2011. március 26., szombat

A földből előkerült FÉLMILLIÓ Forint esete

Mesebeli varázsgömbbe ha belepillantasz, különös dolgok tárulnak fel előtted. Eddig nem ismert világok, kincsek és furcsa szerzemények. Kis túlzással, de ez történt most velem is, amikor pár hete fűltanúja lehettem a földből előkerült FÉLMILLIÓ Forint, lenyűgöző történetének. Egy új világ nyílt meg számomra! Már majdnem hogy mesébe illő, de azért nagyon is valóságos, hiszen hús-vér emberekkel történt, igaz szituációban, itt a kárpát-medencében!

Mindenképp érdemes lesz elolvasnod, hiszen az eset tanulsága túlmutat a szereplők "szerencséjén" és kitartásán, és ha Téged is megérint a történet inspirációja és üzenete, akkor Számodra is új világok nyílnak majd meg! Olyanok, amelyekben lehet hogy Te nem is FÉLMILLIÓRA, hanem sokkal-sokkal többre, vagy akár pénzben ki sem fejezhető "kincsekre" lelsz majd! Meglátjuk. Nos, kezdjük a történetet azon a bizonyos csöndes, tavaszi vasárnapon...

Reggeli meditáció, teázás, melegszendvicsezés utáni, kellemes vasárnap délelőtti heverészés közben csörrent meg a mobilom. A rokonság távoli ágáról hívott egy család. Több éve beszéljük már, hogy egyszer majd meglátogatnak minket. Kiderült ennek pont akkor, vasárnap jött el az ideje, hiszen a családfőt egy különleges, számomra szinte misztikusnak tűnő dolog vonzotta, egy a falunkhoz közel eső helyre. És ha már ott lesznek, akkor minket is meglátogatnak majd. Gondolom Neked is vannak olyan rokonaid, akikkel ritkán, talán évente egyszer kétszer találkozol. Ők is pont ilyenek számunkra. Ismerjük Őket, tudunk róluk, megvan a kölcsönös szimpátia is. Tudtam hogy különös hobby-ja van a családfőnek, és jelezte is már korábban, hogy előbb-utóbb a környékünkre fogja ez "szólítani", úgyhogy könnyen lehet hogy találkozunk majd. No, ennek el is jött az ideje, kiváncsian vártam, hogy picit jobban "belelássak" az eseményekbe.

-----------------------------------------------------------------------
VILÁGOKON ÁT!
avagy ugorjunk párszáz millió évet az időben!

-----------------------------------------------------------------------

A srác (hadd hívjam így, hiszen tőlem nem sokkal idősebb) már korábban is mesélt nekem a hobby-járól, de inkább csak úgy felszínesen. Ezen a vasárnapon viszont olyan mélyen belementünk a dolgokba, hogy szó szerint, százmillió éveket ugrottunk az időben! És ha már ott voltunk, elmesélte hogy mi köze volt az időutazásnak, a FélMillió Forint esetéhez is. Ittam minden szavát, hiszen engem nagyon lenyűgöz az, amikor valaki igazán benne van egy témában, sok-sok tudása, ismerete és tapasztalata van ezügyben. Nem is konkrétan az adott téma szokott engem megfogni, hanem a HOZZÁÁLLÁS! De az nagyon! Így történt ez most, az időutazós rokon esetében is, ugyanis....

A telefonban említették, hogy aznap ott lesznek a környékünkön, de minket csak azután látogatnának majd meg, miután elvégezték a hobbyval kapcsolatos dolgukat. Pár hónappal korábban már egyeztettünk egy térképen, hogy hol is fog történni az "időutazás". Kérdeztem hogy akkor odamennek-e. Mondták igen, aminek nagyon megörültem, hiszen tőlünk csupán 15 perc sétára van. Zsuzsával összeszedtük a kollega urakat, akik mindig nagy örömmel vesznek egy kis kirándulást, és útnak indultunk. Emlékeztem pontosan a térképre, és a bejelölt helyre, így könnyen odataláltunk. A találkozás, a viszontlátás és a köszöntés öröme után, azonnal visszatért a srác a megkezdett tevékenységéhez, amiben a felesége is segített neki. Közben pedig csak mesélt és mesélt és mesélt...

Tizen-Huszon éve foglalkozik már, a százmillió évekkel ezelőtt, itt lévő tengerek "maradékainak" amatőr kutatásával. Pontosabban leszűkítve, amolyan különleges tengeri csigák, kagylók felfedezésével, gyűjtésével. Mondanom sem kell, hogyha valaki ennyi ideje foglalkozik egy adott területtel intenzíven, akkor micsoda tudásra és tapasztalattra tesz szert. A fenti képen látható gödör alján volt bent a mélyben, és onnan mesélte nekem a dolgokat. Hogyan rakódnak le a kőzetek egymásra, és mi mit mutat meg. Hogyan lehet bennük fellelni a korabeli állatkákat stb. stb. Mesélte milyen vidékeken járt ezek után kutatni. Volt hogy külföldre is ment, de itthon is nagyszerű lehetőségek vannak. Elmesélte hogyan vizsgálja, szortírozza, gyűjti, szelektálja, rendszerezi és tárolja a "kincseket". Minél inkább belemerült a témába, annál inkább lenyűgözött engem a hozzáértése, és a csillogás a szemében, hogy a szívének kedves hobby-járól mesélhet egy érdeklődőnek.

Kérdeztem hogy a mindenkori magyar állam hogyan kapcsolódik az ilyenfajta amatőr kutatás segítéséhez, közös munkákhoz stb-khez. A válaszának tartalmát itt most inkább nem is mínősíteném. Civil emberek ilyenfokú profi (bár én pontosan azért megítélni nem tudom) tudása és hozzáállása engem mindig lenyűgöz. Ez történt most is. Szóval mesélt a srác az évmilliók alatt kialakult dolgokról, ami mind-mind itt van a lábunk alatt. Szuper volt Őt hallgatni.

----------------------------------------------------------------
Teaszertartás Csigákkal?
----------------------------------------------------------------

Ismered a japánok híres teaszertartását? Amikor a teázással kapcsolatos minden dolognak megvan a pontos és tökéletes, amolyan protokolláris jellegű mozzanata. Ezeket pedig igyekeznek a lehető legnagyobb odafigyeléssel, pontossággal, harmóniával és tökéletességgel elvégezni. Teljesen a jelenbe, a pillanat tökéletességébe kerülnek. Tiszta, gondolatmentes tudatosság a jelen állapotában. Hogyan is kapcsolódik ez a csigákhoz, kagylókhoz és a tengeri maradványokhoz?

Pár óra ásás, kutatás és keresés, szortírozás és fáradtság után, a srác elkezdte összapakolni az újonnan beszerzett, aznapi darabokat. Na ekkor vette kezdetét a sajátságos "szertartás". Részletesen bemutatta, hogyan csomagolja ezeket a sokszázmillió éves, törékeny darabokat, hogy ha már a földben túlélték ezt a szinte felfoghatatlan kort, akkor még a hazautat is kibírják valahogy sérülések nélkül. Tényleg mint egy teaszertartás mester, úgy szedte elő a dobozokat, és a finom papír csomagoló anyagokat. Gondos odafigyeléssel szemlélte a hajszálrepedéseket, amelyekre már ott a gödörben kis ragasztót helyezet, nehogy tovább repedjenek. Mutatta hogy rajta hagyja a földet is. Aztán ahogy egymásra rakosgatta a dobozba, egyenként bebugyolálva finom papírba, még nedves földet is szórt rájuk hogy kellő nedvességtartalom, és rázkódásbiztos utazással szolgáljon a tenger maradványainak. Mesélte hogy otthon gondosan letisztogatja őket, majd szépen le is lakkozza hogy sokáig megmaradjanak. Mint egy igazi restaurátor.

-------------------------------------------------------------------
Döbbenet, ami után
szinte a földig esett le az állam

-------------------------------------------------------------------

Elégedettség volt a srác szemében, hiszen nagyon jó lelőhelyet talált aznap. Elvégezte a tervezett kutatást, így összeszedve a szerszámokat, elindultunk hazafelé. Útközben már teljes figyelmével azon tudott lenni, hogy meséljen, és válaszoljon a kérdéseimre. Kiderült hogy az idejéből és az energiájából rengeteg fordít erre a tevékenységre. Képzi magát, utánna olvas dolgoknak, utazik, hasonló érdeklődésű emberekkel kapcsolatokat épít és ápol, szóval úgy is mondhatnám hogy, "nagyon benne van a témában." Sétálgatva hazafelé elkezdte mondani, hogy melyik tengeri maradvány, körülbelül mennyit is ér a gyűjtők körében. Hát eddig is nagyon tetszett a téma, a hobby iránti lángoló szerelem és a hozzáállás, de ezután még jobban érdekessé vált a beszélgetés, hiszen egy új fejezet nyílt meg.

Mesélte hogy vannak idősebbek, akik már koruknál és energiájukból kifolyólag nem nagyon utazgatnak ilyen kutatásokra, azonban vevők a ritkaságokra. Mondta vannak gyűjtők, akik szívesen cserélgetik a szerzeményeiket. Ráadásul az internet korában, külföldi gyűjtőkkel és kutatókkal is könnyű a kapcsolatfelvétel, szóval még ha kevesen is foglalkoznak ezzel, azért egy nagyon különleges "piaca" is van ennek a hobbynak. Nagyon tetszett amiket mondott, hiszen számomra lenyűgöző volt, hogy amit én csak egy darab földnek, egy mélyre ásott lyuknak látok, abban más micsoda gyönyörű, felfedezni való dolgokat vesz észre, és ezután micsoda kapcsolati hálót épít a téma szerelmesei közt. Bámulatos!

Mikor odaértünk a kocsijukhoz, akkor tette fel az "i"-re a pontot a beszélgetésben, ugyanis elmondta, hogy volt olyan év, hogy nettó FÉLMILLIÓ forintot is keresett ezzel! Levonva a költségeket. Ráadásul mondta, hogy abban az évben a felesége sajnos munkanélküli is volt sokáig, és hát így a tenger maradványai, szinte "életmentő" bevételt is hoztak a családnak! Hoppá, mondtam magamban. Azért ez már valóban komoly összeg. Persze ezért kőkeményen meg kell dolgozni, utána járni, ismeretek gyűjteni, kapcsolatokra lelni, munka mellett a hétvégéket rászánni stb. stb. De hát úgy tűnt a srác szeméből, hogy ez nem volt nagy áldozat, hiszen imádta amit csinált, nagyon érdekelték ezek a százmillió éves maradványok.

------------------------------------------------------------------------------
A csigagyűjtő, a könyvtáros, a benzinkutas és a burkoló
Mi a közös bennük?

------------------------------------------------------------------------------

A nyitottság óriási előny! Több éve már igyekszem tudatosan odafigyelni arra, hogy ha találkozom valakivel, akkor olyan beszélgetést kezdeményezzek, amiből kiderül mivel foglalkozik az illető, mi a hobbyja, milyen ötletei, és elképzelései vannak a világról stb. Persze nem mindenki nyitott ilyen beszélgetésekre, de hidd el, az emberek nagy része szívesen mesél a dolgairól, ha őszinte érdeklődést tapasztal! A leghétköznapibb emberek is olyan dolgokról tudnak mesélni Neked, amitől a szavad eláll! A könyvtáros, a benzinkutas, a szomszédod vagy bárki akivel találkozol. Az ötletei, a gondolatai, a hobby-jai egy teljesen új világot nyithatnak meg Számodra. Ezek lehetnek akár üzleti ötletek, akár egyéb más lehetőségek az életben. Mindenfelé dologgal kapcsolatban olyan új szemléletre, olyan új lehetőségekre nyithatják ki a szemed, amiről talán nem is álmodtál volna!

Képzeld, pár éve járt nálunk egy burkoló, hogy a teraszunkon a járólapot kicserélje. Vele is elkezdtem beszélgetni, hogy mikkel foglalkozik még. Egy olyan hobbyról mesélt, amit csupán felszínesen ismertem eddig, de Ő olyan mélységeiről beszélt, ami ismét csak teljesen lenyűgözött engem! Mindennap amíg ott volt, kértem meséljen még róla, amit ő nagyon szívesen meg is tett. Miután befejezte nálunk a munkát, volt hogy meglátogattam, hogy mutasson nekem könyveket ezügyben, amit boldogan meg is tett. Azóta persze már önállóan is belevetettem magam a témába, és igyekszem én is elmélyedni benne.

Ráadásul olyan az egész, hogy bár fiatal vagyok, de nagy valószínűséggel hatással lesz ez még a nyugdíjas éveim anyagi részére is, kifejezetten pozitív irányba. Mindezek mellett egy fantasztikus, bámulatos dolog. Most nyílik csak meg előttem hogy ennek a területnek is megvan a maga "földdarabja", ami mellett nagyon sokan csupán egy legyintéssel mennek el, mások pedig szó szerint "kincseket" hoznak fel onnan. Erről többet itt a blogban nem is írnék, hiszen ez nem publikus, pusztán a figyelmedet szerettem volna felhívni arra, hogy járj nyitott szemmel, és próbálj minél több emberrel, minnél többet beszélgetni, hiszen fantasztikus dolgokat mesélhetnek Neked! Igazi kincsekre lelhetsz, ha meghallgatsz másokat! Sőt, egy idő után még az is lehet, hogy Te fogsz nyitott, felfedezésre váró "kincskeresőkkel" találkozni, és Te fogsz nekik értékes térképet, szívet melengető, és vagyonokat érő útmutatást adni! A lehetőségeink korlátlanok...


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
VIDD HÍRÉT A MEDITÁCIÓ NYUGALMÁNAK! - Kérlek ne foszd meg az ismerős és ismeretlen társaidat a közösségi oldalakon a kolostoros meditációk békéjétől és nyugalmától! Ha tetszett ez a bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor most mindenképp küldd tovább! HAJRÁ!