2012. január 25., szerda

A bizalomról

A témának folyamatos aktualitása van mindannyiunk életében, hiszen a bizalom, vagy annak hiánya jelen van mindenhol. Rokonságban, barátságban, hivatásban, adakozásban, vallásban, oktatásban, poltikában és a gazdaságban. Ott van a nappaliban, az utcán, az irodában, az interneten, a sportban, a háborúban, a médiában és valójában ha jól körül nézünk, életünk szinte minden területén ott van, és helyet kíván magának.

Ezzel kapcsolatban akadt a kezembe egy kiváló könyv pár napja, amit gondoltam gyorsan meg is osztok Veled. Érdemes lesz elolvasnod a bejegyzést (vagy akár a teljes könyvet is) és ezek után Neked mint meditálónak, tudatosabban odafigyelni a bizalomra mint jelenségre, hiszen ha jobban a figyelmedbe helyezed, megkönnyítheted mind a magad, mind a körülötted élők életét. Sőt, nemcsak hogy megkönnyítheted, hanem sokkal csodásabbá teheted!

Te választod ki a könyveket, vagy a könyvek választanak ki Téged?

Nem tudom. Talán mindkettő, talán egyik sem. Mindenestre én átélem hol ezt, hol azt. Rendszeresen járok a Pécsi Tudásközpontba, ahonnan jobbnál jobb könyveket szoktam kikölcsönözni. Már lassan vagy két éve, minden héten elolvasok 1-2 könyvet. Te szoktál rendszeresen olvasni? Remélem igen, és nem csak búlvárt! (-:

Szóval a könyvtárba van hogy tudatosan érkezem, konkrét céllal, aztán pedig van hogy "csak úgy" bóklászom, és hagyom hogy a könyvek szólítsanak meg, válasszanak ki engem. Így történt pár napja is, amikor egy valód kincsre, egy igazi gyöngyszemre leltem!

A BIZALOM sebessége >>

című könyv volt az, amely a könyvtár csendes és meghitt hangulatában, szinte üvöltött hogy emeljem le a polcról, hogy pillantsak bele, majd vigyem haza és alaposan tanulmányozzam át. Megmondom őszintén, nem is gondoltam volna hogy ezt a témát, ilyen aprólékosan körbe lehet járni, több oldalról megvilágítani, és a bizalmat ilyen alapossággal szemügyre venni. Le a kalappal, engem lenyűgözött a könyv, bár még csak a felénél járok. A szerző alaposan bemutatja miként van jelen a bizalom az üzleti élettől elkezdve, a párkapcsolatokig, a politikáig, a karitatív szervezetektől elkezdve bármilyen közösségi létformáig. Bemutatja azt hogyan, milyen szintű bizalmi válság tud kialakulni bárhol, és ennek az ellenkezőjére is hoz fel számos szuper példát, amikor a bizalom igazán magasfokát láthatjuk. Bámulatos!

Abból a téves feltevésből indul ki az egész könyv, hogy nagyon sokan úgy állnak hozzá, hogy "bizalom az vagy van, vagy nincs!" Lehet ez akár üzlet, akár sport, akár család, vagy bármilyen kapcsolat és társaság kapcsán. Sokan úgy állnak hozzá ehhez, hogy vagy van bizalom, vagy nincs, és kész! Ebből indul ki a könyv, hogy bemutassa, hogyha nincs, akkor miért nincs bizalom, ha pedig van, akkor miért van. Körüljárja azt, hogy ha nincs, hogyan érhetjük el azt, hogy legyen! Ha van, hogyan érhetjük el azt, hogy még nagyobb fokú bizalom legyen.

Te valójában kiben bízol? Kivel kötnél bizalommal üzletet? Kire bíznád a gyerekedet? Kire bíznád az értékeidet? Kire bíznál egy műtétet? Kire bíznál közösségi ügyeket? Kire bíznál egy békéltetést? Kire bíznál érdekképviseletet? Kire bíznád gyereked oktatását? És a sajátodat? Vajon ugyanazok lennék a felsorolt kérdéseknél a személyek? Mi alapján választasz? A válaszokhoz tedd oda a MIÉRT-et is! Miért pont Ő? És akkor most kanyarodjunk át Hozzád? Miért pont Te?

Benned vajon kik bíznak meg? Veled vajon kik kötnének üzletet? És miért? Rád vajon ki bízná a gyerekét? A pénzét? A házát? A titkait? Az oktatását? Az egészségét? vagy akár egy szakmai projektet? Milyen területen bíznak Benned az emberek és miért? Tudják egyáltalán azt hogy Benned megbízhatnak? És tudják azt is hogy miben? És hányan tudják ezt?

Milyen termékekben bízol egyébként meg? Milyen cégekben van bizodalmad? És miért pont bennük? Milyen szolgáltatás az ami felé bizalommal fordulsz? Melyik politikusban bízol? És miért pont benne? Melyik pártban bízol? Egyébként Magadban bízol azért?

Szóval ilyen jellegű kérdéseket feszeget a könyv, és a mögöttük meghúzódó miérteket, aztán pedig a hogyanokat. Olvashatsz a bizalom kialakulásának különböző szintjeiről. Alaposan bemutatja azt, hogyan kapcsolódik a bizalom a tisztességhez, a jellemhez, a szándékokhoz, a képességekhez, a hozzáértéshez, az eredményekhez. Szó van arról, hogy akár Neked, akár másnak, akár egy közösségnek, legyen az sport, szakmai, politikai, vallási vagy bármilyen, ott hogyan nyílvánulnak meg ezek. Megemlíti az író, hogy a fent említett kapcsolódásokat a bizalomhoz, hogyan lehet erősíteni, hogy ezáltal még jobban működjön a közös együttműködés. Végül is a tudatosságról ír, hogy őszintén fel kell tárni a bizalomnak azt a részét, ahol sérült, vagy gyengébb, és ott korrigálni. Hol gyenge? A tisztességnél? A hozzáértésnél? A motivációnál és a szándékoknál? Netán az eredményeknél? Szóval ha valahol "sántít", akkor azt fel kell fedezni és kijavítani. Akár egyéneknél, akár közösségeknél. Itt tágul ki a kör...

Hogy ezek a "csiszolódások" mekkora körben mennek végbe. Az egyén önbizalmán belül? Társas kapcsolatok szintjén, netán szervezeti szinten? Még nagyobb, akár piaci, társadalmi szinteken? Hogyan lehet ez? Ki miért felelős ebben? Nyílván először az egyénnél kezdődik, majd úgy tágul ki a lehetőségek és a felelősségek határai. És itt most ez alatt tényleg érts szinte mindent! Egy márka erejét a piacon, a társadalomban. Egy új eszme, egy új felfedezés, egy csoport, egy munkahely, egy város vagy bármi egyébnek a mások irányába való benyomását. Azt hogy mennyire bizalomkeltő, és mennyire bizalomra érdemes, vagy mennyire nem.

Persze ír a könyv a megoldásokról is. Nyílván ehhez aztán feltétlenül szükség van őszinteségre, alázatosságra, tisztán látásra, erőre és ilyesmire. Fantasztikus példákat és idézeteket is hoz a könyv, akár az üzleti életből, akár a sport, akár a politika, akár a vallási helyzetekből. Nagyon is elgondolkodtató dolgokat ír, úgyhogy mindenképp ajánlom hogy olvasd el, tanulmányozd át, és aztán szemléld Magadat és a környezetedet, hogyan is vagytok barátságban a bizalommal!

--------------------------------------
A Meditáció Bizalma
--------------------------------------

A könyv témája szerintem szorosan kapcsolódik az önismerethez, a tudatossághoz és a fejlődéshez, de most kanyarodjunk konkrétan át a mi témánkhoz, a meditációhoz. Hányan vannak akik hisznek Istenben? (szándékosan nem a ma divatos Univerzum kifejezést írom!) Te hiszel az Isteni Erőben? Hiszel a Meditációban? Hiszel a Sorsban? És hogy állsz a bizalommal?

Hiszel Istenben, de bízol is benne? Hiszel a meditációban, de bízol is benne? Hiszel a Sorsban, de bízol is benne? Hiszel Magadban, de bízol is Magadban?

Ha nem bízol Istenben, akkor miért nem? Fogalmazd meg Magadnak! Talán azért, mert nem úgy alakítja a dolgokat, ahogy szerinted alakítania kéne? Tehát Neked van egy konkrét elképzelésed arról, hogyan is kéne alakítania a dolgokat, és mivel ez nem illeszkedik ahhoz amit tapasztalsz, ezért nem bízol? Vagy miért?

Ha nem bízol a meditációban, akkor miért nem? Van egyfajta elvárásod vele kapcsolatban is? Lehet hogy a meditáció nem is az aminek gondolod? Ismered egyáltalán a "szokásait, viselkedését és tulajdonságait"? Ha nem bízol benne, akkor a helyettesítését "mire", vagy "kire" bízod? Vagy nem is bízod senkire és semmire?

Ha nem bízol a Sorsban, az miért van? Lehet hogy a létezésében sem bízol? Nem baj. Viszont ha igen, akkor miért nem bízol benne? Kétségeid vannak? Nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy kéne? Hogyan kéne Szerinted? Lehet hogy nem engedi a Sors hogy beleszólj az ügyekbe? vagy talán túlságosan is beleszólsz? Vajon a Sors, az megbízik Benned?

Ha nem bízol Magadban, nézd meg miért nem! Hiszel Magadban, a képességeidben, Istenben, a Sorsban, nevezzük bárhogy, de bízol bennük és Magadban? Akkor miért nem teszed meg azt, amit megtehetnél? Miért nem csinálod azt, amire ez a bizalom feljogosít? Miért nem állítod ezt a bizalmat Önmagad, és mások szolgálatára? Miért?

....nos, amíg ezeken elmélkedsz, (azért nagyon ne feszülj rá a témára, tehát "Csak Könnyedén") addig fogadd el meghívásomat, a második, Szekszárdi Meditációs találkozóra!

Újra csak összejövünk, és megmerítkezünk a meditáció nyugalmában, csöndjében és harmóniájában. Töltekezünk energiával, hittel, bizalommal és tapasztalással. Jól fog esni egy kis emelkedettség, a hétköznapok feszült zűrzavarában, úgyhogy gyere, ajándékozd meg Magad, a Jelen boldog pillanatával! (-:

A program részleteihez, helyszínéhez és pontos időpontjához, klikk a képre a nagyításhoz!
Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!