2011. augusztus 22., hétfő

A hegedűvirtuóz és a meditáció esete

Képzelj el egy gyönyörű koncerttermet. Elegáns falak, szép berendezés, kényelmes székek. Több száz néző csendben elfoglalja a helyét. Ünnepi ruhában mindenki. Szolid és finom parfümillat a levegőben. A halk duruzsolás abba marad, és a díszes lámpák is kialszanak. Teljes csend a teremben, egy pisszenés sem hallatszik. Reflektorok világítják be a színpadot, ahol egy ember áll középen hogy megörvendeztesse a közönséget, mesteri hegedűjátékával.

Magával ragadó rögtön az első hang, ahogy megtöri a koncertterem csendjét. Szinte azonnal varázslatba ejti a hallgatóságot. Egy emberként gyönyörködnek a muzsikájában, amelyik hol lendületesebb, dinamikusabb, hol pedig teljesen ellágyító, már-már könnyeket fakasztó szépséggel járja be, a zenei világ elbűvölő tájait. A művész teljesen eggyé válik a hegedűvel, a színpaddal, a zenével, és a közönséggel. Tökéletes harmónia, Isteni dallamok, varázslatos játék.

A koncert végén pár másodperces teljes csend. Az, amikor nem tudja még a néző hogy mi fog következni. Az idő megáll, mindenki a csendben fürdik, a pillanat varázsában. És egyszercsak óriási tapsvihar veszi kezdetét, mindenki mosolyogva és boldogan adja át magát, a zenész iránti tisztelet jeleként a tapsnak. Állva tapsol a tömeg. Mindenki boldog, hiszen érzi hogy itt ma egy csoda történt. Az, amit nem tudunk megmagyarázni, és amit nem is kell. Az, amiben csak örülünk ha benne lehetünk. Mindenki boldogsággal a szívében hagyja el a termet, és magával viszi a pillanat megismételhetetlenségének, a zene csodálatosságának az örömét.

Mi lehetett a hegedűvirtuóz titka, és hogyan is kapcsolódik ez a meditációhoz és hozzánk? Ez mind-mind ki fog derülni ebből a bejegyzésből, és attól még hogy ha Te nem is jártál hegedűórákra, mindenképp érteni fogod a párhuzamot. Le fog esni a tantusz arra nézve, hogyan is tudod ezáltal mélyíteni és tökéletesíteni a meditációdat, hogy ezáltal sokkal harmónikusabb, vidámabb és boldogabb életet élhess! Olyat, aminek örömétől szinte napról-napra Te is meghatódhatsz, és boldogságban a szíveddel szemlélheted a Életnek nevezett játékmű csodáit. A hegedűvirtuózhoz hasonló összhangba tudsz majd kerülni a "zenével", a "színpaddal", és a "közönséggel" egyaránt! Nézzük mi is a titka ennek!

----------------------------------------------------------------
Szerinted mi lehet egy ilyen jellegű, magával
ragadó hegedűkoncert sikerének a titka?

----------------------------------------------------------------

Nézzük sorjában:

Tehetség? Szorgalom? Zeneértő közönség? Megfelelő környezet? Nagyszerű zenetanárok? Kitartás? Kiváló zenemű? Szuper szinpadi hangosítás? Szponzorok? Csillagok megfelelő együttállása? Kiváló karma? Lelki béke? Rutin? ...és még sorolhatnám, bár biztos Neked is vannak egyéb ötleteid, ami egy ilyen esemény sikerét adják.

Direkt nem írtam a felsorolásba egy dolgot! Egyetlen eggyet, ami nagyon fontos! Sokszor, (talán minden esetben) ez a legfontosabb. A fönti példák is kötődhetnek az előadás sikeréhez, még a meditáció is, de ez, amit kihagytam különösen! Kiváncsi vagy mi az? Mindjárt elmondom, de előtte még...

Azt kell tudnod, hogy a meditáció "sikerének", is sokszor ez a gátja. Évek óta látom ezt a jelenséget többfelé. Sokan emiatt hagyják abba a meditációt. Sokan emiatt éreznek néha csalódottságot. Sokan emiatt támasztanak magukban fura elvárásokat. És a leglényegesebb, hogy sokan emiatt válnak, teljesen hiteltelenné! Mire is gondolok?

Szinte mindenkinek az ismerettségi körében van olyan illető, aki amolyan húúú de mekkora spirituális ember. Vagy ha a közvetlen közeli ismerettségi körében nincs is, de a közeli ismerősök ismerőseinek már tuti van ilyen jellegű elérhetősége, akihez lehet fordulni ha "baj" van! Szóval egyre több ilyen "ismerős" van mindenfelé, aki aztán nagy-nagy spirituális szakértő, látó, beavató, nagy titkok tudói, energiák mozgatói, nagy bölcsességek osztogatói. Aztán egy ilyen embert, ha igazán közelebbről megismer valaki, akkor bizony sokszor fura dolgokat láthat. Amolyan pont a suszter cipője lenne lyukas és elhanyagolt effektust. A saját kis bűvkörükön belül megy a szédítés, de az élet színpadán, valahogy mintha föléjük kerekednének a dolgok, és a nagy szavak mögött, már bizony más mutatkozik meg, mint ami a "kirakatban" van. Nos, miért is írom le mindezt? Mert e mögött is az a jelenség áll, amiről itt most szó lesz. Ez az, aminek hiánya adja ezt a fajta őrült spirituális katyvaszt, és ez az, aminek megléte adja, a fenti hegedűkoncert gyönyörűségének példáját. És ez az, amit Te is elsajátíthatsz, hogy egy művész, mesteri képességével rendelkezz az élet szimfóniájában!

-------------------------------------------------------------------------------
A hegedűvirtuóz legfontosabb, és egyben legegyszerűbb titka,
ami minket is hozzásegít a mélyebb meditációhoz, és
a stabilabb harmóniához az életben!

-------------------------------------------------------------------------------

Ez a titok pedig egy nagyon fontos hozzáállásbeli dolog, ami nem más mint az, hogy a hegedűvirtuóz nem akar egyszerre zongoravirtuóz, gitármester, kiváló hangú tenorénekes, vagy akár a fúvós hangszerek nagymestere lenni! A hegedűvirtuóz bizony, a hegedűnek szenteli az életét. Persze csodálattal adózik a többi hangszernek, még talán olvasgat is más típusú zenészekről, megfigyeli a többi területet is, de nagyon jól tudja hogy a hegedű az Ő területe. Lehet hogy sokáig keresgélt, mire ide eljutott. Sőt, lehet hogy gyerekkorában bizony nem is zenésznek szánták a szülei, hanem sportolónak. A muzsikáláshoz érve is könnyen elképzelhető hogy kipróbált ezt-azt, de amikor rátalált a hegedűre, akkor tudta, érezte hogy nincs tovább, ez az Ő útja. Az ebben való kiteljesedés, az ebben való teljes elmerülés, a hegedülés öröme, a hangszer bája, és a közös sorsuk összeforrása.

Persze kezdetben neki is nyekergett a hegedű. Talán még a szomszédaival is meggyűlt a baja. Gondolom az ujjai is sokszor zsibbadtak, elgémberedtek. Az iskolában is biztos furán néztek rá, hogy miért nem focizni megy a többiekkel. De hétről-hétre a gyakorlás, szépen lassan meghozta az eredményét. Egyre szebb hangokat tudott kicsalni a hegedűből. Sőt, már nemcsak önmaga örömére játszott, hanem egyre nagyobb hallgatóság is örömmel adózott zenéjének. Stílusa és a zenélése tovább csiszolódott az évek folyamán. Érezte hogy mindig van hova fejlődni. Tudta azt, hogy ebben a fejlődésben csak hátráltatná, ha elkezdene dobolást tanulni, vagy beiratkozna akár egy thai box tanfolyamra. Szétmenne a keze, elvesztené a hegedűhöz kapcsolódó ritmusérzékét, és egy idő után ott is elérne arra a szintre, hogy választania kellene, ha komolyabb "eredményeket" szeretne elérni.

A hegedűvirtuóz bizony mindezeket látva elkötelezte magát a hegedűnek. Nagymesterek űdítő árnyékában gyakorol napról napra. Folyamatosan fejlődik, csiszolódik és egyre nagyobb koncerteken tudja megajándékoztatni az érdeklődőket a zene, és a hegedű csodálatos varázsával.... na most akkor hogyan is jön ehhez a meditáció? Ezt az előző két bekezdést, a hegedűs példát írd át meditációra!

Jól látod, ahhoz hogy egy technikában elmerülj, és csodás "hangokat" tudj belőle kihozni, ahhoz bizony olyan hozzáállás kell, mint a hegedűvirtuózé. Ennek hiányát látom sokszor, hogy emberek rohangálnak jobbra-balra egyik másik meditációs, szellemidézős, energetizálós, beavatós, angyallátós, meg sok-sok egyéb tanfolyamra. Szedik össze a felszínes tudást, abból kanyarintanak maguknak egy jónagy katyvaszt, ahhoz még hozzáolvasnak pár divatos, vagy "hitelesnek tűnő" könyvet, és azt hiszik jó úton járnak. És az a legdurvább, hogy nem veszik észre azt, hogy még mindig nyekereg a hegedűjűk! Sőt, talán egyre jobban, hiszen gitárpengetővel nyúlnak a hegedűhöz, dobverővel próbálnak korrigálni, és motorolajjal szeretnék kenegetni a hegedű húrjait! Lehet hogy most mosolyogsz, pedig ez így van! És a legszomorúbb, (vagy talán a legviccesebb) hogy mindezt, a lehető legnagyobb büszkeséggel és önbizalommal teszik! (-:

Ahogy a hegedűvirtuóz is kereste az útját, a neki megfelelő életutat, és rátalált a zenére, majd azon belül is a hegedűre, így Számodra is ezt ajánlom hogy keress és kutass, próbálgass dolgokat, csak egyre figyelj oda! Nagyon sokaknak ez vált az életformájukká, hogy folyamatosan mennek újabb és újabb helyekre! Valahogy úgy mondanám hogy havonta, félévente cserélik a hangszereket, az üstdobtól, a cimbalomig és végígmennek mindenen. Ilyenkor vajon mi hajtja az illetőt? A szűnni nem akaró elégedetlenség, a megállíthatatlan és őrült lendület, ami ha meglát valamit ami "ÚJ", már rohan is sutba dobva a "RÉGIT"? Lehet hogy valaki így él, nincs ezzel gond, de ez vajon hova vezet? Ennek mi lesz a vége? Vajon közben érzi annak az örömét, amin a hegedűvirtuóz átmegy? Szerinted? Te mit ajánlanál az ilyen illetőnek? Szaladjon még gyorsabban, hiszen akkor még több helyre tud benézni? Még több mindent tud majd felhalmozni, még több mindent tud majd besűríteni mind a fejébe, mind az életébe? Vagy mit ajánlanál?

------------------------------------------------------------
A legfontosabb jótanács
------------------------------------------------------------

Én azt ajánlom nekik elsőkörben, hogy tisztázzák le magukban, hogy mit is keresnek valójában! Lehet hogy ez túl egyértelmű, vagy magától érthetődő dolog, pedig nem az! Már a legelején érdemes ezt mindenkinek tisztába tennie magában!
Mi az, amit keresel, mi az ami után kutatsz?
(De valóban mi az? Igazából mit keresel?)

Érdekes olvasnivalókat? Lexikális tudást? Ufókkal, angyalokkal való találkozást? Különös képességek birtoklását, amitől más leszel mint mások? Másokon akarsz majd segíteni? (elsőkörben magadon tudsz egyáltalán?) Gyógyító erőkre vágysz? Lelki békére, megnyugvásra? A Végső Nagy Igazságra? (fel vagy készülve arra az esetre is, hogy az elméd talán el se bírná, és ahogy szembetalálkoznál vele, rögtön vitába szállnál?) Istent keresed talán? (miért?) Előző életeid megismerésére vágysz? (miért?) A jövőt akarod megtudni? (miért?) Keresed a harmóniát? És még sorolhatnék rengeteg dolgot...

Szóval alaposan nézd meg magadban azt, hogy
mit keresel valójában?
Utána pedig próbálj rájönni arra, hogy miért is azt keresed amit?
Nézz szembe a lehető legőszintébben önamagaddal, és keresd meg a választ, hogy miért azt keresed, amit? De valójában miért? Mi az igazi mozgatórugó, mi az igazi motivációd? Miből fakad, honnan jön, és milyen szándék vezérel?

Ha ezzel megvagy, ez már kellő tudatosság ahhoz, hogy elindulj a Sorsodhoz fűzött hangszerboltba, és átadhasd magad a muzsika és a hangszerek bűvöletének. Tisztázd le Magadban azt, hogy mi is az a hangszer, ami pontosan Hozzád illik! Kitartóan gyakorolj, és ne bánd ha nyekereg a hegedű! Kérdezz meg a többi hegedűst, hogy Ők hogyan fogják le a húrokat, hogyan hangolják a hegedűt, hogyan olvasnak kottát, hogyan nyugtatják a szomszédot, mit éreznek a színpadon, és melyek azok a lépcsőfokok,
amelyek kihagyhatatlanok...


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!