2018. január 24., szerda

ÖnámításA detektívregények koronázatlan királynőjének,
 
Agatha Cristhie-nek számos rajongója van világszerte, magam is közéjük tartozom. A Poirot féle történetek és karakterek mesteri ábrázolása a hallhatatlanok közé emelte az írónőt. És nem lehet elmenni szó nélkül David Suchet utolérhetetlen alakítása mellett sem. Olyan precízen és mesterien formálta meg Poirot-t, hogy Ő utána legalább száz évig senkinek nem lenne szabad a belga detektív bőrébe bújni a filmvásznon. Tilos! (Bocsássa meg a kedves olvasó az elfogultságomat, de hát, mégis, na... )

Mr. Suchet és Agatha Cristhie egymásra találása a csillagok olyan kedvező állása alatt született, amit fokozni, túlszárnyalni, átalakítani nem szabad, nem érdemes, hozzányúlni gőg, de minimum illetlenség. Ilyen lelkülettel és elfogódottsággal hallgattam a napokban Zsuzsát, amikor Agathie Cristhie-nek egy másfajta könyvéről mesélt.
 
Az írónő itt most
 
nem a detektívregények megszokott sablonjaihoz nyúlt, nem a kackiás kis bajusz kelt benne életre, hanem valami egészen más történt. Az emberi lélektan és viselkedés olyan mélységeibe vezette az olvasót, ahol a legmélyebb drámák, a világrengető dolgok, vagy éppen a földindulásszerű, sorsfordító események zajlanak. Az Önámítás mélységeibe kalauzolja az olvasót.
 
Megfejtést és megoldást itt most nem kínál. Csupán egy egyszerű történetet mesél el a maga stílusosságával. Ahogy haladnak az események, úgy bontakoznak ki a szereplők valódi arcai. Lehull az önámítás leple, és ott áll pőrén az egyén, tisztán, önmagával szembefordulva. Mit kezd az ember egy életnyi hazugság után önmagával? Mit kezdnek mások az egyértelmű hazugságok és önámítások láttán? Hol kezdődik, és milyen mélyre képes hatolni az önismeret? Azaz, mennyire vagyunk bátrak a tükörbe nézni?
 
"A történetet már nagyon hosszú ideje dédelgettem magamban."
 
mondja az írónő, aki 6-7 évig formálta magában a könyvet. Végül is annyira összeállt és beérett a mű, hogy 3 nap alatt meg is írta. "Távol telt tőled tavaszom" lett a címe. Itt a hűvös és télies, tavaszváró napok közepette a kolostor udvarán, azoknak az olvasóknak ajánlom a figyelmébe ezt a kis könyvet, akik nem félnek belenézni a tükörbe. Akikben megvan a bátorság arra, hogy felfedezzék azt, amit valójában nem is szeretnének látni, és ami elől egy életen át menekülnek. Önmaguk elől. Felejthetetlen élmény lesz.


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak KönnyedénTársadalmi célú hirdetés: