2020. március 8., vasárnap

Trónok Harca

Lenyűgöző filmsorozat az emberiség egyik örök társáról: a hatalomvágyról. Ez az egyik legmélyebb hajtóerő, ami azóta velünk van, mióta csoportban élnek az emberek. Bámulatos egy sorozat, királytükör ez a javából! Kié lesz a Vastrón? Ki fog uralkodni az emberek felett? Ezek a kérdések nyilván csakis a csúcsszinten jelennek meg, azonban a hierarchia alsóbb fokán is nagy a tülekedés az ügyben, kinek mekkora beleszólása lesz az eseményekbe. És hogy ki mekkora dicsőséget, vagyont és befolyást tud majd szerezni a többiekkel szemben.

A Trón és a Gyűrű
 
Fő témáját tekintve hasonló a Gyűrűk urához, de mégis sokkal valóságosabb, annak ellenére hogy szintén egy fantázia világban zajlik. Sokkal valóságosabb és realisztikusabb, ahogy a maga teljes nyerseségében mutatja be az emberi természetet. Nem egy limonádé jellegű könnyed imitáció, hanem húsbavágóan valós. Hiszen minél közelebb kerül valaki a Vastrónhoz, annál nagyobb a vonzás és a tét, annál nagyobb a verseny és a tülekedés. Csakis a legkegyetlenebbek és a legravaszabbak maradhatnak talpon. És ne legyenek kétségeink, így megy ez ma is, csak valamivel modernebb kiadásban.
 
Frei Tamás a legújabb könyvében, a Bábelben úgy fogalmaz: "a gátlástalan okosok". Igen, pontos leírás. A gátlástalan okosok tülekedését láthatjuk ma is, a modern Vastrónok iránti küzdelemben. Természetesen ezt az önös érdeket eltakarják a szent ügyek és szent célok palástjával, hogy a hívek boldogan járuljanak a szavazóurnákhoz, és még ha kicsit is, de részesülhessenek a "saját sereg" dicsőségének és koncainak a jutalmából.
 
A Világpremierről
 
kissé lemaradva csak most jutottam el oda, hogy megismerjem és feldolgozzam a Trónok Harca mind a nyolc évadát. A hatodiknál járok, és évadról-évadra egyik ámulatból a másikba esem. A történet fűzése, a karakterek fejlődése, a párbeszédek, a kimondott és kimondatlan dolgok ereje, egész egyszerűen fantasztikus. Tessék nézni, tessék tanulmányozni, hiszen rólunk szól, mi vagyunk benne, az emberek. A Hübrisz. És a Vastrón.
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: