2018. december 13., csütörtök

A háború

Különleges könyv és egy kőkemény téma. Az ember és a háború. A francia író, Roger Martin du Gard családregényét olvastam az elmúlt hetekben, ami méltán kapta meg a Nobel díjat, ráadásul témájának most igencsak aktualitása van.
 
100 éve hogy lezáródott az első világháború. Szalay-Berzeviczy Attila egy különleges fotósorozat kapcsán azt mondta nemrég: az első világháború megértése kulcsfontosságú Európában.
 
A könyv egy család történetéről szól. Az író már-már Jung apói mélységekkel tárja fel a különböző karakterek lélekábrázolását. Milyen emberek ők ott a Thibault család környékén? Mit gondolnak a világról? Hogyan éreznek egymás iránt? Milyen frusztrációk, szorongások és gőgösségek irányítják napjaikat, és hogyan reagálnak a világra és egymásra? Hiszen az események szépen lassan oda vezetnek, hogy Európa urai vérengzésre készülnek. Eljutunk a könyvben (és eljutottunk a történelemben is) oda, ahol, ahogy az író mondja:
 
"Most már mindenütt könyörtelen fegyelem rakott szájkosarat az egyéni lelkiismeretre. Mindenütt vak engedelmességre vagytok kényszerítve... Soha nem ismert az emberiség ilyen lealacsonyodást, nem látta elfojtását az értelemnek! Soha még a hatalom erői nem kényszerítették a szellemet ilyen tökéletes visszavonulásra, s nem némították el ily kegyetlenül a tömegek vágyait!"
 
Egy nagyon régi, a Dante kiadó 1940-es kiadásához sikerült hozzájutnom és elolvasnom, viszont a könyv harmadik részéhez, az epilógushoz még nem. Ha úgy adódik, hogy hozzájutok, elhozom majd ide a kolostor udvarára is. Addig azonban az író, emberi jellem és szellemábrázolásának zsenialitásával kapcsolatban hadd említsem meg a Dante kiadó részéről a fordító, Benedek Marcell, a könyv előszavához írt sorainak egy részét:
 
"Egyensúly! Az emberi szellem a művészetben emelkedik legmagasabbra. Ha a világ végtelen bonyolultságának ábrázolásában egyszersmind éreztetni tudja azt a titokzatos egyensúlyt is, amely jól-rosszul, de valamiképpen fenntartja az emberi társadalmat, fenntartja magát az ezer érzés közt hányódó embert. Van test és van lélek; van idealizmus és van realizmus; millió ellentét-pár találja meg az életben, az élet minden pillanatában, a maga kiegyenlítődését.
 
A legcsillogóbb, leghatásosabb irodalmi mű is magában hordozza a gyors hervadás végzetét, ha ez az egyensúly, ez a kiegyenlítődés nincs meg benne. Hogy pedig meglehessen, ahhoz két - látszólag ellentétes - tulajdonságnak kell az íróban egyesülni. Nagy magasságból, tárgyilagosan kell néznie a világot - s ugyanakkor beülről átélni minden egyes alakját. Ennek a két döntő fontosságú tulajdonságnak egyesülése emeli Roger Martin Du Gard-t a világirodalom nagyjainak első sorába."
 
 

Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: