2023. május 15., hétfő

Genfi-tó , Vevey


Svájc egyik legszebb részén, a Genfi-tó környékén töltünk most Zsuzsával egy hetet. Gyönyörű vidék, inspiratív táj, csupán az időjárás alakult a mostani napokban picit hűvössé. Esős arcát mutatja a tó, bár így is lenyűgöző. Festői az egész.

Első állomásunk egy kellemes kis település: Vevey. A domboldalban luxus, a tóparton tengerparti riviéra hangulat, az óvárosban pedig csodálatos régi épületek.


Az 1700-as és 1800-as években épült hangulatos házak közt sétálgatva hamar rátaláltunk a város régi piacterére, ami a tóparton áll, egyik oldalán a régi gabonaraktár:


A téren plakátkiállítás volt, ahol korabeli fotókat mutattak be. Például azt, miként nézett ki a piactér 100-150 évvel ezelőtt. Kevesebb Porsche és Tesla, több ló és szekér.


Nagyot sétáltunk a parton. Gyönyörű látvány nyújt a tó és a szemközti hegyek.


Jó itt lenni. A víz partot verő hullámzása zenei aláfestésként szolgál, és miközben sétál az ember különös szobrokkal is találkozhat:


A város egyik híressége Charlie Chaplin, aki annyira jól érezte itt magát, hogy élete utolsó 25 évét itt töltötte. Hamar megtaláltam szobrát a parton:



A piactéri plakátkiállításon is megemlékeztek Chaplinről egy fotó erejéig az 50-es évekből:


A szobron és a plakáton túl Chaplin múzeum is van a városban.

Magával ragadó volt tehát a város hangulata még ilyen esősebb tavaszi napon is. Ebéd, kávé, süti, séta, aztán utolsó pillantás még a régi épületekre és a tóra. Viszlát, Vevey!


A Kolostor Őre