2021. november 13., szombat

A csempészút

Nagyszerű hétvégi túrákat töltünk Zsuzsával a Lajta-hegység őszi erdejében. A törpök után egyéb különös helyszínekbe és alkotásokba is botlunk. Kedvelem az erdei kis információs központokat, ahol a környék történetéről lehet megtudni néhány érdekességet. Ilyen emlékhelynél időztünk el mostani túránk alkalmával, hogy bepillantást nyerjünk a történelem egy különös szegletébe. A Lajta-hegység lombos fái alatt az osztrákok emlékművet állítottak, az első világháború után itt működő csempész útvonalnak.

Schmugglerweg

Adok-kapok, csere-bere, ahogy az egymás felé nyújtott néma kezek szimbolizálják a kereskedelem és az árucsere kézről-kézre járó ősi dinamizmusát. Nehezen állítja meg ezt a történelem kereke, bár vannak korszakok, amikor igenis bajossá teszi, sőt, az illegalitásba taszítja. Egy ilyen történelmi időszakról és helyszínről emlékezik meg ez a mű, a határokon átnyúló és egymás felé forduló kezek kompozíciója.

Az első világháború után véget ért a monarchia, és átrajzolták az országhatárokat is. Nehéz idők jártak a környék lakói számára. Nélkülözés volt, és problémát jelentett még az élet alapvető dolgainak a beszerzése is, legyen szó akár ruházatról, élelmiszerről, és egyéb hétköznapi eszközökről. A határőrizet szigorúvá vált, és az egyetlen mentőövet a csempészútvonalak kialakítása jelentette, amit itt a környék erdeiben tapostak ki a helybeliek, és ennek állítottak emléket most az utódok száz évvel később.


Nagyításhoz klikk a képekre!

Megerősített őrség volt a határokon, de még ők is tehetetlenek voltak a már-már professzionálisra kialakított csempészútvonalak hatékonyságával szemben, amin keresztül az áruk pénz ellenében váltottak gazdát, vagy az ősi módszer szerint, áruk egymással cserélődtek ki. A szükség nagy úr, és a helyiek leleményességére volt bízva a túlélésük. Érthető, ha mindent megtettek a sikeres erdei üzletkötés érdekében.

A határokon is átívelő és a mozdulatlanságba dermedt néma kezek jól szimbolizálják a túlélő ösztönök működését, azt amikor egy szabályozás, vagy a történelem maga lehetetleníti el a létezést. Ám ennek ellenére mégis egymás felé fordulnak az emberek segítségért.


A Kolostor Őre