2017. június 15., csütörtök

Jung Szeminárium


Ismerősöktől kaptunk néhány Jung könyvet kölcsön, és az elmúlt heteket, szinte már "szeminárium" jelleggel töltöttük Zsuzsával Jung társaságában. Carl Gustav Jung írásait és gondolatait már jónéhány éve olvastam, de tanulságos újra elmélyedni bennük. Mert ahogy az ember is változik az évek alatt, a Jung-i mélységeknek is újabb és újabb dimenzióit fedezheti fel. Új világok nyílnak meg. És van még egy különlegessége is ezeknek a mostani könyveknek!

Olvasni jó

Olvasni hasznos. Láthatod ezt többször itt a blogban, és ehhez tartozik még az is, hogyan tudod ezt az élményt fokozni. Az új ismeretek, és a felfedezések örömét, az olvasott anyag elmélyítését és megértését, szóval mindazt, amit egy remek könyv adhat. Nagyon egyszerű. Próbáld ezt kollektív élménnyé tenni.

Azaz, mesélj róla másoknak és meglátod, ha elkezdesz arról beszélni hogy mit is olvastál, mit tanultál belőle, mi nyűgözött le, és úgy egyáltalán miért is érdekel Téged ez a téma, ezek mind-mind újabb és újabb élménnyel fognak megajándékozni. Persze a befogadót is, de Téged is! Sokkal jobban kikristályosodik majd benned az, amit megértettél a könyvből, vagy ami megfogott. Jobban mélyül, jobban elraktározódik. Velem is hasonló élmény történik most, ugyanis,

Zsuzsával közösen

szinte szeminárium jelleggel olvassuk ezeket a Jung könyveket a mostani hetekben. Egyébként is meg szoktuk osztani egymással az olvasói élményeinket, de ez most valahogy sokkal intenzívebb. Sokkal jobban átbeszéljük az olvasottakat. Sokkal többet olvasunk fel egymásnak ezekből a könyvekből, hogy a másik is hallja a kiváló gondolatokat és felismeréseket. Jobban ülepítjük, jobban mélyítjük, jobban befogadjuk.

Gondoltam arra hogy elhozok belőle ide a kolostor udvarára is, de olyan sok idézetet lenne érdemes kiemelni, hogy nem tudtam választani. Talán elég lehet az is, ha felhívom a figyelmedet Jungra. Vagy legalábbis ez a minimum, amit megteszek. Shri Mataji is sokszor beszélt róla. Érdemes tanulmányozni, mert akár önismereti, meditatív, társadalmi, lélektani, vagy bármilyen egyéb motiváció és szempont szerint is szeretné megismerni az ember Jung felismeréseit, mindenképp számíthat arra, hogy kincsekre fog lelni! Feltéve, ha képes azokat felismerni és befogadni.

Az elmélyülés

Addig, amíg nem hatolsz Te is (akár újra) Jung könyveinek mélyére, hadd ajánljam még a figyelmedbe a róla szóló több részes dokumentumfilmet is:

"Élt egy ember, aki hegyvidéken született, ahol a népesség önellátó volt és a földhöz kötődött. A férfi egész életében álmodott, és tanulmányozta a saját, és mások álmait. Betegek jártak hozzá, akik megpróbálták megérteni az álmok bölcsességét. Sikeres pszichiáter volt, és egész életében a lélekről, a mitológiáról, és Istenről beszélt. Mesélő volt, tudós és utazó, és örök álmodó."

Ahogy egyik kollegája jellemezte:
 
"Sajátos keveréke volt egy svájci parasztnak és egy tudósnak. Sőt, valami ennél is többnek. Talán spirituális természetnek lehetne nevezni."
 
 
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: