2016. július 26., kedd

Újra itthon 3. - Minimalizmus



Itt készül a kolostoros blog


Újra itthon 1. - Apostolok >>
Újra itthon 2. - Kérdések, válaszok >>

Hazatérve az olaszországi meditációs szemináriumról, ahogy megláttam az íróasztalomat, eszembe jutott újra: a minimalizmus.

És a hozzá kapcsolódó gondolataim és fejlődésem. Ezek már többször megjelentek itt a blogban, és a minimalizmus jegyében nem is kívánnám már ezt túl sokszor emlegetni, de új felfedezésem is van ez ügyben. Ráadásul a téma jelentősége miatt érdemes lehet azért mégiscsak, néha-néha újra elővenni. Hogy az ember figyelmeztesse önmagát a lényegre. És a letisztultságra. No, de ne rohanjunk még ennyire előre.

Kezdetben vala a káosz

Inkább nem is linkelem be, csak említés szintjén mondom, hogy jópár évvel ezelőtt már látható volt többször is itt a blogban az íróasztalom, és a körülötte lévő "világ". Azaz, a kolostoros blog készítésének "színhelye". Nem linkelem be, mert már örülök hogy túl vagyok azon az "állapoton". A káoszon magán.
 
Sok-sok felesleges kacat, jegyzet, ottfelejtett dolog stb. stb. Aztán teltek az évek, és egyre inkább letisztult a környezet. És nagyon figyelek is rá, hogy ezt tudjam tartani. Mert nem elég leegyszerűsíteni a dolgokat, azt meg is kell tudni tartani. Erről a letisztultságról, erről a fajta minimalizmusról volt már szó itt a blogban, pl:

- A hét könyve >>>
- Fontos, nem fontos >>>
- Szushi mester >>>
- Hara Hachi Bu >>>
- Hétindító Hangulat >>>
- Csöndben dolgoznak >>>
- Haiku >>>
- Elegáns megoldás >>>
- Kisfilm >>>
- A kevesebb ereje >>>


Különös események

Azt figyeltem meg, hogy a nagy meditációs szemináriumokon, amikor több százan, vagy ezren meditálunk együtt néhány napot, akkor sokkal intenzívebben áramlanak bennem, és körülöttem a vibrációk. És ilyenkor különös események történnek. Vagy ott a rendezvényen tapasztalok különös dolgokat, találkozásokat, vagy az utána következő napokban. Most is volt ilyen. Több is. De csak egyet hadd mondjak el, ami ráadásul kapcsolódik is ehhez a minimalista témához. Az új felfedezésem.
 
Lehet hogy ez így első hallásra nem is fog olyan különlegesnek tűnni. Lehet hogy első hallásra nem is tűnik úgy hogy kapcsolódik a meditációhoz, és lehet hogy első hallásra nem is fog Benned nagy dolgokat okozni. De azért csak olvasd el, majd gondold át. Ki tudja, lehet benned is elindít valamit.
 


Go

Ahogy hazaérkeztem, és megkezdtem a szokásos hétköznapokat az íróasztalomnál, úgy alakították a vibrációk, hogy mélyebben megismerkedtem a Go játékkal. Korábban is hallottam már róla, de valahogy nem érintett meg. Most azonban teljesen elvarázsolt.

Mérő László

a híres matematikus, pszichológus azt írja a erről a játékról:
 
"Akik mindkét játékot jól ismerik, egybehangzóan állítják, hogy maga a feladat sokkal nehezebb: a gó valahogy sokkal mélyebb játék; az emberi gondolkodás mélyebb rétegeit mozgatja meg, mint a sakk."
 
Sakk - Go
 
Folytatva a témát, Balogh Pál így ír erről:
 
"A kutatók szerint az ősi gó tábla jelentette a világmindenséget, amelyben a fehér és a fekete kövek - a mai játékfigurák - a pozitív és negatív erők megtestesítői. Ebből a szemszögből már logikus a gó és a jóslás közötti kapcsolat lehetősége. Egy régi kínai gó könyv elmagyarázza, hogy a gó táblán a 19 vízszintes és 19 függőleges vonal által alkotott 361 metszéspont az év napjait és a négy sarok a négy évszak, ezzel szoros kapcsolatra utalva a gó és a jóslás között.

Politikusok és hadvezérek előszeretettel alkalmazták stratégiájuk kidolgozására a japán és kínai polgárháborúk idején. Ugyanis a gó táblát úgy tekintették, mint harcteret, a fekete és fehér kövek pedig az ellenséges katonai egységek voltak. Így a távol-keleti hadviselésre jellemző nagyszámú, de azonos harci egységekből álló hadseregeket kitűnően lehetett modellezni az egyforma bábukkal.

Európában, ahol a bonyolult hűbéri viszonyokból adódóan különböző jellegű harci egységek alkották a hadsereget, így például lovasság, gyalogosok stb., sokkal használhatóbbnak bizonyult a sakk különböző rendeltetésű figuráival. Talán ezért terjedt el Európában a sakk, Távol-keleten a gó, és nem pedig fordítva."

Lenyűgöző
a játék minimalizmusa

Figyeld csak meg! 
 
Minimális szabály van benne. A sakk szereplőire többféle szabály vonatkozik, a Go-ban pedig letisztulva, mindenkire ugyanaz a néhány, kevés dolog. Tehát egy sokkal minimalistább összetétel, és mégis sokkal összetettebb, mélyebb játéklehetőség. Minimális a behatároltsága, minimális a "rendezettsége", és minimális a szabályozottsága a játéknak. Ezáltal mégis sokkal mélyebb összefüggések és lehetőségek kombinációja rajzolódhat ki. Ami persze a játékostól függ. 
 
Engem lenyűgöz ez, amikor az ürességgel, vagy ezzel a fajta minimalizmussal hatalmas dolgok történnek. És ekkor fedezheti fel az ember, ha hozzá akarna tenni a letisztultsághoz, hogy valami többet érjen el, akkor mégis a kevesebbhez jutna el. Azáltal viszont hogy nem tesz hozzá a dolgokhoz, nem bonyolít, nem komplikál, azáltal mégis a "több"-höz, vagy talán valamifajta teljességhez kerül egyre közelebb. Tisztára, mint a meditáció.
 
A stílus
 
maga az ember. - tartja a klasszikus mondás. És ahogy látom, ezt az élet nagyon sok területén kibontakoztathatjuk. A stílusunkat, az "emberségünket". Milyen emberek vagyunk? Milyen a természetünk? Milyen a személyiségünk? Mindezek megmutatkozhatnak akár sporttevékenységben, akár a konyhában, egy újságírónak a cikkeiben, harcművészetek gyakorlásában, vagy ha az ember jól megnézi, még akár abban is, hogyan ül egy buszmegállóban. Milyen a megjelenése, milyen a testtartása, milyen a kommunikációja, milyen a kisugárzása stb. stb.
 
A személyes stílusunk megnyilvánulhat ebben a Go játékban is. Mennyire vagyunk átgondoltak, mennyire vagyunk türelmesek, mennyire vagyunk koncentráltak, előrelátóak, mennyire elegáns a játékunk, mennyire megfontolt stb. És az ember ha jól megfigyeli, észreveheti, hogy mindazt ami benne, a személyiségében rejtőzik, akár szép, akár kevésbé szebb tulajdonság, az mind előjöhet a fent említett "tevékenységek" során. Ha pedig szeretne csiszolni, javítani a stílusán, önmagán, akkor azt megteheti, ha sokkal tudatosabban vesz részt... bármiben. Akár a Go -ban.
 
Ha érdekel
 
ez a csodálatos, igazán minimalista, letisztult ősi játék, és elmerülnél néhány játszmában hogy kipróbáld önmagad, és megismerd a Go játék szépségét, mélységét és üzenetét, akkor egy remek programot itt találsz >>
 
Kellemes időtöltést kívánok a játékhoz!
( ...és önmagadhoz)
 
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén