2016. december 20., kedd

A zsidó Budapest


A szavak ereje

A település ahol felnőttél. A családtagjaid neve. Példaképeid története. Mi a közös bennük? Az, hogy ezeknek a szavaknak olyan erős érzelmi töltete van, amely megdobogtatja a szívedet. Beleborzong az ember, meghatódik, gyűlölet ébred benne, harag, szeretet, vagy bármilyen egyéb indulat. Nem tudunk közömbösek maradni. A könyv, amit most olvasok, ez is valami ilyesmi lehet sokaknak. Hiszen már a címe is erőteljes:

"A zsidó Budapest"

Erre a szóra hogy, zsidó, rengeteg érzelem és gondolat indulhat meg az emberben. Persze az is lehet, hogy valakinek ez közömbös. Aztán ott van a Budapest szó is. Ez is sok mindent kiválthat az emberből, hiszen számtalan téma van a szó mögött. Történelmi, érzelmi, családi, személyes dolgok, és rengeteg minden. De az is lehet, hogy ez a szó is, van akinek közömbös. Van, akit jobban megérint az a szó, hogy Szekszárd, Cabella, vagy épp Jeruzsálem. De lehetne említeni Kaposvárt, Moszkvát, vagy akár országneveket, folyókat, dombokat. Mindannyian rezonálunk bizonyos szavakra. Mert a szavaknak ereje van. Ha ezek a szavak pedig egymás mellé kerülnek, még erősebbé válnak. "A zsidó Budapest"

Ezt a két részes könyvet olvasom most a budapesti zsidóságról. És hogy még erőteljesebb legyen az élmény, így KARÁCSONY előtt. Ugye?

Írók azt mondják hogy,

a könyveknek megvan a maguk sorsa. Elhiszem. Talán annak is, hogy az olvasó mikor találkozik bizonyos könyvekkel. Nekem most pár napja akadt a kezembe ez a két részes könyv a budapesti zsidóság történetéről. Egészen a kezdetektől, a 11-12. századtól, részletesen leírja a történeteket egészen a legújabb időkig. Kulturális, vallási, gazdasági, történelmi dolgokat. Kivel, mikor, hogyan, meddig, miképp. Fotókkal és képekkel gazdagon illusztrált olvasmány.


Ha vannak indulatok, 

erős negatív érzelmek bizonyos témákkal kapcsolatban az emberben, érdemes ezt néha lehűteni, félretenni. És egyszerű, befogadó állapotban is szemlélni a dolgokat. Talán olyan részleteket is felfedezünk, amelyeket az indulat nem enged látni. Talán a közelgő karácsonynak, és Jézus életének is van ilyen üzenete. Valami olyasmi, hogy az együttérzésünket egy magasabb tudatosságra emeljük. Még ha nem is könnyű ez sokszor. És nem is másoktól várjuk, hanem mi magunk kezdjük el. Talán az ünnepi pillanatok emelkedettsége segíthet, hogy újra és újra megpróbáljuk ezt.

Shri Mataji

" Az embernek nem csak egy valláshoz kellene tartoznia, hanem minden valláshoz, vagy pedig ahhoz a valláshoz, mely őbenne magában található, veleszületett és megvilágosult. Ez a vallás mindenkiben ott van, így univerzális, tiszta, velünk született vallásnak is hívhatjuk.” Forrás




 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: