2018. szeptember 6., csütörtök

Egy kis Európa a szaunában


Hegykő. Osztrák határhoz közeli kedves kis település. Itt indítottuk Zsuzsával az őszt, ugyanis a napokban meglátogattuk a kellemes kis fürdőjét. A virágokkal és a hatalmas fákkal tarkított füves parkjában, a pihenni vágyók örömmel adták át magukat a friss levegőnek, a napsütésnek, és a szabadtéri medencék gyógyvízének. Számomra egy ilyen helyen szinte kötelező jelleggel jön a szauna. Bemegyek, pihenek, izzadok, töltődöm, és ha úgy adódik, szívesen el is beszélgetek ott az emberekkel. Így történt most is, és nagy örömömre szolgált hogy a szauna mélyén egy kis Európába csöppentem.

Remek kis társaság

kerekedett azon a délutánon. Idős hölgy Bécsből. Cseh nyugdíjasok. Kelet-Magyarországi család. Osztrák vállalkozó, aki Burgenlandban és Magyarországon is rendszeresen vállal munkát. Pesti hölgyek, vidéki urak, fiatalok, idősebbek, csehek, osztrákok, magyarok. És, bár csupán érintőleg jelent meg a téma a szaunában, de a jelenlévők "ősei", a mögöttük lévő generációk, a felmenőik már bizony túlnyúltak ezen a cseh-osztrák-magyar hármason. Mind térben, mind a nyelvben, mind kultúrában. Sokkal szélesebb volt a terület a származás tekintetében. Így tehát a jelenlévők, valóban egy széles spektrumát képviselték a térség társadalmának. Ott Hegykőn, a kis szaunában.

Szóba kerültek a

turistáskodás alatt átélt tapasztalatok, országok konyhái, zenéi, politikája, gazdasága, és úgy egyben a hétköznapok. A maguk kis csalódásaival, örömeivel, bánatával. Úgy vettem észre hogy az emberek valóban kíváncsiak voltak egymásra. Volt aki harsányabban mesélt, volt aki szolidabban. Egyáltalán nem ismertük egymást, de arra a néhány izzadásos-pihenéses félórára, valamit mindenki megosztott önmagából, és valamit mindenki be is fogadott a másikból. Néhány érzést, gondolatot és tapasztalatot egymás világából.

Aztán eljött az áhított pillanat,
amikor mindannyian

reményteljesen fordultunk az ajtóhoz. Bár, a falakat megrengető "Aufguss" mennydörgés itt most nem hangzott el, de mindannyian tudtuk hogy idő van, bármelyik pillanatban nyílhat az ajtó, és betoppanthat a szaunamester kezében a dézsával. És onnantól már nincs más, csakis a kövekre locsolt eukaliptuszos víz forró, felszálló párája, ami után mindenki elcsendesedik, és átadja magát az élménynek. Ott Hegykőn, a szauna mélyén együtt, egy kis európai társasággal.


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: