2018. január 1., hétfő

Újévi ecsetvonás

Mi lehet a legjobb tevékenység az évkezdethez? Zsuzsával mi most egy különleges és inspirációs programot választottunk az év legelső napjára. Néhány mesteri ecsetvonást, évszázados távlatokból. Olyat, amelyek kellő emelkedettséget és inspirációt nyújthatnak egész évre. Négy órás túrát tettünk, egy, közel négyszáz évet átölelő képkiállításon. Nem csalódtunk, jól sikerült.

Bécs belvárosa

megtelik szilveszterkor turistákkal, a helyiekkel, átutazókkal, és különböző emberekkel. Elözönlik a tömegek a tereket, ahol szinte minden második sarkon színpadi, vagy egyéb zene van. Reggie, hip-hop, dance, jazz, klasszik, szóval mindenféle. Élő közvetítés az operaház szilveszteri előadásából hatalmas kivetítőn, padokkal és székekkel, az utcán szilveszterezőknek, szóval mindenféle mulatság elérhető. Mindenki megtalálja a vérmérsékletének megfelelő helyszínt, a monarchia korabeli épületek között, Bécs pazar belvárosában.

Zsuzsával átadtuk magunkat mi is a hangulatnak néhány órára, majd jött az éjfél, óév, újév, petárda, tűzijáték, hejehuja, alvás, pihi, majd reggeli tea a Twinings Earl Grey megunhatatlan bergamot aromájával, néhány falat, majd egy csésze Segafredo, és bevetettük magunkat a belvárosba ismét.

2018

legelső napján, ma délelőtt felkerestük a belvárosi Albertina múzeumot. Pazar programok, császári pompa, előkelő hangulat, modern termek és évszázados képek. Ahogy lépked az ember a termek közt, és egyre jobban átadja magát az ecsetművészet klasszikusainak, úgy csendesedik el belül, és hangolódik rá a művészet megfoghatatlan finomságaira.

Három kiállítást tekintettünk meg.

- Monet to Picasso >>>
- State Rooms >>>
- Raffaelo >>>

Így, ebben a sorrendben haladtunk. Választásunk ösztönös volt a sorrendet illetően, de nagyon jól alakult így. Mintha egymásra építettük volna a művészeti témák anyagát, amelyek így szépen illeszkedtek egymáshoz és egymásra, így aztán élménygazdagon, lenyűgözve, maximális inspiráltsággal hagyhattuk el a múzeumot négy óra múlva. Mintha csak egy könnyed ecsetvonással haladt volna az idő, a vászon egyik végétől a másikig. Szinte észre sem vettük hogy eltelt. Lélegzetvisszafojtva haladtunk a termek közt, és nem győztünk egyik ámulatból a másikba esni.
.
Monet to Picasso

A Picasso féle modern képeken gyorsan áthaladtunk. Nem egy nagy élmény, én ezeket inkább, valamifajta pszichoterápiás elemeknek tekintem. Arra tökéletesen megfelelnek, na de művészetnek? Persze, ízlések és pofonok, na de mégis! Nyilván, ha egy terapeuta megkér hogy rajzold ki magadból lelked dúló viharait és őrületeit, amit aztán majd elemezgettek a pszichoterápia során, az rendben van. Na de így, kiállítást szervezni ennek, és áhítattal hódolni, túlzásnak érzem. Nem is szeretnék itt most leragadni, ennél a témánál többet időzni, jöjjenek a sokkal lenyűgözőbbek!

Az impresszionista festők munkássága engem nagyon megérint, ezért is örültem hogy ebben a teremben láthatom a stílus egyik mesterének Monet -nak a képeit, és egyéb lenyűgöző alkotást. Órákig el tudtam volna merengeni előttük. Olyan kellemes hangulatot árasztanak, amit nehéz elmondani. Széleskörű volt a kiállítás, mert valóban elindultak Monet-tól, több impresszionista festőn, majd egyéb stíluson át a modern alkotásokig.
.


Birodalmi Termek

Aztán a Habsburg Birodalom egy kis kulturális szeletébe cseppentünk, annak festményei, lakberendezése, és történelmi témájú információi és feldolgozásai formájában. Időutazás volt a javából:
.

Az impresszionisták természeti témájú képei után, itt a történelem, a hódítás, és az uralkodás témája dúsította az ecsetvonásokat. A császárvárosba, a birodalom középpontjába csöppentünk, a királyi termek és a szivarszobák mélyére, ott, ahol a háborúk és békék, a koronák, és utódlások sorsai dőlnek el. Történelmi pillanatok helyszínei.

Raffaello


Legvégül aztán a festészet egyik világhírű és kiemelkedő alakjának, Raffaello munkásságából szervezett kiállítást néztük meg. Témát tekintve itt főleg a vallás és a kereszténység volt a központban. Több mint 400 évvel ezelőtti ecsetvonások tele finomsággal, érzésekkel, emberrel és Istennel. A látogatók csak álltak és gyönyörködtek. Tényleg lenyűgöző, hogy mi mindenre képes a művészet. Milyen csodálatos dolgokat tud alkotni, akár a zenében, irodalomban, festészetben.
.

Raffaello nagyon fiatalon meghalt. Annyi idős volt, mint most én. Ahogy haladtam teremről-teremre, és láttam hogy a rövid élet ellenére mégis milyen gazdag alkotói út állt mögötte, lenyűgözött teljesen.

Bindo Altoviti fiatalkori portréja

Bindo Altoviti olasz bankár, aki a művészetek patrónusa is volt. Fiatalkori arcképét Raffaello festette. És ezzel a képpel hirdette az Albertina múzeum a kiállitást. Ezt lehetett látni városszerte mindenfelé. Óriásplakátok, újsághirdetések, kisképek és nagyképek hirdették mindenfelé hosszú hónapok óta, hogy a fiatal olasz festő képei láthatóak a belvárosban.
.
Az olasz bankár,

amikor patronálta a korabeli festőket, talán nem gondolta hogy több száz év múlva óriási tömegek fognak tolongani világszerte, hogy láthassák ezeket a képeket. Értékük talán felbecsülhetetlen.

Zsuzsával teljesen le voltunk nyűgözve. És még most is bennem cseng a kiállítás több helyszínére felírt idézetek közül az egyik, amelyet Herbert Batliner, a lichtensteini-osztrák műgyűjtő mondott: "I think, if the world concerned itself more with art it would also be more peaceful."
 
"Úgy gondolom, ha a világ többet foglalkozna a művészettel, akkor békésebb is lenne."


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: