a hatalom egyenlő az irányítás és elosztás jogával."

Hát, nem mámorító?
 
Te uralod a másik egyént, az egész csoportot, egy komplett közösséget, várost, országot, világot. Te döntesz, Te dominálsz, Te manipulálsz, Te hízelegsz, Te diktálsz, Te uralkodsz, Te osztasz kegyet, lehetőséget, életet, halált, mindent.
 
Néha persze ez túl szembetűnő, és el kell rejtened az ÉN-edet, egy közösségi, azaz a MI szellemiségébe. De valójában ugyanarról van szó. Csak itt elbújik az ÉN, és elfogadja a hatalom megosztásának szűk körét, az uralkodói kör, a többesszám, a MI érzését. Mi, így együtt uralkodunk. Hát, nem mámorító? 
 
Ti uraljátok a többi egyént, az egész csoportot, egy komplett közösséget, várost, országot, világot. Ti döntötök, Ti domináltok, Ti manipuláltok, Ti hízelegtek, Ti diktáltok, Ti uralkodtok, Ti osztjátok a kegyet, lehetőséget, életet, halált, mindent.
 
Vajon nem ez vonul végig
 
az emberiség egész történetén? Természetesen sok-sok ősi vágy, motiváció és ösztön dolgozik az emberben, de mintha ez lenne az egyik legerősebb és legdominánsabb. A befolyás érzése és tudata. Azt teszik az emberek, amit ÉN akarok. Azt csinálják a tömegek, amit MI akarunk. Ugye-ugye? Tényleg mámorító.
 
Tolkien Története
 
egyszerűen remekmű. Csak pipázik az öreg és nevet rajtunk. Hiába tette le elénk feketén-fehéren, készen a komplett történetet, továbbra is csak A Gyűrűt kergetjük. Hát, nem mókás?
 
Dehogynem. Bár, néha azért mégiscsak ijesztő. Hiába telnek az évezredek, ugyanazok az ősi játszmák vezérelnek. Ugye, "Drágaszágom" ?!
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
ui: A kolostor udvarán már korábban is megjelenő, a hatalomvágyról szóló blogbejegyzések itt találhatóak:
 


Társadalmi célú hirdetés: