2015. január 24., szombat

2 könyv - 2 ajánló

Az elmúlt hetek olvasmányaim közül kettőt hoztam el most ide a blogba Számodra. Hogy inspirálódjunk, hogy elgondolkodjunk, megfontoljuk, vagy csak úgy simán megismerjük őket. A két könyvet, és általa picit jobban a világot. (meg még talán önmagunkat is)


Azt hiszem az urat nem kell bemutatnom senkinek.
Mit is keres Ő itt egy meditációs blogban?

Nos, a meditációban eltöltött éveimben arra jöttem rá, hogy nagyon fontos az, hogy ki tudjuk magunkat egyensúlyozni. Ekkor kezdünk saját magunk Guruivá válni. Ha még önmagunkat sem tudjuk egyensúlyba hozni, akkor...

Pontosabban: aki lustább, letargikusabb, múltba tekintgetőbb, annak érdemes egy picit dinamikusabbá, intenzívebbé válni. Aki viszont túl aktív, túl intenzív, túlságosan is dinamikus és harsány, annak pedig egy picit lassabbá, megfontoltabbá, csendesebbé érdemes válnia. (az igazi spirituális "emelkedés" még csak ezután következik)

Azt hiszem a magyar meditáló társadalom (meg úgy a lakosság általában) inkább a letargikusabb irányba hajlik (benne én magam is). És ilyenkor bizony nem árt, ha az ember felébreszti magában a "Cselekvőt". Saját, aktívabb oldalát. Ennek persze nem a legspirituálisabb módja Arnold Schwarzenegger példája, azonban szerintem mégis megfontolandó az Ő életének
"hihetetlen, de igaz története".

A saját önsajnálatunkból, lustaságunkból, és múltba merengésünkből kilépve érdemes alaposabban megismerni ennek a szegény sorból származó, osztrák srácnak a történetét! Csak nagy vonalakban, kedvcsinálóként:

- A háború utáni, totál leszegényedett és frusztrált Ausztria, egy szegény vidékén született. Senki nem hitte el, hogy ki lehet onnan törni. Senki nem hitte el neki, hogy bajnok lesz. Évekig kőkeményen edzett, és elkezdte sorba nyerni a testépítő bajnokságokat. Senki nem hitte el hogy megcsinálja. Mégis megcsinálta. Megnyert mindent, amit csak lehetett Európában. Majd aztán később Amerikában is. Aztán egymás után többször is. Példátlan eredményeket ért el.

- Edzőtársai közül is kiemelkedett sok mindenben. Elkezdett privát munkákat vállalni. Kőműveskedett. Majd vállalkozást indított. Többet is. Tanulta az angol nyelvet. Különböző befektetéseket indított el. Üzleti képzésekre járt. Egyetemre iratkozott be. Ott fejlesztette magát, ahol csak tudta.

- Senki nem hitte el, hogy ilyen otromba testtel, és ilyen borzalmas osztrák kiejtéssel, bármi esélye is lehet Hollywoodban. Kinevették. Ő azonban mégis sikert ért el. Egyre többet, egyre nagyobbat. Folyamatosan képezte magát. Színészképzőbe iratkozott. Mindent megtett hogy egyre jobbá váljon. Egyik sikerszerep jött a másik után. Sok-sok színész passzív hozzáállásával ellentétben, ő hihetetlen aktivitással vetette bele magát filmjeinek reklámozásába. Meg is lett az eredménye.

- Senki nem hitte el neki, hogy a "Terminátornak" bármilyen sikere is lehet a politikában. Azonban megmutatta, hogy mégis. Kalifornia állam kormányzójává választották. Ahhoz hogy ott helytálljon, ismét csak rengeteg mindent kellett megtanulnia. Megtette. Erőfeszítései ott is gyümölcsözőnek bizonyultak.

- Mindezek közben azért, sok-sok személyes és szakmai kudarc és bukás is érte. Voltak mélypontok. A könyvben ezekről is őszintén ír.

Arnold valóban a bennünk lévő "aktív" és "dinamikus" energiáknak egyfajta szélsőséges képviselője. Annak minden előnyével és hátrányával. Mindenesetre érdemes lehet elolvasni ezt az önéletrajzi művet. Bepillantást nyerhetünk életének kulisszái mögé is, és ki tudja, talán még egy-két ötletet, vagy inspirációt is meríthetünk soraiból, itt-ott. Engem nagyon megfogott.



Ez a másik könyv, amit az elmúlt hetekben olvastam.
Egy olyan témáról szól, ami az utóbbi években egyre inkább vonz.

Ez pedig a letisztultság. A lényegre törekedés. A minimalizmus, és a "Fontos" dolgok megtalálása, és fókuszba helyezése. No de hogy ne legyen ennyire "távoli" és megfoghatatlan, nézzük ezt picit gyakorlatiasabb szemszögből.

"A kevesebb ereje" szól a könyv címe. Ez tökélesen kifejezi a lényeget. A mai világunk tele van már a "sok" -kal. Túl sok beszéd. Túl sok információ. Túl sok lehetőség. Túl sok kacat, túl sok szemét, túl sok, túl sok, túl sok.... és ebben teljesen eltűnik a Lényeg. Azonban ha meg tudjuk fordítani a dolgokat, akkor óriási erő keletkezik. Pl:

- Próbáld ki, hogy valamilyen fontos dolgot írj le 20 mondatba. De mi lenne ha csak 10 mondatban fejezhetnéd ki? 5? 3? 2?
Ilyenek pl a HAIKUK.

Nagyon megkedveltem őket. Egy átélt pillanatot, érzést, nem hosszú versekben és sorokban kifejezni, pusztán néhány szótagban. Ez sokkal nehezebb, mint elsőre tűnik.

- Aztán ott vannak a napi tevékenységeid. Azt hisszük egyik fontosabb mint a másik. És halmozzuk őket egymásra. De mi lenne az a legfontosabb 3 dolog, ami előrelendítené az életedet? És mi lenne, ha igazán ezekre koncentrálnál? Van egy könyv, ami pont erről szól. Régebben már írtam róla itt.

- Nézd meg pl: a Google weboldal főoldalát. Ma már a világ egyik legnagyobb cége ez. A világ talán legtöbb felhasználójával, és nézd meg hogy a főoldala, mennyire egyszerű, lényegre törő és letisztult. Steve Jobs is ezt javasolta nekik, aki szintén a minimalizmus rajongója volt.

- Ha valaki ráérez ennek a dolognak a lényegére, óriási változások állhatnak be, életének különböző területein. A szokásain, a tárgyain, a kommunikációján. Csak egy példát hadd említsek. Régebben az íróasztalom maga volt az "Őskáosz". Ma már teljesen letisztult. Szinte alig van rajta valami. És ez az üresség inspirál. Ez a letisztultság megnyugtat. Imádom ezt a fajta "tisztaságot", egyszerűséget.

No, nem folytatom a sort. Ez a könyv is erről szól. Hogyan találd meg a lényeget, és hogyan távolítsd el körülötte a felesleget. Gyakorlati tippeket és tanácsokat ad, a hétköznapi életünk különböző állomásaihoz. És hogy mennyire nehéz is ez a dolog, azt jól mutatja, hogy mindezeket, leírhattam volna akár 3 mondatban is.
Mégsem sikerült (-:
 
Talán majd legközelebb. Szóval ha érdekel a téma, hasznos lehet Számodra ez a könyv. Kellemes olvasgatást kívánok!


*  *  *


Meditatív ücsörgésünk és ráérős szemlélődésünk
mai helyszíne és padja pedig:



A fotó beküldője Péter,
helyszín Szolnoki Máv Kórház Parkja.
Nagyításhoz klikk a képre!





Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!