2011. augusztus 5., péntek

Most minden hír erről szól


=====================================================
EGEKBEN A FRANK, PÁNIK A TŐZSDÉKEN, RETTEGNEK A BEFEKTETŐK, ZÚZÁS A PIACOKON
=====================================================

Mi köze van mindezeknek a meditációhoz?

A meditációnak az élet minden területéhez köze van ilyen-olyan módon. Kihatással van mindenre, azonban van itt egy nagyon érdekes párhuzam, amit külön is érdemes megvizsgálni! Egy MesterTrader könyvében olvastam erről, és rögtön tudtam hogy azok a sorok, amit a kereskedők piachoz való viszonyáról írt, az maga a meditáció. Nagyon egyszerűen, 3 fogalom segítségével magyarázza a piachoz való leghatásosabb viszonyulást, azt aminek elsajátításával sikeresen lehet boldogulni ezen a területen. Ha megérted a mondandóját, akkor rá fogsz jönni hogy az élet minden területére használható, hiszen a bennünk lévő korlátokról ír, és egy ideális állapotról, ami hozzásegít minket ahhoz hogy emelkedettségben éljünk, és (akár anyagi) sikerekkel tudjuk venni az élet kihívásait.

Könnyen lehet hogy ellenérzések vannak most Benned az egész pénzügyi világ, a tőzsdék, a svájci frank, és az összes ezirányú dologokkal kapcsolatban, azonban pár percre hagyd most őket figyelmen kívül! Koncentrálj most csak erre a bejegyzésre, mert könnyen lehet hogy egy olyan hozzáállásbeli dolog világosodik meg Benned, ami megmutatja a könnyedebb, lazább, és emelkedettebb élet lehetőségét! Nézzük mi is az a három állapot, amin át kell hogy menjenek a befektetők, ha kiválóságra törekszenek, és hogyan is kapcsolódik ez a meditációhoz!

======================================================
A "DOing", a "HAVEing" és a "BEing" állapot titka
======================================================

A MesterTrader ezt a három állapotot nevezte meg azzal kapcsolatban, hogyha az ember a pénzügyekkel (főleg tőzsde, deviza és hasonló területek kereskedésével) foglalkozik, akkor ezen állapotokban van. És a sikere attól függ, hogy éppen melyikben van. Kifejtette bővebben, hogy a "doing" és a "haveing" állapot hosszútávon nem vezet sikerre, és súlyos fájdalmakat él át az ember általa. A kívánt állapot elérése a "being", amely hozzásegíti az embert a sikerhez. Most itt részletesen megismerheted mind a három állapotot, és akkor látni fogod, hogy ezek bizony nem csak a gazdasági dolgokra, hanem az élet minden területére igazak. Ettől függ a szomorúságod, a vidámságod, az emelkedettséged, vagy a levertséged! Nos, nézzük akkor most részletesen.

ÁLLAPOT #1
a "DOing"


Az angol "DO" igéből kölcsönözte a szerző a kifejezést, ami fordításban úgy hangzik, hogy "csinálni". Tehát valahogy úgy lehetne fodítani, hogy a "csinálás" állapota. Amikor el vagyunk veszve a Mindenható Egónk gyönyörűségében! (-:
Tehát amikor teljesen az ÉN állapotában vagyunk, annak minden korlátaival együtt, és csak pörgünk a dolgokban, és teljesen abban vagyunk elveszve hogy mi csináljuk az eseményeket. ÉN CSINÁLOM, az én egóm, én magam. Ha a döntésünk sikeres (bármiben is az életben, karrier, család, pénzügyek stb. stb.) akkor fürdünk önönmagunk nagyszerűségében, hogy mi milyen nagyszerűen is csináljuk (doing) a dolgokat. El vagyunk telve önmagunktól büszkeséggel, hogy ÉN milyen nagyszerű dolgokat döntök, mekkora sikerek és eredmények vannak a döntéseim mögött. Jól csinálom a dolgokat. Na ez az állapot egy nagy csapda!

Ugyanis könnyen lehet hogy valóban jól döntöttünk dolgokban, még az is lehet hogy szerencsések vagyunk, de mi van ha fordul a kocka? Mi történik ha az ellenkező folyamat indul be egy döntéssel kapcsolatban? Azaz, mi van akkor ha sérül a doing állapot, tehát azt érezzük hogy rosszul döntöttünk? Rossz választás volt a befektetésünk, a pénzügyi döntésünk, vagy bármilyen egyéb választásunk. Döntöttünk, megcsináltuk a dolgot, és nem a kívánt eredmény jött? Na akkor vajon hogy érzed Magadat? Kellemetlenül, igaz?

És mivel bármennyire is szeretnénk Mindenhatóak lenni, a kellő bölcsesség híján bizony még sokáig lesznek olyan döntéseink az életben, amelyek nem jönnek be, sérül a doing és csalódottak leszünk, az önbecsülésünk romokban, és nem tudjuk hogy mit is csináljunk. Ezért mondja a szerző hogy ez az állapot, a doing, ez bizony zsákutca, és a tőzsdei kereskedésben (szerintem az élet más területein is) nem fog sikerre vezetni! Nézzük a másik csapdaállapotot!

ÁLLAPOT #2
a "HAVEing"


Szintén egy angol igéből, a "have"-ből származik a kifejezés, ami a birtoklást jelenti. tehát az állapot fordítása, valahogy úgy hangzik, hogy "birtoklás-birtokolni". Furán hangozhat hogy miért is csapda ez, hiszen milyen jó dolog is birtokolni valamit. Pl. milyen jó érzés ha pénzt birtoklok, vagy akár a családomat is birtoklom. Hiszen Ő az ÉN gyerekem, Ő az ÉN feleségem, Ő az ÉN kutyám, az ÉN házam, az ÉN kocsim, az ÉN karrierem, szóval minden az enyém. Én vagyok a birtokosa ezeknek a dolgoknak. Furán hangozhat, pedig igenis így érezzük. Természetesen ezekkel a dolgokkal kapcsolatban van is egy elvárásom, hogy úgy viselkedjenek ahogy ÉN elvárom, ahogy ÉN jónak tartom. Ami még ezzel együtt jár, az a ragaszkodás! Mit is jelent ez?

Azt hogy olyan szinten ragaszkodom a birtokaimhoz, a birtokomban lévő anyagi és emberi dolgokhoz, hogy az elvesztésüket szenvedésnek élem át! Igenis rosszul esik ha elvesztem őket, mert hozzámtartoznak! (az én tulajdonom, én szereztem őket) Nem szeretünk pénzt veszteni, rokont, barátot elveszteni, vagy bármit is elengedni, amihez ragaszkodunk, amit a birtokunknak érzünk. Hol itt a csapda? Pont ebben a ragaszkodásban, hogy ettől bizony elvakulttá válunk, nem látunk tisztán, nem tudjuk a legjobb döntést meghozni, és előbb-utóbb úgyis csalódás lesz a vége.

Bármennyire is ragaszkodunk bármihez, bármekkora erőt is fektetünk abba hogy magunkhoz láncoljuk, akár egy embert, akár pénzügyi, anyagi dolgokat, az élet úgyis egy pillanat töredéke alatt el tudja venni tőlünk! Vagy ha ennek ellenére Te mégis csak úgy érzed hogy harcolhatsz a Sorssal, és Te majd megmutatod neki hogy Veled nem lehet packázni, hát akkor sok sikert kívánok a próbálkozásaidhoz!

Tehát ennek az állapotnak a legfőbb csapdája az, hogy görcsösen ragaszkodsz dolgokhoz, HAVEing-ben vagy, azaz a birtoklás érzése van elhatalmasodva rajtad, és ezáltal nem tudsz felszabadultan és könnyeden jó döntéseket hozni, mert ez a ragaszkodás köt Téged gúzsba, ráadásul folyamatosan belekerülsz az elvesztésnek a szomorú és lehangoló állapotába. Ettől félsz, hogy az elvesztés be fog következni. Nos, akkor jöjjön most a harmadik, a kívánt állapot elérése.

ÁLLAPOT #3
a "BEing" állapot


Amikor az előző két csapdán túljutsz, akkor érsz el egy olyan ideális állapothoz, amely hozzásegít ahhoz, hogy magad mögött hagyd saját korlátaidat, és a lehető legjobb döntéseket tud hozni, ami közben még lesz egy amolyan derűs, emelkedett élményed is. Ez szintén egy angol kifejezésből, a "BE", azaz a létezni igéből származik. Tehát a BEing, az a létezés, a jelen pillanatban levés állapotát jelenti. Mint maga a meditáció, amikor teljesen tudatosan tudsz a jelen pillantban benne lenni. Magad mögött hagyva az Egó és a Birtoklásvágy (és egyéb más) csapdákat, és egy mindentől független és a teljes szabadságérzéssel bíró állapotban vagy. Ha ebben az állapotban tudsz lenni, bármilyen szakmában, tevékenységben, vagy az élet egyéb pillanataiban, akkor egy emlkedettebb, tisztább látásmódot kaphatsz mindenről. Épp amilyen környezetben, vagy szituációban vagy. Akár pénzügyek, akár családi ügyek, akár bármi egyéb tevékenység. Haladsz az áramlattal, a dolgok természetes folyásával, amolyan Csíkszentmihályi FLOW élményként.

Ebben az állapotban sokkal bölcsebb döntéseket tudsz hozni, hiszen nem vakítanak el a korlátaid. A helyzetnek megfelelően ideálisabb döntéseket tusz hozni, és már ennek az állapotnak az elérése is egyfajta siker, amikor emelkedetten, meditatívan tudod szemlélni az eseményeket, és szinte mintegy mellékesen társul is hozzá a siker, bármilyen területen is alkalmazod.

Olyan ez, mint a zenben használt, cselekvésnélküli cselekvés kifejezése, vagy az erőfeszítésnélküli létezés állapota. Vagy ahogy Lao-ce írja a Tao Te Kingben:

"Ezért a bölcs
sürgés nélkül működik,
szó nélkül tanít,
nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik,
alkot, de művét nem birtokolja,
cselekszik, de nem ragaszkodik,
beteljesült művét nem félti,
s mert magának nem őrzi,
el se veszíti."


Persze ezt, ne amolyan lusta szemlélődésnek, tompa tunyaságnak tekintsd, mert attól még nem fog megvalósulni. A szerző sem így írja a pénzügyi kereskedésekben, hanem hogy igenis használd az elméd, tanulj meg dolgokat, sokat fejlődj, gyakorolj, aztán pedig hagyd hogy lényed, tudatlanul, ösztönösen, de mégis a kellő tudás és tudatosság, profizmus birtokában alkalmazza a dolgokat. Mint ahogy autót vezetsz. Az elején görcsös a tanulás, a végén pedig teljesen automatikusan vagy harmóniában az autóval, az úttal, és autós társaiddal (jóesetben!) Pontosan tudod mikor kell a gázra, vagy mikor kell a fékre lépni!

Figyeld magad a jövőben, hogy az adott pillanatban épp mitől is nem érzed magad boldognak. Csalódott vagy mert a DOingban vagy? Vagy kellemetlenül érzed magad, mert sérül a HAVEing? Vagy talán pont ezek épp szárnyalnak az életedben mert jó döntéseket hoztál, és pont azokat a dolgokat birtoklod amelyeket szeretnéd? Legyél nagyon éber, hiszen a Sors egy pilanat alatt el is veheti ezeket Tőled, és akkor úgy fogod érezni magad, hogy a pokolban vagy, és alaposan kiszúrt veled az élet. Nincs se Isten se ember, pedig csupán saját magad által felállított csapdáid áldozata vagy! Ha mindezeket megérted és megérzed, akkor pedig lassan, könnyedén lépkedj a Being állapot irányába, és csak hagyd hogy a folyó follyon magától...

Fejlődj, tanulj, ismerd meg jobban a világot, hozz bölcsebb döntéseket, feküdj fel az áramlatra, és pródáld az erőfeszítésnélküli létezés, a cselekvésnélküli cselekvés állapotát felismerni! Merülj el benne amennyire csak tudsz, lubickolj boldogan, és hívj meg másokat is a fűrdőzésre! (-:


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!