2018. szeptember 20., csütörtök

Mr. Harari újra elgondolkodtat

A különös professzor, Mr. Harari által ismét filozofálhatunk egy kicsit a jövőről. Tekintélyes intézmény meghívásának tett most eleget, hiszen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérte fel arra, hogy fejtse ki a jövővel kapcsolatos gondolatait. Hogy a témának még nagyobb súlyt, tekintélyt és jelentőséget adjanak, Mr. Harari beszélgetőtársa, maga az IMF elnöknője, Christine Lagarde volt.
 
Sok minden szóba került. A Mesterséges Intelligenciától elkezdve a gyógyítás, a gazdaság, az emberi természet, és még a meditációról is beszéltek, szóval széles palettáról válogatták a témákat. Aztán a zárómondatainak súlya, ereje és üzenete feltette az i-re a pontot.
 
Mr. Harari könyvei továbbra is nagy hullámokat vernek a világ vezető gondolkodói, és az intézmények körében. Nem lehet elmenni mellettük bevonódás nélkül, hiszen már most a jelenben részesei vagyunk a jövőnek. Ráadásul ez a jelen hatalmas mértékben támaszkodik a múltunkra, és legfőképpen önmagunkra. A magunk emberi viselkedéseire. Hogyan tovább?
 

A professzort előadásokra, beszélgetésekre hívják, (magyar újságírók is keresik) és bár, biztosra ő sem tudja jövőt, így most az IMF beszélgetésén is maradt továbbra is a szerénységénél, és pusztán csak "tapogatózó" mozdulatokkal próbálta az irányokat érzékeltetni. Szóba kerültek a világ jelenlegi problémáira adott megoldásválaszok milyenségei is. Aztán ezeket a problémákat Mr. Harari történelmi viszonyba is helyezte, hogy lássuk hogyan is néztek ki ezek, csupán 100 évvel ezelőtt, és hogyan most.
 
Eljutott a beszélgetés aztán oda, hogy olyan mértékű kihívások vannak az emberiség előtt, amire már nincsenek országos szintű megoldási válaszok és lehetőségek. Csak sokkal szélesebb együttműködésben lehet ezeket megoldani. És ebben, ha történelmi távlatokból nézzük a kérdéseket, jól is halad az emberiség, viszont itt, a bizakodó jövőkép ellenére azért csak felfedte az emberiség előtt álló egyik legnagyobb akadályt, és ezzel fel is tette a beszélgetésre, és az i-re is a pontot:
 
 
"Sohasem szabad alábecsülnünk az emberi hülyeség erejét, mert ez az egyik leghatalmasabb erő a történelemben."
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: