2011. július 15., péntek

A láthatatlan fasor története

Új világok felfedezéséhez sokszor nem is szükségesek mesekönyvek, elég csupán a szemellenzőt levenni, és máris megváltozik a táj! Itt van minden mellettünk egy karnyújtásnyira. Már ez az új "látomás" is jobb kedvre fog deríteni, megnyugtat, felemel, talán még meg is hatódsz majd azon, hogy végre láthatod a láthatatlant!

Pár évvel ezelőtt történt egy kellemes tavaszi napon, hogy munkaügyben mentünk az egyik kolleganőmmel kocsival egy irodába. Akkoriban költöztünk Zsuzsával ide a környékre, ismerkedtem a várossal, a tájjal, és gyönyörködtem az új helyszínekben. Bárhol járok is, az utóbbi években valahogy mindig megcsodálom a fákat. Nagyon tetszenek.

Úgy tűnnek nekem, mintha az idő felett állnának. Legalábbis emberi szemmel. Évtizedeket, évszázadokat töltenek egy helyen, miközben körülöttük folyamatosan változik a táj. Szépen lassan a saját tempójukban növekednek. Hatalmas lombjaik árnyékot, nyugalmat, és sok-sok friss, tiszta levegőt adnak az évek alatt. Az ember szerszámok és gépek nélkül, nem is tud ártani nekik. Nincs erőnk hozzá. Hatalmas gyökérzetük a föld alatt, stabilan tartja a fát még a legnagyobb viharban is. Néha megtépázza a lombokat a szél, pár ágat elenged a fa magától, de aztán ha megnyugszik a vihar, jönnek az újabb évszakok, a friss hajtás, a levelek, új ágak, és halad tovább a fa növekedése a saját útján.

Épp bekanyarodtunk egy utcába a kolleganővel, amikor is rögtön észrevettem hogy milyen szép fasor van ott. Milyen nagy és szép fák, mekkora lombkorona stb. Annyira megtetszett, és olyan lelkes lettem, hogy az örömömnek rögtön hangot is adtam, és mutattam a kolleganőnek, hogy azt nézze micsoda szép fák. Ekkor láttam rajta a döbbenetet, hogy egy olyan utcában, ahol ő szinte évtizedek óta jár nap mint nap, ahol semmi újdonság nincs soha, minden ugyanaz, mintha teljesen megváltozott volna a táj! Mintha eddig ott sem lettek volna a fák! Mintha csak most kerültek volna oda, úgy nézte Ő is a fákat. Úgy tűnt most vette csak észre, ami mellett hosszú évekig "vakon" elment, hogy micsoda gyönyörűség is!

Problémákkal, nyűgökkel terhesen járja az ember az élete útját, cipeli a dolgait az elméjében a megszokott utcákon és tereken nap mint nap, és sokszor észre sem veszi azt a szépséget, ami ott van mellett állandóan! Ott van az a sok szép fa, bokor, virágok, és sokszor észre sem vesszük őket! Csakis a csekkek, a megoldandó dolgok, a karrier, az egészség, a család, a pénz meg minden egyéb jár a fejünkben, és fel sem tűnik az, ami mellett folyamatosan elhaladunk. Lehet hogy sokszor többet látunk egy fát az életünkben, amely mondjuk ott nő az irodánk ablaka előtt, mint valamelyik rokonunkat, vagy barátunkat. Ott áll a fa az ablak előtt, mi meg eltöltünk mellette napi 8-10 órát éveken keresztül, és egyszer sem állunk meg csak 10 percre, hogy leüljünk és csak úgy megcsodáljuk. (sokszor amúgy én is elmegyek dolgok mellett, pedig nem ártana észrevenni...)

Tudatosság és figyelemerősítő, lelassító és megnyugtató gyakorlatnak kifejezetten hasznos lesz, ha ilyesmikre figyelsz majd a jövőben! Vedd észre a láthatatlant! Fedezzd fel azt, ami mellett nap mint nap vakon sietsz el! Állj meg picit mellette és csak szemléld. Ne elemezd, ne gondokodj rajta, pusztán tűnődj a fákon, a bokrokon és virágokon, szóval életünk csendes társain.

Ha erre időt szánsz, nyugodtabb leszel és kiegyensúlyozottabb. A figyelmed egyre éberebb lesz, amely nagy segítség majd akkor, ha épp kibillennél a harmóniából, hogy tudd mitől van, és hogyan találj vissza! Szóval szemlélődj és tűnődj az élet lassabb, természetesebb dolgain, és legközelebb mutasd majd meg Te is a kollegáknak, a Láthatatlan Fasor nyugalmas napjait.

Fotó: dendromania



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!