2020. január 22., szerda

Tér és a Torony

"Hálózatok, hierarchiák és harc
a globális hatalomért"

Ez az alcíme a híres skót történész, Niall Ferguson, A tér és a torony című könyvének. Most a napokban kezdtem el olvasni, és túl azon hogy egy remekmű, van egy aktualitása is, mert pont a héten zajlik a világgazdasági fórum Davosban. És a könyvben sok érdekesség mellett van egy fejezet, amelyik kifejezetten Davosról szól.
 
A Tér és a Torony szimbóluma
 
nem más, mint a hálózatok és a hierarchiák kifejeződése. A tér szimbolizálja a széles tömegek közt elterülő hálózatos kapcsolódást, a torony pedig a föntről lefelé mutató hierarchikus rendeződést. Ennek a kettőnek a dinamikus kölcsönhatását mutatja be a szerző történelmi példákon keresztül. Bemutatja azt, hogy az elmúlt évszázadokban miként történt ennek a két különböző, emberek közti szerveződési formának a "harca". Mert nem másról szól ez, mint a befolyásért, az uralkodásért, a hatalomért történő harcról.
 
Budapest
 
Amikor a CEU meghívására Budapesten járt a szerző, akkor a 24 portál a beszámolójában megemlítette az előadás egyik fontos pontját:
 
"Szerinte az igazán fontos kérdés az, hogyan tud szabad maradni egy társadalom egy olyan világban, ami sokkal kevésbé jóindulatú, mint azt korábban feltételeztük."

mert azt, ahogy a beszámoló is folytatja, érdemes átgondolni hogy:
 
"a kérdés nem az hogy jobban össze vagyunk-e kötve, mint korábban bármikor, hanem az, hogy ez miért is nem lett annyira király, mint ígérték. Mert nem az."

Elgondolkodtató dolgok ezek. Figyelemreméltóak és elgondolkodtatóak a történelmi példák, és a jelen világunkból említett példázatok is, mind a hálózattal, mind a hierarchiával kapcsolatban. Szóba kerül a könyvben a felvilágosodás, a reformáció, monarchiák, szabadkőművesek, bankárok és internetóriások, szóval sok-sok példán keresztül tekinti át a Tér és a Torony harcát.
 
Ráadásul a szerző több interjút is adott a témában, (amelyek elérhetőek a youtube-on) és az egyikben beszél arról is, hogy ezeket a csoportdinamikákat egyének működtetik, és ebből következőleg megfigyelhető az egyéneken is, hogy mihez húznak inkább. Azaz, feltehető a kérdés mindannyiunknak: én inkább hálózati ember vagyok, vagy a hierarchiában érzem magamat komfortosan?
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: