2019. július 16., kedd

Leonardo - A zseni közelről

Vajon jó az, ha az ember közelebbről is megismeri az idolokat, a zseniket, a példaképeket és kiválóságokat?
 
Erről beszélgettem néhány éve a nyári forróság közepén egy nagy tudású és sokat olvasott idős úrral, egy könyvtár terem hűvös falai közt. Számomra egyértelműen igen volt a válasz, de aztán ahogy az idős úr elmondta a véleményét, egy picit elbizonytalanodtam. Vajon tényleg jó az ha belátunk a függöny mögé, ahelyett hogy "pusztán" a színdarab lenyűgöző előadásában gyönyörködnénk?
 
Nem tudom az egyértelmű választ, de a kérdés most újra felmerült, ahogy Leonardo Da Vinci életrajzi könyvét olvastam.
 
Közel
 
Egészen közel viszi a szerző az olvasót Leonardo műveihez, de ami talán még fontosabb, magához az emberhez is. Talán túl közel.
 
Walter Isaacson lenyűgöző munkát végez az életrajzi könyvek megírása során. Olyan mélyreható és aprólékos részleteit tárja fel a bemutatott személy életének, ami már néha zavarba ejtő. Félrehúzza a függönyt és megmutatja mi van a kulisszák mögött. Leonardo esetében sem volt ez másként. Az olvasó igazán közelről ismerheti meg a zsenit:
 
Hétszáz oldalas könyvben írták meg,
mi járt a zseniális Leonardo koponyájában
- írja a HVG
 
az archetipikus zsenikép megtestesítőjeként
némileg hóbortosnak is tartották
 
abban segít a könyv hogy a teljes embert lássuk,
és megérthessük milyen különleges is volt.
 
450
 
A világ legtöbb pénzéért eladott festménye Leonardo keze munkája. A Librarius művészeti portálon írtam korábban erről, A 450 millió dolláros kérdés című cikkben. 
 
Egyik festménye fantasztikusabb, mint a másik, és egyik festménye rejtélyesebb is, mint a másik. Lehet őket csodálni, lehet rajtuk töprengeni, vagy meg is lehet venni, némelyiket 450 millió dollárért.
 
500
 
Idén volt Leonardo Da Vinci halálának 500-ik évfordulója, amiről Európa és világszerte különbözőképpen emlékeztek meg. A Zeit hetilap osztrák kiadásának, az év legelső számának főoldala is erről szól, és külön melléklettel emlékezik meg a mesterről. Elgondolkodtató ez az 500 éves időtáv...
 
A művészet
 
Raffaello, Monet, és az összes nagy festő munkássága lenyűgöző, és ha az ember rá tudja szánni az energiáját és figyelmét hogy elmerüljön a képeikben, ha meg tudja magát nyitni irányukba, sok mindent kaphat tőlük. Nagy szavak, de talán mégis igaz hogy, jobb emberré fog válni a művészet befogadása által.
 
A nagy festők és a többi kulturális ág kiválóságainak társaságából, mintha mégiscsak kiemelkedne Leonardo. Valahogy mintha fölöttük lebegne. Walter Isaacson a könyvében a reneszánsz ember archetípusának tartja, és minden utána következő ilyen indíttatású ember örök ihletőjének. Ezt a művészetben elfoglalt pozícióját talán jól mutatja Leonardo kortársának, Raffaello-nak az Athéni iskola című freskója is, ami a filozófia és a bölcsesség dicsőségét hivatott bemutatni.

A kép több évszázad bölcseit kívánta felvonultatni, és központi alakja az égre mutató kézzel Platón, de több apró utalás kíséretéből tudható hogy, ez a központi szereplő valójában maga Leonardo.
 
Egészen közel a képekhez
 
Walter Isaacson ebben a Leonardo-ról szóló könyvben, szinte észrevétlenül kalauzolja az olvasót egy műelemzéssel párosított tárlatvezetésre. Egészen közel hajolva, szinte már suttogva, és mikroszkopikus részletekbe menően mesél érdekességeket a festményekről. Annyira közel hajolva, szinte már vártam hogy egy biztonsági őr a könyökömnél fogva arrébb vezessen a képtől, nehogy megrongáljuk.
 
Aztán távolabb megyünk a festményektől, és jó néhány méter távolságból mesél tovább Mr. Isaacson a nagy egész kép megjelenéséről, titkairól és csodáiról. Mondhatnám hogy mágia ez, de talán még annál is több amit látunk. A reneszánsz ember archetípusának találkozása az Isteni ihletettséggel.
 
Walter Isaacson a Mona Lisa-ról szóló fejezetben azt írja:
 
"...ez a mosoly hosszú korok változhatatlan bölcsességét őrzi. Ez a portré mélységes kifejeződése annak, ahogy az ember örökre összekapcsolódik legbelső önmagával és a világegyetemmel." 
 
 
 
 
Üdvölettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: