2016. október 7., péntek

Modernkori mesék


Filmforgatás lesz a környékünkön. Idén már másodszor. Bécsnek, ez az amúgy, már-már falusi idillre emlékeztető, csendes kis környéke ilyenkor benépesedik. Jönnek a szereplők, öltöztetők, statiszták, világosítók, a büfések, sminkesek, és az egész stáb. Nyüzsgés, pezsgés, rendezkedés, miegymás. De mire ez az egész nagy felhajtás? Ez nem más, mint maga, a modernkori mesemondás.

A mesék káprázatos világa

Sárkányok, boszorkányok, egyszeri legények, angyalok, királyok, harcok, szerelmek és halálok, félelmek és boldogságok, de mindenekfölött, az örök tanulságok. És nincs ez máshogy ma sem.

Régen persze az emberek talán a közös munkák során, aratáskor, szüretkor, vagy utána a hosszú téli estéken meséltek egymásnak. Szülők a gyerekeknek, felnőttek maguk közt, szomszéd falubeli a sógornak, komának. Mesék, pletykák, sztorik, balladák, regék, mitológiák. Szájról szájra jártak a mesék. A történetek és a tanulságok. Lényük mélyén az akkori emberek is szurkoltak a főhősnek, hogy legyőzze az igazságtalan királyt, legyőzze a gonosz sárkányt, a jó elnyerje méltó jutalmát, angyalok vigadjanak, és a gonoszság is visszahúzódjon már. Ma is így megy ez.

Változó világ

Bár a környezet megváltozott. Iphone-okon, laptopokon, kábel TV-n, vagy éppen mega-hiper modern mozikban, és a filmvásznon fogyasztjuk a mai mesét. Hollywood, underground alkotók, TV stúdiók szolgáltatják a történeteket. Movie-k, trilógiák, szappanoperák. A szereplők, a környezet és a csatorna változott, de a lényeg, a mélyben ugyanaz.

Félelmek, remények, harcok, hétköznapi küzdelmek, barátság, szerelem, élet, halál, csalódás, igazság, hazugság, a jó és a rossz harca, a természet, az ember, Isten, és sok minden más.

Mesemondásra

készülnek hát a bécsiek is, itt most a környékünkön. Jönnek a modernkori mesemondó mesterek, jön a TV stáb. És amíg tart a forgatás, addig a stáb kocsijait kerülgetve drukkolok majd, hogy jól sikerüljön a történet. Szép legyen az a mese, igényes, és a végén győzzék csak le azt a sárkányt! 
Vagy épp az igazságtalan királyt.


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak KönnyedénTársadalmi célú hirdetés: