2012. február 7., kedd

Shri Mataji a Ragaszkodásról és a Függetlenségről

Lenyűgözőek Shri Mataji szavai számomra mindig, mert tisztán és tökéletesen találnak bele a dolgok lényegébe. Olyat és úgy mond, ami ellen az egó és az elme lehet hogy sokszor tiltakozik (mert vesztét érzi), azonban ha őszintén és alaposan magunkba tekintünk, akkor láthatjuk hogyan különülnek el bennünk a mélyen lévő igazságok, a felszínes okoskodástól. Ha ide eljutunk, akkor pedig át is élhetjük azt, amiért tartotta az előadásait, meditációit.

Shri Mataji Nirmala Devi, a sahaja jóga mozgalom alapítójának beszédrészlete a Ragaszkodásról és a Függetlenségről.

(legfőképpen azoknak ajánlom, akik a felszínesség helyett, a mélység felé tartanak!)

"...Az az igazság, hogy ez az Isteni Erő az együttérzés, a szeretet. Ez az igazság. Azt mondják, hogy Isten a szeretet és Isten az igazság, tehát egyenlőséget kell tenni, hogy az igazság a szeretet, és a szeretet az igazság. De ez nem a saját gyerekeitek, a saját családotok iránt érzett igazság: ragaszkodó. A ragaszkodó szeretet nem az igazság. Ha ragaszkodtok valakihez, akkor sosem látjátok a rossz tulajdonságait. Ha mérgesek vagytok valakire, akkor sosem láthatjátok a jó tulajdonságait.

Ez teljesen független szeretet, és ez a szeretet nagyon erős. Mert valahányszor kisugározzátok ezt a szeretet bárki felé, meg fogtok lepődni, annak az embernek meg fognak oldódni a problémái, fejlődni fog a személyisége, minden nagymértékben átalakul, és meg fog változni az élete. De hogyha ragaszkodtok valamihez, bármi legyen is az, maga ez a ragaszkodás problémákat okozhat, és nem engedi, hogy a sahaj* fejlődjön.

Rgaszkodás nagyon sokféle lehet: például ragaszkodhattok az országotokhoz, a társadalmatokhoz, a családotokhoz, bármiféle ragaszkodás lehet. De ha nyitva van a sahasrara**, egy dolgot megtanultok, a függetlenséget. Egyszerűen csak megtörténik, hogy többé nem ragaszkodtok. Annak ellenére, hogy nem menekültök el sehová. A sahaja jógában nem hiszünk olyan emberekben, akik elmenekülnek a társadalomból, és a Himaláyába mennek. Mindezt én menekülésnek hívom, nem ez a lényeg.

Az történik, hogy ahol vagytok, mindenkit láttok, mindenkit figyeltek, mindenkit ismertek, mindenkihez közel vagytok, de függetlenek vagytok. Ez az elme olyan állapota, amit akkor lehet elérni, amikor nyitva van a sahasrara**. Ebben az állapotban emberekkel, problémákkal, helyzetekkel foglalkoztok, de nem keveredtek bele, nincsen bele bonyolódás. Az a belebonyolódás, amit ezelőtt folytattatok, sosem adhat teljes bepillantást arról, hogy mi történik, hogy mi az igazság bármilyen helyzetben. Így ez a függetlenség segít.

Az a legnagyszerűbb dolog a függetlenségben, hogy nem érintenek meg benneteket a dolgok. Nincs értelme hogy azt mondjátok, hogy:

- Ó Anyánk, ha nem érint meg a dolog, hogyan sajnálhatunk valakit, hogyan lehetünk együttérzőek? Mert csak akkor tudjuk megoldani a problémát, ha sajnáljuk azt az embert.

De ez az érzés, ami bennetek van, megint csak egyfajta ragaszkodás, ez nem valódi érzés, mert nem segít. Ha valaki sír, és ti elkezdtek sírni vele, ha bajban van, ti is bajban vagytok. És ez nem segítség sem annak az embernek, sem pedig nektek. Tehát függetlennek lenni semmiképp sem jelenti azt, hogy nem érzitek a másik embert. Érzitek a fájdalmát, a gondját annak az embernek, az egész társadalomnak, időnként és az egész országnak. De annyira független az érzésetek, hogy átveszi tőletek a Mindenen Áthatoló Erő.

Először is teljes hittel kell rendelkeznünk ennek a Mindenen Átható Erőnek az erejében. Amint függetlenné váltok, és azt mondjátok, hogy a Mindenen Átható Erő cselekszik, akkor megoldódik a dolog. Amint azt mondjátok, hogy Te végzed el, Te fogod elvégezni, az egész dolog teljesen megváltozik. Mert az összes felelősségeteket, az összes problémátokat átadjátok ennek az Isteni Erőnek, mely annyira erős, annyira hozzáértő, és amely mindent meg tud oldani. Tehát, amint azt gondoljátok, hogy Ti fogjátok megoldani a problémátokat, Ti vagytok azok, akik meg fogják oldani, akkor az Isteni Erő azt mondja, hogy:

- Rendben van, próbáljatok szerencsét!

De ha tényleg át tudjátok adni az Istennek ezt a problémát, akkor meg fog oldódni... "


SHRI MATAJI NIRMALA DEVI

* Sahaj: Spontaneitás, a velünk született természetesség
** Sahasrara: A legfelső, a fejünk tetején lévő 7. fő energiaközpontunk, csakránk. Bővebben itt >>


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!