2016. október 23., vasárnap

Graphisoft Park és a "polgár"

2016 október, Budapest, Graphisoft Park, Steve Jobs szobor, Kolostor Őre

 

Gondolatok a "polgárságról"
két tégla közt a Graphisoft Parkban


1956-os események 60. évfordulója van ma. Súlyos, komplex téma, amiről szerteágazóan lehetne írni. Akár az oroszokról, akár a magyarokról, Kelet-Európáról, vagy a nyugati világról, szabadságról, tömegről, egyénről, pszichológiáról, és még tengernyi témáról.

Kísérletet sem teszek arra, hogy most itt a mélyére menjek mindezeknek. Azonban néhány tanulságos gondolatot a polgárságról mégiscsak a figyelmedbe szeretnék ajánlani kedves olvasó, e történelmi évforduló kapcsán. Előtte azonban látogassunk el Budapest egyik különleges helyszínére, a Graphisoft Parkba.



Szimbolikus egy helyszín ez a Graphisoft Park. Sok mindent felfedezhet benne az ember, ha jobban megismeri. Ezeket sem részletezném most. A felfedezés élményének örömét és sikerét meghagyom az olvasó számára.
 
Annyit azért hadd mondjak el mindenképpen, hogy ezt a különleges helyszínt életre keltő és működtető emberek, Bojár Gábor, Kocsány János, és a Graphisoft Park összes kollégája, fantasztikus munkát végeznek. Kisebb-nagyobb időközönként én is megfordulok ott a Parkban már néhány éve. Folyamatos fejlődésben van, újabb bérlők, faültetés, rendezvények, újabb irodák stb. stb.

Egy évvel ezelőtt, nézve a legújabb fejlesztés látványterveit, már látszott hogy további impozáns építkezés lesz. Most hogy már állnak az új irodák falai, már körvonalazódik, hogy mennyire inspiráló lesz a folytatás.
 
2016 október, Budapest, Graphisoft Park déli fejlesztési területe
 
A fotón nem látszik teljesen a fejlesztés mérete, de lenyűgöző. A környéken élőknek érdemes akár személyesen is megtekinteni. Ott a Parkban, egy kellemes séta egyébként is inspirálólag hathat az emberre. Vagy nyugtatólag. Kinek épp mire van szüksége.
 
Vissza a "polgárhoz"

A Park elnöke, Bojár Gábor továbbra is, ha kérdezik, rendszeresen megosztja véleményét közéleti témákról. Migránsválságról, vagy esztelen építkezésekről, tehetségekről, oktatásról, és sok mindenről. Szerintem egy olyan ember Ő, akinek érdemes figyelni a szavára.
 
Néhány hónappal ezelőtt felkérést kapott egy hosszabb lélegzetű írására, magával a "polgárság" témakörével kapcsolatban. Ki is, mi is a az a polgár? Mi jellemzi vajon? Hogyan ismerhető fel? És aztán egy remek írás született meg.
 
 
 "  - - -
 
A polgár legfontosabb attribútuma a hatalomtól való lehetséges legnagyobb függetlenség. Nem ő él a hatalom kegyéből, hanem a hatalom él az ő adójából. Aki gazdagságát a hatalom kegyéből teremti meg, az nem polgár, hanem vazallus, a polgár ellentéte.
 
Bojár Gábor

- - - 

 
1956 kerek, 60. évfordulójára ezt hoztam most el ide, a kolostor udvarára. Bojár Gábor, "Egy szubjektív polgárdefiníció" című írását. Én itt, ezzel szeretnék megemlékezni az 56-os hősökre, és mindazokra, akik órási áldozatot hoztak a magyar történelem folyamán másokért. Életüket, vérüket, energiájukat, türelmüket, figyelmüket, gondoskodásukat adták mások számára. Akár egy szűkebb környezetnek, családi, baráti, üzleti, oktatási, művelődési körnek, vagy akár szélesebb rétegeknek.

Bízom benne hogy nem volt hiábavaló a fáradozásuk, az áldozatuk vagy a munkásságuk, és az utókor, mi magunk, kellőképpen meg tudjuk becsülni önmagunkat, a képességeinket és a lehetőségeinket. Megbecsüljük, és nem kótyavetyéljük el az ostobaság, az arrogancia, a tudatlanság, és a passzivitás háza táján. Remélhetőleg volt értelme a múltunknak, és van reménye a jövőnknek.

Bojár Gábor:

Egy szubjektív polgárdefiníció >>


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: