2011. július 12., kedd

Hogyan láss át másokon?

Mennyi keserű és fájdalmas csalódástól kímélted volna meg magad az elmúlt években, ha jobban átláttál volna az embereken?

Hány és hány olyan szituáció volt már, amikor csak sokára derült ki hogy érzelmi zsákutcákban bolyongtál, vagy éppen olyanoknak hittél, akiknek nem kellett volna? Mennyi szenvedéstől és önmarcangolástól kímélted volna meg magadat, ha jobban átláttál volna az embereken?

Ez a mostani bejegyzés pont arról fog szólni, hogyan tudod úgy alakítani az életedet, hogy egyre kevesebb ilyen szomorú szituációba keveredj, jobban átláss az embereken, és nyitott könyvként olvashasd a szándékaikat és a tetteiket. Ha odafigyelsz az itt leírtakra, akkor már nem csak egy kis gyertyaláng fényénél kell majd botladoznod az emberi kapcsolatok, bizony sokszor sötét és kiszámíthatatlan erdejében, hanem egy óriásreflektor erejével világíthatod be majd a tájat, hogy magabiztosabbá, erősebbé, és életed bölcsebb kormányozójává válhass! Lépj túl a "mutatványosok" trükkjein, vagy ha éppen az szórakoztat, akkor tartsd meg őket abban a mesében, hogy épp az ő játékait játszátok, miközben pedig már rég máshonnan fog fújni a szél. Kezdjük az első, és a legfontosabb tanáccsal!

Nyitott könyvként fogsz tudni olvasni másokban, ha...

...képes leszel arra, hogy legelőször saját magadban is úgy olvass! Mit is jelent ez pontosan? Minél inkább őszinte vagy önmagadhoz, minél inkább szembe tudsz nézni önmagaddal, annál tisztábban fogod látni a többi embert is! Az hogyha saját magaddal képes vagy szembe nézni, az azt jelenti, hogy az évek óta lerakódott szennyeződéstől tisztítod meg a szemüvegedet, és egy új világ nyílik majd meg előtted! Olyan dolgokat fogsz felfedezni, amit eddig, a "homályos kilátás" nem engedett láttatni Veled!

Bizonyos szintig őszinték vagyunk magunkkal, azonban ez még csak nagyon a felszín! E mögé kell menni, és a lehető legőszintébben bevallani magunknak azt, hogy mit, és miért teszünk! Hidd el nem könnyű, tudom. De ha elkezded ezt gyakorolni, a lehető legkisebb hétköznapi szituációkban, akkor egyre jobban fog menni! Nem azt mondom, és ne is ezt várd el rögtön magadtól az elején, hogy tökéletes, hibátlan emberré válsz, hanem csak annyi, hogy kezdd el felfedezni a "korlátaidat", az önzőségedet, vagy bármi egyéb negatív oldaladat. Tudd hogy benned hol bújkál a "kisördög"! Mindannyiunkban ott van, de ahhoz hogy "kiűzzük" magunkból, az első és a legfontosabb hogy tudjuk azt, merre és hol találjuk magunkban, életünk melyik területén "terpeszkedik"!

Ne frusztráljon az ha több "korlátot" is találsz magadban, mint amennyit szeretnél, mert ez egy idő után, a meditációk által azért oldódik. Első lépésként pusztán az őszinteség a fontos önmagunkkal szemben. Ez minél jobban megy, annál tisztábban fogsz másokat is látni. Persze tudom hogy más szemében a szálkát, a sajátban a gerendát sem, nem is ez most a fontos, hanem inkább az hogy észrevegyük ezeket a bizonyos "faipari termékeket". Szóval ha elkezded az őszinteséget gyakorolni, egyre jobban fogod látni magadon azt is, hogy mikor nem vagy őszinte, és ha ezt észreveszed, akkor egyre jobban látni fogod azt is, hogy mások mikor nem őszinték!

Rosszindulat, jóindulat, ragaszkodás, akarás, erőlködés, agresszivitás, elfojtás, makacsság, lustaság, félelem, boldogság vagy éppen bizonytalanság, ha dolgozik benned, és észre is veszed, látod már, a figyelmedbe, a tudatodba kerül, akkor egyre jobban látni fogod azt is hogy a környezetedben éppen, kit és mi motivál!

Élesítsd a fejszéd!

No, nem lefejezéshez készülődve, hanem a fenti tanácshoz alkalmazva! Azaz, a fent említett őszinteségi, és önismereti utazásban a legfőbb társad, a "Bozótvágó Fejszéd", a Tiszta Figyelem lesz! És ezt bizony úgy élesítheted, ha meditálsz. Minél többet tudsz a jelenben lenni, minél többet tudsz a zakatoló elmédtől visszavonulni, minél jobban harmóniába tudod hozni önmagad, annál élesebb lesz a figyelmed! Lézerpontossággal fogja észrevenni, még a mikroszkópikus jeleket is! Más semmit se hall, Te pedig már látni fogod az élet dübörgését! Más csupán tücsökciripelésnek fogja hallani a "Jeleket", Te pedig már a megvadult hordák hangjait is hallani fogod! Úgyhogy minél élesebb a figyelmed, annál tisztább a világról látott képed! Azonban sokszor még ez is kevés lehet, és bizony ebben segít egy évezredes bölcsesség, ami valahogy így hangzik:

"A legjobbat reméld, de a legrosszabbra számíts"

Ha így teszel, nagy csalódás nem érhet már, és örülni is tudsz majd a dolgoknak. Sokszor nem is mások csapnak be minket, nem is mások ringatnak álomvilágba, hanem mi saját magunkat! Nem akarjuk észrvenni a jeleket, nem akarjuk összerakni a mozaikkockákat, hanem kitartunk egy önmagunk álltal felépített álomvilágban, de aztán keserű a felébredés. Ne ringasd magad hamis illúziókba, és vedd észre a kiforgatott Karma és Jézus Biznisz csapdáit!

"Azt cselekedjétek másokkal, amit szeretnétek, hogy mások cselekedjenek veletek"

Sokszor hivatkoznak erre az Jézusi idézetre, ami teljesen helyénvaló, az élethez való legszebb hozzáállás, csupán az ember hozzátesz még magában egy félmondatot, egy jelentős elvárást is, ami úgy szól, hogy ha már Ő ilyen nagylelkű lesz, akkor más is álljon így őhozzá! Más is értékelje az ő kedvességét, és bizony tessék rendesen viselkedni vele is! Vagy ahogy a Karmába két kézzel kapaszkodók akarnak betegesen jót tenni, és jól viselkedni, hogy megkapják ezért a jutalmukat, akár ebben, akár a következő életükben, szóval eltévednek ebben az Adok-Kapok biznisszben, ebben a JóTettek Cserekereskedelmében. De ez bizony nem így megy!

Akik a Jézusi állapotot, vagy a Buddha megvilágosodását "ízlelgetik" magukban, azok kezdik felfedezni, hogy jót tenni, nem a viszontvárásért tesz az ember, hanem mert abban az állapotban már nincs más út. A nirvánában, a fényben, a megvilágosodásban, vagy nevezzük bárhogy, ott az örömállapotban már csak az van hogy szórod a Fényt minden irányba. Nem várod a visszatükrőződést, hanem csak ontod magadból. Ilyenkor már nem másokból merítesz erőt, hanem a benned lévő Végtelenből. Hogy honnan tudom?

Mert egyszer-készer mélyebb meditációk, vagy csak az élet kegyes pillanatában megtapasztalhattam ezt az állapotot, amikor a boldogság és az öröm minden elvárás és korlátozás nélkül csak terjed és áramlik. És nem olyan távoli ez hidd el, szerintem Neked is voltak már ilyen pillanataid! (...de ha mégsem, viszont meditálsz, akkor készülj, mert jönni fog) Persze ezek a kegyes pillanatok nem végtelenek és nem tartósak (egyelőre) azonban ezekből merítve érezheted, hogy ez az adok-kapok oda-vissza jótetteket, ez mennyi elváráshoz, csalódottsághoz, korlátozáshoz és szomorúsághoz vezet. Ne üzletelj a jótettekkel, hanem csak feküdj fel az öröm hullámaira, és hagyd az áramlatot haladni...

Jöjjenek most végre a száraz tények!

Szó volt már itt most sok mindenről, azonban érdemes megvizsgálni a tényeket! Vannak ilyenek? Hát persze, hiszen az életünk vitái és csalódottságai tele vannak tényekkel! Ft-okkal, négyzetméterekkel, kamatokkal, hektárral, THM-mel, százalékkal, darabokkal, kg-mal, órákkal, és percekkel, stb. stb. Az elménk kiválóan rakosgathatja ide-oda a számokat. Felsorakoztathat érveket, mérlegelhet esélyeket, latolgathat eredményeket, oszthat, szorozhat, azonban ezek mögött a száraz tények mögött mindig érzelmek állnak!

Sokszor van hogy érzelmi viharainkat próbáljuk a tények könyörtelen szárazságával, és lényegrelátásával tisztázni. Sokszor pont fordítva, az adatok mellé igyekszünk magunkban érzelmi azonosulást erőltetni, több kevesebb sikerrel. Mi alapján döntünk? Érzelmek, értelmek? Van más választás? Van ezeket is felülíró belső iránytűnk? Igen. Ez pedig az intuíció, amit sokan manapság félreértenek.

Az intúíció, valami olyan mélyről jövő, Isteni Sugallat, amire nincs magyarázat. Valami olyan iránytű, ami (egyelőre) szorosabb kapcsolatban áll a Sorsunkat Irányító Erővel, mint velünk, azonban minél figyelmesebbek vagyunk, annál többször kopogtat az ajtónkon, és hallhatjuk a hangját. Visszatérve a bejegyzés elejére, az őszinteségre, ez itt is igaz. Minél őszintébben tudod szemlélni a saját értelmedet, a saját érzelmeidet, és azok korlátoltságát, azok egyre kevésbé fogják útját állni, az intuíciód csendes de bölcs hangjának. És minél tisztábban látod és hallod ezt magadban, annál jobban fogod látni másokon is, hogy éppen mi az ami irányítja tettüket, és hogyan és mi módon próbálnak hatással lenni rád.

Összegezve a nagy szavakat

Az élet folyamatos próbálkozás, csetlés-botlás, csiszolódás, ráhangolódás a Sorsunk pillanataira. Így vagyok ezzel én is, próbálkozom hol több, hol kevesebb sikerrel és igyekszem egyre tisztábban látni a dolgokat, akár önmagam, akár mások irányába. Van hogy sikerül, van hogy nem, úgyhogy semmi mást nem tudok tanácsolni, minthogy próbáljunk egyre őszintébbek és egyre figyelmesebbek lenni, az élet pedig elhozza azt úgyis, ahogy a dolgoknak kell lenni. (-:



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!