2019. szeptember 15., vasárnap

Miért olyan drága a bonsai?

A Business Insider üzleti portál egy rövid kis videóban próbálta bemutatni azt, hogy miért is olyan drágák a bonsai fák.
 
Sokszor merül fel ez
 
különböző témáknál, hogy miért is annyi valaminek az ára, amennyi, és hogy mennyit is ér. Tehát az ár és az érték viszonya. Hogy mennyire nem könnyű dilemma ez, erről már írtam egy konkrét eset, A 450 millió dolláros kérdés kapcsán.
 
Művészet
 
A Business Insider videója már rögtön az elején leszögezi hogy a bonsai fák nevelése, az már a művészet egyik formája. És ennek elsajátításához hosszú évekre van szükség. Megszólal a videóban egy 4. generációs bonsai mester, egy idős hölgy, aki már több mint 50 éve nevelget ilyen fákat Japánban. Szóba kerül az egyik legnehezebb dolog is ebben a tevékenységben, ami a türelem. A hosszú-hosszú évek türelmes várakozása.
 
Ha a művészeti szépségű különleges kis fákhoz hozzávesszük még az idő és a türelem, és a ráfordított energia mennyiségét is, akkor egyre inkább látszik már a magas ár jogossága. Hiszen külön-külön is nehéz beárazni, bekategorizálni a dolgokat, nemhogy így együtt. Hiszen,
 
- mennyit ér maga a művészeti szépség és kreativitás?
- mennyit ér egy évtizednyi várakozás?
- mennyit ér két évtizednyi törődés?
 
Egyáltalán, mennyire fejezhetőek ki pénzben ezek az értékek? Nehezen.
 
És ez talán az élet sok-sok egyéb helyzetére is ugyanúgy elmondható, nem csak a bonsaira. Na de most maradjunk csak ennél a témánál, a gyönyörű kis fáknál, és nézzük meg az idős hölgy gondoskodó keze munkáját!
 
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: