2022. május 20., péntek

UBM Development és a 400 éves alpesi parasztház



Különös találkozónak adott helyszínt a 400 éves viharvert hegyi parasztház 3900 méter magasságban a tiroli hegyek havas csúcsai közt idén januárban.

A WienerBörse egyik kiváló ingatlanos cégének, a UBM Developmentnek az igazgatója, Thomas G. Winkler találkozott fenn az Alpokban az osztrák hegymászó legendával, Reinhold Messnerrel. Miről beszélgetett ezen a különös helyszínen az ingatlanfejlesztő üzletember és a hegymászás élő legendája? A természetről, az emberről, a fenntarthatóságról, és magáról a földről. Még mielőtt rátérnék erre, hadd kezdjem egy picit távolabbról!

Miután tavaly eladtam részesedésemet az osztrák S Immo ingatlanfejlesztő vállalatban, újra áttekintettem a piaci szereplőket, és ekkor akadt figyelmembe a bécsi, UBM Development nevű cég. Ez méreteiben most még elmarad a már jól ismert, több milliárd eurós piaci kapitalizációjú hatalmas osztrák ingatlanóriásoktól, hiszen a UBM-et a piac most olyan 300 millió euro környékére értékeli, de tevékenységük figyelemre méltó. Így aztán kezdésnek tavaly nyáron egy egészen kis összeggel be is társultam a cégbe, megvettem pár részvényét. Azóta még szorosabban követem a munkájukat, ami elég jól halad, hiszen rekord osztalékot fizetnek a tavalyi év után, megnyugtatóak a cég mérlegének számai, remek a menedzsment, és még egy különös attitűd is jellemzi őket. Ezzel kapcsolatban hoztam el ide a blogba ezt a mai bejegyzést.

Bizony, különös attitűd, és különös hozzáállás, ami egészen a tiroli hegyek, közel 4000 méteres magasságába vezette őket, hogy a parasztház több száz éves gerendái alatt beszéljék át Reinhold Messnerrel az igazán fontos dolgokat.


A legendás osztrák hegymászó a természet szeretetén túl könyveket is ír, túrákat vezet, előadásokat tart, és a hozzá - nyílván - nagyon közel álló zöld politikát személyesen is képviselte évekig az európai parlamentben. Mivel a UBM ingatlanfejlesztő cég kifejezetten a környezetbarát építészetet preferálja, ezért mindenképp volt mit megbeszélniük ott fönt, abban az alpesi parasztházban.



Erről a beszélgetésről bőven és alaposan beszámol a UBM cég most a hetekben publikált, 2021-es évvel kapcsolatos üzleti jelentése, aminek egyik fejezete ez a találkozó. Környezeti fenntarthatóság, épületek, ingatlanfejlesztés, természeti egyensúly stb. stb. Beszéltek a több száz éves tiroli épületekről, és hogy a fenntarthatóságot miképpen lehet a falusi parasztházaknál jóval nagyobb léptékű, modern ingatlanfejlesztéseknél is szem előtt tartani.

Ajánlom tehát tanulmányozásra a témát minden olyan kedves blogolvasónak, akiket érdekel az üzlet, az építészet, a környezetvédelem, a fenntarthatóság, vagy csupán nyitottak a világra, a sikeres és tapasztalt emberek jövőbe mutató (és fenntartható) gondolatára.

UBM Annual Report 2021 >>


A Kolostor Őre

ui: A hegyi parasztházban lezajlott beszélgetésből egy hosszabb videó is készült: