2018. december 21., péntek

Karácsonyi gondolatok az autópályán

FOTÓ: Az M1 autópálya építése a 60-as években.
Fortepan gyűjtemény
 
 
Az M1-es autópálya az a legfőbb útszakasz,
 
ami összeköti Magyarországot Nyugat-Európával. Forgalma évről-évre növekszik, ma már szinte kritikus. Olyan túlterheltsége van, hogy napjainkban a befogadóképességének határát feszegeti. Rengeteg autó és utas áramlik rajta Nyugat-Európába mindennap. Egymást érik a hosszú kocsisorok. Ez maga a valóság.
 
Ennek ellenére
 
óriási pénzek és politikai akarat mozdul meg arra nézve, hogy az emberekkel elhitessék, nyugaton rossz az élet. Hatalmas méretű, észveszejtő agymosás zajlik még most is, a rendszerváltás után 30 évvel arról, hogy a nyugat haldoklik, nyűglődik, és az összeomlás szélén van. Bezzeg, mi! Ugye?!
 
A legszomorúbb
 
viszont az, hogy az emberek egy jelentős része ezt el is hiszi. Elhiszik hogy az ármánykodó kaftános nyugati tőkések kelepcéjébe csalt, megvezetett szent szittya parittya sofőrök csupán tévesből haladnak nyugat felé az M1-n. Hát, kérem, így is lehet.
 
Lehet ezt még akár újabb 30 évig is csinálni. Lehet boldogan tapsolni hozzá, és lehet bólogatva asszisztálni is ehhez az agymosásához, úgy, ahogy az ország egy jelentős része meg is teszi ezt. Csakhogy ezalatt még jobban meg fog növekedni az autópálya forgalma. Ahogy hallom, már a bővítés is tervben van. Kétszer három sávosra tervezik kiépíteni. És nem az M6-ost, nem az M3-ast. Úgyhogy, lehet tovább hülyíteni egymást, míg egyre nagyobb tömegek viszont az M1-est választják inkább.
 
És ami még szomorú, hogy azok, akik így mossák az emberek agyát, azok szintén nyugatra járnak turistáskodni, vásárolni, befektetni, üzletelni, vagy a gyerekeiket taníttatni. Bécs, London, Zürich, Berlin, Róma, Párizs... Oda járnak valójában ők is.
 
Régi téma ez, 
 
nem ma kezdődött. Ady Endre is nehezen birkózott ezzel a szellemi sivársággal, őt is nyomasztotta, és volt amikor elkeseredésében már csakis a menekülésre buzdított "dacos Hunniából"
 
 

Mit is kívánhatnék ezek után karácsonyra?
 
Biztonságosan autózható M1-et?
Tiszta fejeket?
Ébresztőt talán "dacos Hunniának"?
 
Igen, valami ilyesmit.
 
És azt, hogy ne menekülésből, hanem tényleg csupán kalandvágyból legyenek tele az autópályák. Találja meg végre dacos Hunnia is a helyét a nagyvilágban, és találjuk meg végre mindannyian a békénket és a boldogságot. Még egy apróság:
 
A Kolostor Őreként annyit szeretnék még a jókívánságokhoz halkan hozzátenni hogy: Őrzők, vigyázzatok a strázsán.
 


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: