2018. március 2., péntek

Stadionország, ébresztő, jó reggelt!


A magyar néplélek és a Kárpát-medence Koronája felett is beköszöntött a március. Bár, a tavasz még nem látszik, de remélhetőleg idén is lesz rügyfakadás, újjászületés és megújulás. A természetben biztos.

Talán a közéletben is, hiszen ismét eltelt négy év. Stadionországban idén áprilisban választás. Amolyan rügyfakasztó és gondolatébresztő jelleggel hadd mutassam be itt a kolostor udvarán, Zsiday Viktor befektetési szakember néhány nappal ezelőtti sorait. Talán elültet pár értékes magocskát elménk tavaszváró kis kertjében.

"Egy stadion hány angoltanár?

Ha hoznánk USA-ból, Angliából, Ausztráliából anyanyelvi tanárokat, és egy tanár minden héten 20 órát tartana, és minden osztálynak heti 2 anyanyelvi angolórája lenne, akkor 3700 anyanyelvi tanárra lenne szükség.

Ha feltesszük, hogy havi 1 millió forintért tudunk szerezni ilyen tanárokat (szerintem tudunk), akkor ez éves 3700*12 millió = 44 milliárd forint, azaz évente 44 milliárdból óriásit lehetne dobni a magyarok nyelvtudásán, és indirekt módon a globális versenyképességünkön. 

Ezt abból gondolom, hogy a 14 éves fiam 7 éve hetente 4 anyanyelvi angolórára jár (iskola mellett) plusz az iskolai angol, és ezzel mostanra nagyjából felsőfokú szintre jutott (ott tartunk kb, hogy a filmeket angolul, segítségként angol felirattal nézzük, és mindent ért). Ha általános iskolában végig lenne a mostani "sima" nyelvoktatás mellett még heti 2 angol anyanyelvi órája a gyerekeknek, az azt jelenthetné, hogy a gyerekek nagy része nyolcadikra elérne egy társalgási/középfokú szintre. Ez a globális munkaerőpiacon a minimumelvárás, és ha ezt meg tudják csinálni a finnek, meg a hollandok, akkor nekünk is tudnunk kell ezt: az angol az új latin, muszáj mindenkinek megtanulnia.

A populista/hatásvadász összehasonlítás pedig a következő:

A Népstadion közel 200 milliárdba fog kerülni. Ebből majdnem 5 évig lehetne a fent vázolt programot folytatni."

Zsiday úr teljes bejegyzése itt olvasható >>

- - -


Stadionország, ébresztő, jó reggelt!


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: