2011. március 28., hétfő

Meditáció a munkanélküli központban

Az elmúlt 6 havi munkanélküliségem tanulságai

* * * * * * * * * *
!!VIGYÁZAT!!
* * * * * * * * * *

Depressziótól, letargiától, a kormányok, az állam, és a multicégek hibáztatásától mentes, főleg az egyén megoldásaira és lehetőségeire koncentráló bejegyzés lesz! Örök elégedetlen-
kedőknek, a hibát és a megoldást mindig másokban keresőknek nem fog tetszeni! Azoknak íródott, akik valóban szeretnének egyről a kettőre jutni, és tennének is ezért! Nekik szánom reménykeltés, ötletelés, és bíztatás céljából!


6 hónapos, hivatalosan munkanélküli státuszban lévő szakasz zárult le most a héten az életemben. A napokban regisztráltam ki a munkanélküli hivatalból, ugyanis sikerült múlt héten elhelyezkednem egy állásban. Kezdjük az elején.

TANULSÁG #1
Légy felkészült és elővigyázatos

Zsuzsával mikor ideköltöztünk Baranyába pár évvel ezelőtt, akkor egy konkrét munka kapcsán jöttünk. Egy határozott idejű projekt volt, amiről tudtuk hogy 2010 közepén megszűnik. Mi mind a ketten meditálunk, optimistán állunk a dolgokhoz, lelkesek vagyunk ésatöbbi ésatöbbi, de azért két lábbal állunk a földön, és tisztában vagyunk a környék munkanélküliségi problémáival, úgyhogy igyekeztünk felkészülni lélekben is és anyagilag is. Nagyon jól kerestünk, ezért tudtunk félretenni, de ezért áldozatokat is kellett hoznunk. Nyílván mi is szívesen utaztunk volna évente 5x 6x külföldi, nagy nemzetközi meditációs szemináriumokra, vagy egyéb helyekre, de azért visszafogtuk magunkat, megelégedtünk eggyel-kettővel, mert tudtuk hogy szükség lesz még az anyagi erőforrásainkra. Most mondhatod, hogy ja így könnyű, de bezzeg minimálbérből, hogy?!?!? (majd erre is kitérek)

Bizonytalan világban élünk, elmúltak már az előző rendszer "40 évet lehúzok egy biztos melóhelyen" évei, és ha tetszik ha nem, ehhez kell alkalmazkodni. Akár alkalmazottként, akár vállalkozóként, akár befektetőként. Egy valamiben biztos lehetsz, az hogy semmi sem biztos! (-: na a viccet félretéve, még ha biztos munkahelyed is van, vagy jól megy a céged, hidd el, ez nagyon könnyen megváltozhat egyik napról a másikra, rajtad kívülálló okok miatt is akár! Új jogszabályok, piaci erőviszonyok átalakulása, politikai változás, természeti katasztrófák, betegségek stb. stb. Óriási rugalmasságot és alkalmazkodóképességet vár el tőlünk a világ. Erre érdemes lehet, amennyire csak tudunk készülni, hogy könnyen beállhat változás a helyzetünkben. Te készülsz ilyesmire? Sokan még a gondolától is írtóznak hogy ilyenekre gondoljanak vagy hasonlók, és én sem azt mondom hogy ezzel kelj és ezzel feküdj, de azért tudjál róla, hogy bármi történhet...

TANULSÁG #2
Tegyél meg mindent, ami csak Tőled telik!

A sűlt galambért azért annyit legalább megtennél hogy kinyitod a szádat? Bocs a piszkálódásért, de nagyon sokaknál látom azt, hogy folyamatosan arra várnak hogy az élet tegyen nekik szívességeket úgy, hogy ők nem csinálnak semmit! Vagy csak a kisujjukat mozdítják. Persze tudom hogy ez a legkényelmesebb, és utána könnyű a felelősséget is áthárítani, meg panaszkodni erre a szörnyű világra, hogy miért nem nyújtja át ezüstálcán a sült galambot, miközben én pizsamában terpeszkedek a fotelben Barátok Közt nézve. Azért írom ezeket ilyen keményen, mert én ismerek ilyen embereket! Zsuzsa úgy hívja őket hogy, nagyra nőtt csecsemők! (-:

Meditálóként tudom hogy a Sors sokszor intézi a dolgainkat, és szó szerint csodák is történhetnek velünk, és valóban megjelenhet az életünkben az a bizony ezüsttálca is, de nagyon sokszor ezért nekünk is tenni kell! Sőt, nekem egyre többször van olyan érzésem, hogy sokszor akkor jelenik meg az ezüsttálca, amikor az ember hajlandó tenni önmagáért, és van olyan hogy ilyenkor már nem is szükséges megtenni a lépéseket, ugyanis már pusztán a belső hajlandóság láttán is segítségre siet a Sors! Aztán olyan is van, hogy bizony kőkeményen oda kell tenni magunkat. Csak hogy egy példát említsek: Az elmúlt hat hónapban sokszor néztem álláshírdető weboldalakat itt a megyében, és jelentkeztem is több helyre, de sokkal több olyan helyre jelentkeztem, ahová "csak úgy bekopogtam" egy emaillel. Az elmúlt hónapokban, több száz (!!!) cégnek és vállalkozónak írtam, hogy szívesen dolgoznék náluk ezt és ezt, és én ezért és ezért lennék jó választás. Furának találod? Én szereztem már ilyen formán, számomra nagyszerű állást, ahol több mint 2 évet voltam, és csak azért hagytam ott mert ide költöztünk! Úgyhogy keress, kutass, menj, beszélgess emberekkel, irogass emaileket, ötletelj, engedd el a fantáziádat, aztán cselekedj! Kopogj be ide, köszönj be oda, jelentkezz erre, jelentkezz arra. Egyet ne tegyél! Ne legyél kishitű, és ne korlátozd be se magadat, se a lehetőségeidet a félelmeid, és a bizonytalanságod alapján! Minél több ötlet, minél több próba, minél több lehetőség, napról-napra kitartóan, és meglesz az eredménye!

TANULSÁG #3
Képezd magad!

Keress és kutass olyan területeket, amelyek érdekelnek! Fejlődj bennük és tanulj. Lehet hogy ez közvetlenül nem lesz hatással a közeljövődre, de hosszútávon bámulatos dolgokra képes! Az interneten ezt korlátlanul művelheted. Van egy olyan terület, ami engem kb. 2 éve elkezdtett foglalkoztatni. Semmit sem tudtam róla, totál "analfabéta" voltam. Ma olyan szintű tudással rendelkezem, amivel szerintem a hazai lakosság maximum 1-2%-a!!! (persze a téma "mestereihez" képest nem sokat tudok, de az átlaghoz képest igen. Aztán egyszer majd talán én is "mesterévé" válok... ) És mindezt nem drága tanfolyamokról, hanem a netről, könyvekből, és saját tapasztalatból szereztem. Sőt, ezzel már képes vagyok pénzt is keresni! No egyelőre még nem nagyot, de ami késik nem múlik! (-: Persze ehhez az elmúlt években, átlagosan napi 3-4 órát foglalkoztam az adott területtel, minden nap! Te döntöd el mire fordítod az idődet, és az energiádat! Tudom hogy csábító az X faktor és a többi téma a TV-ben, vagy a kocsmázás, de vajon megéri ezekre ennyi időt áldozni? Alkalmanként cseréld fel őket inkább valami tanulságos olvasmányra!

Van egy másik terület amivel kapcsolatban, kb. 7 éve fel vagyok iratkozva egy kiváló szakmai hírlevélre, olvasok róla könyveket és egyéb anyagokat, és minél jobban elmélyedek benne, annál jobban érdekel! Neked vannak ilyen területeid? Nehogy azt mond hogy nincs! Tessék keresni, és menj tanulj, fejlődj, képezd magad, és csak utánna hibáztasd majd az oktatási rendszerünket! Kb. 1-2 mozijegy áráért simán beiratkozhatsz egy helyi, vagy akár egy nagyobb megyei könyvtárba! Érted ezt?!? 1000-2000 Ft-ért!!! Máskor az ablakon szórunk ki ennyi pénzt hülyeségekre! A pécsi tudásközpontból én hetente kihozok 2-3 könyvet. Ez egy évben olyan 100-150 könyv. Szerinted ha az ember így tesz, mondjuk 2-3 éven keresztül, akkor milyen eséllyel fog indulni a munkaerő piacon? Mekkora ismerete, rálátása lesz akár egy, akár több témára? Nem nagyzolásból írom ezeket, hanem inspirálólag hogy így is hozzá lehet állni a dolgokhoz! És tudod mi a legszebb az egészben? Hogy mindezek (számomra legalábbis) amolyan feltöltő, örömteli tevékenységek! Nem muszájból és kötelességből csinálom ezeket, hanem mert élvezem!
(-:

TANULSÁG #4
Ismerd meg a 3 bűvös szót!

Amit ha felfogsz, megvalósítasz, és egyre inkább a mesterévé válsz, akkor soha többé nem lesznek anyagi gondjaid! Egyéb gondok lehet hogy lesznek, de arra meg ott a MEDITÁCIÓ! (-:
A világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett mondta ezt a 3 szót. Őt amúgy úgy képzeld el, hogy egy hihetetlen egyszerű és puritán közegben élő szerény öregúr, aki nagyon megnézi hogy az életében és a cégeiben mire ad ki pénzt, azonban amikor adakozásra, és jótékonyságra kerül sor, akkor dollármilliárdokat (!!!) ajándékoz el! Cégének csupán egyetlen részvénye több mint százezer dollárt ér! Ő mondta hogy az anyagi jólét titka csupán ennyi: megtakarítani és befektetni (majd újra megtakarítani és újra befektetni).

Hogyan lehet ezt kicsiben elkezdeni és művelni? Nagyon egyszerűen, pusztán el kell dönteni hogy valóban szeretnéd-e? Ha igen, akkor tüzetesen és alaposan vizsgáld meg, hol tudnál takarékoskodni! Pl. mi történne, ha lejjebb vennéd a fűtést 1-2-3 celsus fokkal? Ha lemondanád az éves TV előfizetésedet? ha zöldség és gyümölcs igényedet elkezdenéd házilag megtermelni, akár az ablakban, a teraszon, a kiskertben? ha hetente eggyel kevesebb csokit ennél? ha csakis akkor telefonálnál amikor muszáj, nem pedig beszédkényszerből, pótcselekvésként? ha a kocsiban jobban odafigyelsz a fogyasztásra, a felesleges "gázfröccsök" és padlógáz tempó helyett? stb. stb. Azért ezek még a minimálbérből is megvalósíthatóak, ugye? Nagyon hosszan tudnám ezt a sort folytatni, de ha a Te figyelmed is ezekre a dolgokra kerül, majd meglátod milyen kreatívvá fogsz válni! Ha egy konkrét cél érdekében teszed ezeket, nagyon sok ötleted jön majd! Ha ezeket pedig kevésnek és semmiségeknek éreznéd, hidd el, hosszútávon ezek a kis "patakocskák" szépen megtalálják egymást, összeadódnak, és valódi nagy, duzzadó és hömpölygő folyókká válnak! Nálunk lassan már 2 éve nincs TV, és csak ez, közel százezer forint megtakarítást jelentett eddig! Azonban szorozd fel ezt mondjuk 10 évre! És ez csak a TV, a többit még nem is adtam hozzá!

A befektetés már egy más "tészta". Ahogy a fentiekben írtam, a tanulás szerintem az egyik legjobb befektetés! Ugyanis ha már lesz egy kis pénzed, akkor könnyebben fogod tudni hogy mit csinálj vele! Bankba tedd, esetleg zöldségpalántákba, házszigetelésbe, további pénzes tanulásba, vállalkozásba, vagy egyéb más befektetésekbe? Ahhoz hogy jó döntéseket hozzál, ismeretekre, tudásra, nyitottságra van szükséged. Ezeket nyújthatja ezüsttálcán is az élet, de keresheted, kutathatod Te is a lehetőségeket! Annyi érdekes és izgalmas, felfedezni való dolog van, ami csak arra vár hogy megismerd, megtanuld, alkalmazd és ezáltal jobbá tedd önmagad, és a körülötted élők életét! Mire vársz? Komolyan kérdezem hogy mire. Tunyaságból még senki nem ért el semmit. Kelj fel, és élj egy sokkal hasznosabb és tartalmasabb életet mint eddig! Nem fogod megbánni, majd meglátod. Se Te, se a környezetedben élők.

TANULSÁG #5
Ne feszítsd túl a húrt!

Zenészek mesélhetnének erről napokat, hogy milyenné válik egy hangszer húrja ha nagyon lazára van engedve, vagy ha pattanásig túlfeszítik. Egyik sem jó. Meg kell találni az optimális állapotot, és akkor csodás muzsikát lehet belőle elővarázsolni. Így vagyunk ezzel mi emberek is. Itt a blogban folyamatosan írok az Arany Középútról, harmóniáról, egyensúlyról is ilyenekről, ami valóban nagyon fontos. Nem tesz jót az életünknek, ha nagyon lazára, vagy nagyon feszesre húzzuk. Sem a tunyaság, sem a túlpörgés nem vezet jóra, úgyhogy érdemes megtalálni a "középpontot". Azt, amikor egyensúlyban vannak a bennünk, és a körülöttünk lévő dolgok. Ebben segít a meditáció. Ezért érdemes meditálni, hogy vissza tudd magad hozni a szélsőségekből, és stabil legyen a belső békéd és a harmóniád. Ehhez rendszeres odafigyelésre, napi szintű meditációra van szükség, és akkor egyre jobban látod/érzed majd a dolgokat. Hamar fel fog tűnni, ha kibillennél, akár a passzív, akár az aktív oldal szélsőségbe. Így hamarabb is visszatalálhatsz majd onnan. Ha így teszel, akkor már sokkal kevésbé lesz ijesztő ez az egyre bizonytalanabb világ, sokkal nagyobb önbizalmad, energiád és teljesítőképességed lesz. Olyan öröm és béke fog egyre inkább kibontakozni Benned, ami már nem a külső dolgokból merít, hanem egy sokkal erősebb forrásból, A Mindenen Átható Isteni Szeretet, a Lélek Végtelen állapotából...

A történet vége,
vagyis egy új fejezet kezdete


Tudom hogy igazuk van azoknak, akik látják hogy a poltika, vagy a nagytőke is tehetne sokkal többet az emberekért, de ez nem lehet mentség arra, hogy mi saját magunkért tegyünk! Nekem most összejött, és sikeresen lezárult a hathavi munka(hely)nélküli létem itt Baranyában, azzal hogy újra elhelyezkedtem. Egyelőre csak 4 órás a pozíció, viszont olyan területen működik a cég, amit én amúgy is nagyon szeretnék még jobban megismerni, kitanulni, úgyhogy tekinthetem úgy is, hogy még fizetnek is a képzésemért! (-: és így még marad szabadidőm is bőven, hogy elmerüljek egyéb dolgokban, többek közt jegyzetelésben vagy épp szemlélődésben, itt, a
Kolostor Őrbódéjában...


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
VIDD HÍRÉT A MEDITÁCIÓ NYUGALMÁNAK! - Kérlek ne foszd meg az ismerős és ismeretlen társaidat a közösségi oldalakon a kolostoros meditációk békéjétől és nyugalmától! Ha tetszett ez a bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor most mindenképp küldd tovább! HAJRÁ!