2020. február 3., hétfő

Mit akar Soros?

Most a napokban fejeztem be Anna Porter Soros Györgyről szóló könyvét. Azt, amelyik azon spekulál, vajon tényleg, mit is akarhat Soros György a világtól, és önmagától.
 
Jogos kérdések ezek egy olyan emberről, akinek különböző tevékenységei kapcsán, naponta akár dollármilliárdok cserélnek gazdát, vagy éppen emberek ezreinek segít megvalósítani az álmát. Rengetegen dolgoznak neki, vele, és a közös ügyeikért, és természetesen rengetegen üldözik is őket pontosan ugyanezért. Megosztó alak. Bonyolult személyiség.
 
Komplexitás
 
Az összetett és bonyolult embereket, a komplex személyiségeket, ráadásul ha nagyon magasra törnek, nehezen értik meg az emberek. Nem is könnyű. Munkájuk és tevékenységük annyira összetett, hogy nehéz őket alaposan megismerni.
 
Ráadásul ha a pszichológiai faktort is hozzávesszük, ami még egy átlagember személyiségében is mélyre nyúlik és messzire vezet, akkor aztán még nehezebb megrajzolni a teljes képet. De az a szerencséje az érdeklődőknek, hogy könyvek, interjúk, magazinok, és cikkek sokasága áll rendelkezésre, az ennyire a nyilvánosság előtt tevékenykedő komplex emberek tanulmányozásához. És bizony, érdemes is őket alaposan megismerni!
 
Teljesen mindegy hogy szimpatikusnak találjuk-e az illetőt, vagy sem, hasznosnak véljük a tevékenységét, vagy sem, mindenképpen érdemes alaposan megismerni. Ha jobban megismerjük az ilyen összetettebb személyiségeket, sokkal jobban meg is érthetjük az emberi természet bonyolultságát. Jobban megérthetjük a körülöttünk lévő világot, és a benne mozgó embereket is. Talán még önmagunkat is.
 
Szóval, tanulságosak ezek a dolgok, pláne akkor, ha az ember nem leegyszerűsített félmondatokból szerzi be az ismereteit, hanem átfogóbb, alaposabb munkák során. A leegyszerűsített félmondatok alapján történő ismeretszerzés nem másra jó, mint a felszínes ítélkezésre és megbélyegzésre. És a manipulációra. Ajánlom tehát olvassunk hosszabb, összetett mondatokat is. Komplexebb a világ egy óriásplakátnál.
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: