2020. január 6., hétfő

2020 - Ahogy a Financial Times látja

Az Economist újságíróinak videója után jöjjön most a Financial Times munkatársainak meglátása 2020-ra vonatkozóan. Érdemes átgondolni azt, hogy milyen erőviszonyok mentén halad akár a politika, akár a gazdaság, akár más, kulturális, vallási, és egyéb dolgok.
 
Azért érdemes ezeken töprengeni, mert soha a történelemben nem volt ilyen szoros összefonódásban egymással a világ. Soha nem volt még ilyen sok ember, ilyen szoros kapcsolatban. Tudunk egymásról, kapcsolatban vagyunk egymással, és hatunk egymásra. És ezáltal egyre nagyobb a felelősségünk is.
 
A világ másik feléről vesszük a használati tárgyainkat, távoli kultúrákat igyekszünk megismerni, tudósaink és kutatóink is egyre szorosabb kapcsolatban vannak, aztán egyre nagyobb tömegek utazása nyúlik egyre messzebb, és mindez kiegészül még azzal is, hogy egyre nagyobb tömegek élnek ma már egyre jobb egészségi állapotban, egyre hosszabban. Azaz, időben és térben is növekszik annak az élménye, hogy egyre többet tudunk egymásról, és egyre nagyobb hatással vagyunk egymásra. Csak az nem mindegy, hogyan és mi módon! Ezért érdemes hát töprengeni a saját dolgainkon, és a világ dolgain is.
 
Érdemes morfondírozni azon, hogy vajon mit nyújtunk mi magunk a világ számára, és a világ mit nyújt a számunkra. És ebből a kölcsönösen, egymás számára felkínált dolgokból mi az, amivel érdemes foglalkozni, és mi az, amit talán jobb nem is felkínálni. Ennek megfelelő mérlegeléséhez azonban nem árt tudni konkrétan azt, hogy mi is történik körülöttünk a világban. Ebben segít most az Economist után a Financial Times videója is:
 
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: