2022. október 14., péntek

Szalay-Berzeviczy Attila könyve lenyűgöző!


" Megsűrűsödtek a háborús könyvek az utóbbi időben az íróasztalomon. Egyre több ilyet olvasok. Kezdődött Szun-ce gondolataival, aztán megismertem Hemingway háborús élményeit, majd visszatértem a távol-keleti kínai hadurak történetéhez, a Három királysághoz, hogy aztán megérkezzek a nagy klasszikushoz, Tolsztoj Háború és béke című remekművéhez. Most pedig itt állok, vagyishogy ülök az íróasztalomnál Szalay-Berzeviczy Attila lélegzetelállító munkája mellett. "

A teljes írás


Ami a cikkből kimaradt:

" Attól tartok Hölgyeim és Uraim, hogy nem fogjuk megtalálni a válaszokat a jelenlegi válságra ebben a kötetben. De amit talán találunk, az egy olyan út, amelyet követhetünk, hibákat amelyeket elkerülhetünk, és tanulságokat, amelyeket levonhatunk ebből a konfliktusból, hogy elkerüljük a jövőbeni hibákat.

Ez tehát egy olyan könyv, amely reményeim szerint sok örömet és szórakozást fog nyújtani mindazoknak akik elolvassák, de egyben egy olyan könyv is, ami informatív, tanulságos és rendkívül értékes a jelenlegi zavaros időkben. "

Spencer Jones
brit történész beszédrészlete
a könyv bemutatóján

- - -

Miért és hogyan készült a könyv, ráadásul egy közgazdász tollából, hogyan látják a történészek, kik segítették a hosszú és alapos munkát, és milyen párhuzamok sejlenek fel a száz évvel ezelőtti háború és a jelenkor eseményei között, ezekről is szó volt a könyv hivatalos bemutatóján, amit érdemes megnézni, itt elérhető:


Csak megerősíteni tudom a brit történész szavait, miszerint Szalay-Berzeviczy Attila könyve valóban értékes, informatív, és tanulságos. A kérdés már csak annyi: vajon képesek vagyunk-e tanulni belőle?


A Kolostor Őre