2023. május 18., csütörtök

Montreux

A svájci riviéra gyöngyszemének nevezett elegáns üdülőhelyen folytattuk utunkat: Montreux-ben jártunk. A tavasz továbbra is inkább az esős és a felhős arcát mutatta, de még így is nagyon hangulatos volt a város.

Az útikönyvek így ajánlják:

"Montreux lényege az, hogy sétáljunk itt egyet-kettőt és élvezzük a nagyvilági üdülőhely hangulatát: a tavat, a hegyeket a minden színben pompázó vegetációt, az éttermek finomságait, a helyi borokat, a különböző művészeti rendezvényeket, a nyüzsgő, de nem stresszes publikumot - egyszóval érezzük jól magunkat."

Market

Ahogy Vevey-ben, úgy itt is lenyűgözött a piactér. Ahogy álltam az oszlopoknál, elképzeltem milyen lehetett itt az élet 1890-ben, amikor a tejporgyáros Henri Nestlé támogatásával megépítették ezt a fémszerkezetes piac-csarnokot, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a kereskedésnek. Mennyi üzlet köttethetett itt az elmúlt évszázadban e tetőszerkezet hűs árnyékában. És természetesen ahogy nőtt a város ismertsége, úgy a környező ingatlanirodákban is fejlődött a business, hiszen a domboldalban az elmúlt évtizedekben parádés kínálata alakult ki az ingatlanpiac prémium szegmensének.

The Show Must Go On

A piac mellett a tóparton áll a város egyik legtöbbet fotózott szobra: Freddy Mercury.


A Queen együttes énekese második otthonának tekintette a várost, itt is halt meg. A szobra körül megállás nélkül záporoznak a selfie-k.

Tourism never sleeps

Felhő és eső ide vagy oda, a turizmus nem áll meg, a hajók jönnek és mennek. Kínaiak és arabok, csehek és magyarok, franciák és olaszok, mindannyian kiváncsiak arra, hogy mi van az otthonuktól távol. Jelentem: itt Montreux-ben az életnek egy igazán kellemes hangulata.


A Kolostor Őre