2023. szeptember 1., péntek

A zsákmány


Az idei nyár egyik kiemelkedő olvasmányélménye volt számomra Daniel Yergin olajiparról szóló ezer oldalas remekműve. Nem száraz statisztikai szakkönyv, hanem fantasy-ket is leköröző, izgalmakban és fordulatokban gazdag mű, ami nemcsak hogy közel kétszáz évet ölel át, hanem a történetet maga az élet írta. Gyilkosság, háborúk, vér, vallás, hit, munka, csalás, árulás, vagyonok, diadal és bukás, hatalom és befolyás, szóval sok minden megfordult már a földön a körül a pár liter benzin körül, amit hétvégén az autóba tankolunk, hogy egy békés kirándulásra kocsikázzunk a hegyek közé.

Daniel Yergin nemzetközileg elismert energetikai szakértő és Pulitzer-díjas szerző. Érthetően, lebilincselően, és magával ragadóan ír. A befektetéseim során nem nagyon voltam közvetlenül kapcsolatban olajipari cégekkel, ennek ellenére nagy érdeklődéssel olvastam ezt a könyvet. Az ezer oldal után sem jött meg a kedvem pénzt fektetni az iparágba, mert nem áll hozzám közel, nem látom át annyira, hogy magabiztosan tudjak hosszútávon benne lenni, ám mindettől függetlenül rengeteg tanulsággal szolgált így is a mű.


Építő jellegű, ha a tőlünk távol álló területekre is elkalandozunk néha, mert új nézőpontokat, más megvilágítást, hasonlóságokat és különbözőségeket, szóval tanulságos új szempontokat építhetünk be a már meglévő ismereteinkbe. Így voltam ezzel a könyvvel is. Megfontolandó történetek üzleti ciklusokról, csalásról és hiszékenységről, politikáról, geostratégiai játszmákról, mohóságról, szerénységről, ambícióról és félelemről, hosszútávú építkezésről, rövidtávú szűklátókörűségről, szóval sok-sok olyan témáról, amit más területen is lehet hasznosítani.

A szerző a könyv vége felé találóan megfogalmazta az olajiparral kapcsolatos közel kétszáz éves, és mélyen elgondolkodtató tanulságot:


"Az iparág teljes története alatt az olaj kihozta civilizációnkból a benne rejlő legjobbat és legrosszabbat egyaránt. Ajándék és teher is volt egyszerre."


És mennyi mindennel így van ez az életben...

Ajándék és teher is egyszerre.

Nagy bölcsesség kell hozzá, hogy e kettő közt megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt.


A Kolostor Őre