2022. május 7., szombat

A Fuggerek



A könyv alcíme:

Császári és királyi bankárok


Günter Ogger német gazdasági újságíró remek könyvét olvasom a Fuggerekről. Arról a sváb gazdasági dinasztiáról ír, aki a Rothschildokat is megelőzve épített fel európai méretű cégbirodalmat. Nem túlzás a könyv alcíme, valóban császári és királyi bankárok voltak. Kiegészülve még a korszak másik jelentős "Társaságának", a római pápaságnak is a partnerségével.

Tehát vallás, hit, üzlet, politika, hatalom és befolyás, mindez esszenciálisan összesűrűsödve az 1500-as években a Fuggerek kezében. Tökéletes elegye ez egy sikeres Netflix sorozatnak. De amíg az nem készül el, addig marad Günter Ogger 1978-ban írt alapos munkája, amiben részletesen az olvasók elé tárja a korszak oligarcháinak, politikusainak, és véleményformálóinak együttműködését, harcait és vágyait. Vajon tanulságos lehet ez a több, mint 500 éves történet a mában? Nagyon is! Hiszen a fejezetek olvasása közben sűrűn az volt az érzésem, hogy bizony eltelt 500 év, az eszközök és a szereplők igen, de a mélyben meghúzódó mozgatórugók semmit sem változtak.

A könyvben találkoztam egy régi "ismerőssel", a reneszánsz oligarchával, Bindo Altovitivel is, aztán a Fuggerek magyar kapcsolatáról is érdekes dolgokat olvastam, majd sváb mentalitás, Hanza városok kereskedelme, patríciusok versengése, felelőtlen császárság, arrogáns pápaság, és a híres-hírhedt augsburgi "arany írószoba" titkai, szóval sűrű, tömény, elgondolkodtató fejezetek.

Tanulságos olvasmány ez a történelmet kedvelőknek, az üzlet iránt érdeklődőknek, vallásosoknak és hitetleneknek, maradiaknak és a moderneknek egyaránt. Európa történelmének szépséggel és szégyennel hímzett közös nagy szőnyege egy olyan szövőszék munkája, amely a mai napig zakatol, és aminek legújabb mintázatát mi magunk rajzoljuk.


A Kolostor Őre