2017. június 3., szombat

Abraham Lincoln


Amerikai Egyesült Államok
16. Elnöke
Abraham Lincoln


Különleges történelmi visszatekintésben volt részem a napokban a Rubicon történelmi magazin által. Egy kiadványban összegyűjtötték az USA összes elnökét. Több mint 200 év történelme. Érdekes volt visszatekinteni a történelem e fejezetére, különösen így az elnökök életén keresztül

A sok-sok tanulságos történetből Abraham Lincolnról gondoltam hogy elhozok ide, a kolostor udvarára néhány érdekességet. 1861-től 1865-ig töltötte be az elnöki tisztséget. Személyisége és tevékenysége azért is figyelemreméltó, mert Shri Mataji is többször említette őt:A Rubicon 

rögtön egy érdekességgel indított vele kapcsolatban, azt írják ugyanis hogy ő volt az Egyesült Államok legkevésbé iskolázott elnöke. Ennek ellenére mégis olyan hatással volt a tevékenysége az emberiségre és a történelemre, hogy a három legnagyobb elnök közt tartják számon, George Washington és Franklin D. Roosevelt mellett. De érdemes tudni vele kapcsolatban azt is, hogy a Rubicon elmondása szerint:

"Alighanem egyetlen elnököt sem támadtak még oly sok oldalról és olyan hevesen, mint őt. Az abolicionistáknak és a radikálisoknak túlságosan mérsékeltnek tűnt, a konzervatívoknak és az állami jogok védelmezőinek túlságosan merésznek, egyesek azért szidták, mert nem köt békét a konföderációval, mások azért, mert nem nyeri meg elég gyorsan a háborút. Ellenfelei bitorlónak, bohócnak, árulónak, zsarnoknak, szörnyetegnek, idiótának, eunuchnak, bigottnak, demagógnak, sarlatánnak, holdkórosnak, négerimádónak nevezték."

Olyan korban

volt elnöke az országnak, amit elképzelni valamelyest eltudunk, de beleélnünk magunkat már jóval nehezebb. Jelentős modernizáció előtt állt még akkor Amerika, polgárháborúskodás volt, rabszolgatartás. A mai kor politikusai ennek ellenére mégis sokat tanulhatnak Lincolntól is. De nemcsak a politikusok, hanem mi, egyszerű hétköznapi emberek is. Nagylelkű tudott lenni, emberséges és megbocsátó, mindezt egy olyan korban, amikor az elnöki kegyelem egyáltalán nem számított népszerűnek.
Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak KönnyedénTársadalmi célú hirdetés: