2016. október 31., hétfő

Meditáció, Ausztria


Sahaja Jóga
Meditációs Szeminárium
Niederösterreich Őszi Dombjainál

Rengeteg élmény, vibráció, emelkedettség, mesés hangulat, remek sztorik, szóval azt sem tudom hol kezdjem.
A legegyszerűbb, talán a konkrétumoknál, gondolhatja a kedves olvasó. Legyen!

Bécstől

kb. egy órára, Alsó-Ausztria egy kellemes vidékére szervezett az osztrák sahaja jóga meditáló közösség egy része, hat napot együtt tölteni. Kirándulni, meditálni, pihenni, elmélkedni, együtt lenni, nevetgélni, beszélgetni, jól érezni magukat.


Gemütlichkeit

ahogy az osztrák mondja, ami, általában amúgy is átjárja az itteni "életérzést".

Valami olyasmi a jelentése ennek, hogy: kedélyesség, kifinomultság, otthonosság, kellemesség.

Akik átlépik a határt Ausztriánál, sokszor emlegetnek egy élményt, hogy valamifajta nyugalmat lehet itt érezni. Nos, ez is a gemütlichkeit része, ami kiterjed szinte mindenre. Az élet minden részletére. Arra hogy kellemesen, otthonosan, meghitten és kifinomultan teljenek a dolgok. Valamifajta "jól és kellemesen élni" életérzés ez. Ráadásul ezt nem is tudatosan, hanem sokkal inkább ösztönösen művelik az osztrákok. És ez a fajta kellemesség sokkal több és finomabb szintű annál, mint hogy van pénz, és abból jól élünk. Nem. Ez annál sokkal "finomabb szintűbb".

Nem tudom ezt most jobban elmondani, viszont ehhez még érdemes hozzátenni azt a fajta "emelkedettséget" és "finomságot" is, amit még a spiritualitás, és a meditáció ad az embernek. A hétköznapi osztrák "gemütlichkeit" kellemességét még finomabb szintre emeli. No tehát, ilyesmi hangulatban terveztek eltölteni néhány napot vidéken az itteni meditálók. Szívesen csatlakoztunk Zsuzsával mi is négy napra.

Az első napokban kisebb, családiasabb méretekben és létszámmal zajlottak az események, de aztán a vasárnapi meditációs programokra már közel 200 ember jött össze.

Előadások

Nagyszerű előadások is voltak különböző témákról. Olyanokról amelyeket a hétköznapokból is lehet ismerni, azonban a sahaja jóga meditáció spiritualitásának fényében új megvilágításba kerültek. Bolygók, csillagok, univerzum, bibliai személyek, és egyéb sahaja jógás, csakrákkal kapcsolatos dolgok is.


Ne valamifajta professzori előadást képzelj el kedves olvasó, hanem inkább könnyed, de nagyon inspiratív előadásokat. Olyat, ami nem jóllakatja az embert, hanem inkább meghozza az étvágyát. Inspirálólag hat, hogy elmerülj mélyebben egy témában, és tágítsd az ismereteidet.

(a gemütlichkeit egyébként nem csak hasi, és testi szintű kellemességet és kifinomultságot jelent, hanem szellemit is)


Művészet
 
Lenyűgöző fellépések voltak. Zenei, és kisebb "színházi" jellegű előadások. Jó kedéllyel, derűvel, és vidámsággal töltötték meg a nézőteret. A klasszikus zene már önmagában szép, kellemes és kifinomult művészet, ráadásul ha a klasszikus zenei dallamokat olyan emberek szólaltatják meg, aki meditálnak, és az élet egy még finomabb szintű létezését "gyakorolják", akkor a művészetnek újabb dimenziói nyílhatnak meg, mind a hallgatóban, mind az előadóban.
 
Ízlésesség, kedvesség, és a kifinomult humor jegyében zajlott egy kis színházi kabaré jelenet is, amiben önmagukat, magát az osztrák sahaja jóga meditáló közösséget parodizálták az előadók. A jellegzetes helyzeteket, karaktereket, és a tipikus egyéniségeket figurázták ki. A kiváló egyensúlyérzéket mutatja hogy nagyon találóak voltak a "fricskák", ám mégis csak annyira, hogy a kedvesség határán belül maradjon. Shri Mataji többször is említette hogy egó ellen legjobb orvosság a humor. És az bizony volt. Hatalmasakat kacagott a nézőtér. Persze másokon mindig könnyű nevetni, na de magunkon?
 

A természet
 
Csodálatos kirándulások voltak a környéken. Egyénileg is, meg együtt, kollektíven is. Kinek épp hogy esett jól. Jártunk betonon, földön, füvön, erdőn, mezőn. Nagyszerű kirándulás jó levegőn az őszi fák között remek társaságban, ebéd, pihenés, meditáció. Az élet szép.
 
Zsuzsának a faluban a kecske témánál nagyot dobbant a szíve.
 
A 21. század találkozása a helyi földműveléssel. Bioautomata. Szerényen annyit hadd jegyezzek meg: van mit tanulni.

Human
 
A közeli cseh határra való tekintettel a faluban egy különös, modern művészeti alkotással lehetett találkozni. Egy nagy HUMAN felirat kötötte össze a földet és a vizet, szimbolizálva (és építve) ezzel sok mindent, de itt különösen a cseh-osztrák, azaz a nemzetek közti jó, emberséges kapcsolatot.
 
 Nagyításhoz klikk a képekre!
 
 
Meditáció
 
Mély meditációk voltak. Különösen ahogy haladtak a napok. Ilyenkor erősen át lehet azt élni, hogyan emelkedsz ki a hétköznapokból. Akik rendszeresen meditálnak, azok amúgy is egyfajta emelkedettebb életet élnek, viszont ilyen intenzívebb hétvégéken ez még inkább fokozódik. Az emberben lévő békesség és harmónia kitágul. Mélyebbé, csöndesebbé, kiegyensúlyozottabbá válsz. A hétköznapokhoz képest sokkal inkább átéled a létezés örömét. Lehet hogy túl nagy szavaknak tűnnek ezek, pedig így van. Egy különös hullámzáson megy át az ember.
 
 
Ahogy megérkezel egy ilyen szemináriumra még érezheted magadban a hétköznapokat. Még különböző hangulati, gondolati hullámzásokat élsz át, majd ahogy telnek a napok, és ahogy részt veszel a meditációs programokon egyre inkább tágul, stabilizálódik benned a meditáció sok szép tulajdonsága. Azok, amelyeket a csakrák különböző tulajdonságai tükröznek vissza az emberben. A kedvesség, a nyugalom, öröm, derű, szeretet, egyensúly stb.
 
A meditációs technikák és gyakorlatok mind-mind ezt a mélyülést segítik elő. És az együttlét. Az, hogy az egyéni vibrációk összeadódnak, és intenzívvé válnak így kollektíven. Így tehát ha bele tudsz finom-szinten is simulni egy ilyen kollektív meditatív pár napba, csodálatos élmények érhetnek. Persze ehhez kell egyfajta megalapozottság is. Csak úgy a semmiből beesni egy ilyen szemináriumra nem szerencsés. Ahhoz hogy valóban át tudd élni egy ilyen együttlét áldásait, hogy be tudd fogadni, felkészültnek kell lenni. Úgy tűnt, a társaság nagy része az volt, ezért ragyogtak aztán egyre jobban az arcok.
 
Zufrieden
 
avagy, "elégedett". Óriási kincs a megelégedettség. Az, ha az ember nyugodttá, megelégedetté tud válni. Átjárja a békesség, a megnyugvás, a harmónia és az elégedettség. Nem kíván a pillanattól többet, mint amit az ad. Az elmúlt napok pillanatai gyönyörűek voltak. Kint a természetben az őszi fákkal és a meditáló emberekkel. Békés volt, elégedett, és fénnyel teli. Kívánom Számodra is kedves olvasó, hogy megtaláld ezt. Ki tudja, talán ennél többet nem is kívánhatunk egymásnak.
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: