2018. augusztus 14., kedd

Nagyszerű példák a horizonton

A sportpszichológus elgondolkodtató sorai után jöjjön egy hasonló párhuzam. Más a terület, de a tanulság ugyanaz. Filippov Gábor legújabb interjújából hoztam most el ide a kolostor udvarára egy elgondolkodtató kis részt.
 
Téma a politika,
 
de ez ne ijesszen el kedves olvasó, mert Filippov úr mondatainak tanulsága jóval túlmutat a politikán. Tanulság minden embernek és közösségnek, aki szeretne egyről a kettőre jutni, akár a szakmájában, a hobby-jában, a hétköznapjaiban, a hivatásában, vagy bármi egyébben. Ki tudja, talán még a magán, és családi életére, az életfelfogására, és sok egyéb más dologra is hatással lehet. Kérdés csupán az, szeretne-e fejlődni az illető, vagy az adott közösség, vagy inkább csak megmaradni akar a már jól megszokott, "bevált" régi, langyos pocsolyában, megmaradni a régi módszereknél, és ezáltal a régi eredményeknél. Vagy valami újat, jobbat, előrevivőt szeretne már végre. Friss levegőt, új inspirációkat, fejlődést, haladást.
 
Erről szólt a sportpszichológus üzenete is, hogy mennyire tudjuk megnyitni magunkat az új gondolatok irányába. A lehetőségek, a tanulságok, és a nagyszerű példák bizony ott vannak a horizonton, így aztán a másik fontos kérdés az, hogy mennyire látunk a távolba? Időben és térben. Nézzük tehát ehhez kapcsolódóan ezt a mostani témát:
 
Filippov Gábor: Ha létezik egy olyan empirikus bázis az elmúlt 28 évből, a hideg háború végétől máig, ami számos sikeres ellenzéki mozgalom történetét mutatja fel hibrid rendszerekben, amelyek választáson meg tudták verni az uralmon lévő autokratákat, akkor példának okáért tessék őket tanulmányozni. Kérdezze meg kérem az utánam jövő szocialistákat, hogy mit tudnak a 2000-es mexikói választásról például, vagy az ugyanabban az évben tartott taiwani elnökválasztásról. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fog rá mondani.
 
Kapnak állami támogatásokat, ugye, úgymond belezsarolták őket abba hogy még több legyen a fizetésük, még több pénzeszközük lett így. Ebből szerintem azért 1-2 milliót el lehet költeni arra, hogy egy 3-4 főből álló team-et felállítsanak, amelyek például megvizsgálják ezeket a tapasztalatokat. Nem azért mondom, mert én ebben benne akarok lenni, nem akarok.
 
Rónai Egon: Ez érdekes. Csizmadia Ervin évek óta mondogatja, hogy az ellenzéknek az az egyik legnagyobb problémája szerinte, hogy rendkívül kevés a nemzetközi kitekintése. Nem olvas nemzetközi irodalmat, szemben vélhetőleg a Fidesz-es háttéremberekkel. Nem ismeri a nemzetközi hasonlatokat és példákat. Ön most ugyanerre utal. Nem is utal, állítja.
 
Filippov Gábor: Csizmadia Ervin azt is mondaná, hogy a történelemből sem tanulnak, és ez egy nagyon fontos megállapítás szerintem.

A teljes beszélgetés itt lesz:


A nagyszerű példák
 
ott vannak a horizonton, legyen szó akár politikáról, tudományról, művészetről, üzletről, környezetvédelemről, sportról, vagy bármiről. Kérdés az: hogy mennyire vagyunk képesek időben és térben a távolba tekinteni? Mennyire vágyunk egyáltalán jó példákra, mennyire vágyunk nemzetközi kitekintésre? És egy következő kérdés: ha már kitekintettünk, mit kezdünk vele? Frusztrál vajon az amit látunk? Irigyek leszünk? Bezárkózóak, gúnyosak, tagadók, vagy éppen inspiráltak, elgondolkodók, megfontoltak és cselekvők?
 
Akikre büszkék vagyunk
 
a múltból, akár Mátyás király reneszánsza, vagy Széchenyi reform tevékenysége, rájuk mind jellemző volt, hogy bátran beletekintettek a horizontba. Jó irányba, és messzire néztek. Új irányokat, mai divatos szóval, új trendeket fedeztek fel és indítottak el. Érdemes tehát szétnézni a világban, van mondanivalója számunkra is.
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: