2023. szeptember 28., csütörtök

Marie-Louise von Franz és az álomelemzés

Carl Gustav Jung egyik kiemelkedő tanítványáról, Marie-Louise von Franz-ról volt már szó itt a blogban korábban, most azonban visszatértem hozzá néhány remek könyv erejéig.

Álmok. Álmok. Álmok. Nagyjából így összegezhető azon könyvek témái, amiket a mostani hetekben olvasok a pszichológusnő kapcsán. Meséken, mitológián, és személyes történeteken keresztül mutatja meg, miként működik a jungi pszichoanalízis és álomfejtés. A mandalák mellett évek óta foglalkoztat ez is, hogy mit is akarnak elmondani nekünk az álmaink.

Érdekes megfigyelni, hogy az éjszakai álmokon keresztül miképpen szól személyiségünk mélyebb (és sokszor a bölcsebb) része, maga a Tudattalan, ez az ismeretlen dimenzió, az ismertebbhez, (és a felszínesebbhez) a Tudatos énünkhöz. Fontos jelentéssel bíró képsorok, személyes üzenettel teli szimbólumok, érzések, vágyak, félelmek, mind-mind megjelennek az álmainkban, és valamit nagyon el akarnak nekünk mondani. De vajon mit?

C.G. Jung és Marie-Louise mélyre vezetik le az érdeklődőt az emberi személyiség és psziché olyan dimenzióiba, ahol életünk legfőbb válaszai találhatóak. Nem biztos, hogy minden kérdésre megkapjuk a választ, vagy éppen úgy és ahogy szeretnénk, sőt, az is könnyen lehet, hogy olyasmivel találkozunk, amit nem akarunk látni, hallani, egész egyszerűen azért, mert kényelmetlen vele szembenézni. Különös tehát, és igazán mélyreható önismereti út a jungi analízis, aminek az álomfejtés egy fontos állomása. Marie-Louise pedig kiváló idegenvezető ezen a rejtélyes úton. Könyvei fantasztikusak, csak ajánlani tudom azoknak, akik nem félnek önmagukba tekinteni.


A Kolostor Őre