2017. június 29., csütörtök

A teknős ritmusa


Fotó: NYTimes

A ritmus, amire Frederico Rios Escobar, a New York Times fotósa hívta fel az olvasók figyelmét néhány napja. "Szállj ki a rohanásból" címet adta a cikkének. Vagy, szállj ki a versenyből. Kinek, hogy tetszik. Mindenesetre a lényeg, a teknős ritmusa.
 
Galapagos szigeteken
 
töltött utolsó napján siettek a sofőrrel a reptérre, amikor egyszer csak meglátott néhány lassú, lomha teknőst az út mellett. Kérte a sofőrt hogy álljon meg.
 
Ahogy az autók és a buszok száguldottak a teknős mellett az úton, mindegyiknél egy kicsit behúzta a fejét az állat. A fotósnak óvatosan kellett közelítenie. Halkan, óvatosan lehajolt az állathoz, de tartott egy kis távolságot. A teknős haladt tovább. Lassúsága arányos volt a fotós türelmével. Ezek a teknősök még egy minimális félelemérzet esetén is visszahúzódnak a páncéljukba, és hosszú ideig nem mozdulnak. És ezt nem szerette volna a fotós, ezért nagyon óvatos volt. Türelmesnek kellett lennie. Embert próbáló feladat volt. Le kellett teljesen lassulnia neki is.
 
A teknős érzékelte a fotóst,
 
aki már a földön fekve figyelte a lassan haladó állatot. Feküdt a fotós, figyelte a mozgást, és fényképezett. Majd felállt, a sofőrre pillantott, aki az autó mellett cigarettázott, és ekkor vette észre hogy 40 perc telt el.
 
Bensőséges találkozás
 
volt ez, különleges kapcsolat, amiben eltűnt az időérzékelés. Valamifajta, rohanás nélküli, felfüggesztett tudatállapot. Csak a fotós és a teknős. És a lassúság.
 
Aztán
 
vissza a kocsiba, padlógáz, irány a reptér, rohanás. Az utolsó percben még épphogy elérte a gépet. Hevesen dobogó szívvel, sietve, zihálva és szomorúran hagyta maga mögött Galapagost, és a teknőssel töltött meditációját. Vissza kellett térnie a rohanás világába.


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak KönnyedénTársadalmi célú hirdetés: