2011. április 30., szombat

2 meglepő dolog a mézről

A méz eddig is ismert kedvező hatása mellett, most 2 olyan új érdekességre szeretném felhívni a figyelmedet, amiről könnyen lehet hogy még nem hallottál. Nagyon kedvelem az olyan dolgokat, amikor valami teljesen új megvilágításba kerül. Amikor valamire, a megszokottól egy teljesen új nézőponttal tekintünk, és ez olyan új felismeréseket és gondolatokat indít be, ami azelőtt valamiért zárva volt előttünk. Vagy esetleg mi magunk voltunk bezárkózva ezek előtt az új dolgok előtt. Ha az ember nyitottan figyel az életre, akkor rengeteg új lehetőséget, hasznos és érdekes dolgokat hallhat, amiből aztán megszűrheti hogy mi lehet ezek közül Számára fontos. Ez a mostani bejegyzés is ilyen lesz.

Engem eléggé megleptek ezek a mézzel kapcsolatos új gondolatok pár hete mikor hallottam, és bevallom azóta már máshogy tekintek még egy olyan hétköznapi kis dologra is, mint egy üveg méz! És hogy mi köze van mindennek a meditációhoz? Semmi. Pusztán az élet apró dolgaiba, mások nem hétköznapi gondolataiba kapsz egy kis betekintést. Az hogy ez Számodra értékes lesz-e, vagy a fontos, azt nem tudom. Lehet hogy Téged ez nem érint meg, de lehet hogy igen, és talán még az is lehet hogy ebből kiindulva olyan új gondolatokat és ötleteket merítesz, ami inspirálólag és ösztönzőleg hat majd életed bizonyos területeire. Szóval a mai téma, a méz, az étkezés, az infláció, a természeti katasztrófák, és a háborúk kapcsolata!

Csöndes hétköznap este volt pár héttel ezelőtt. Késői órákban, túl a vacsorán és már jólakottan, egy pénzügyi előadásról szóló videót néztem épp a neten. Főleg arról volt benne szó, hogyan is alakulnak bizonyos országok valutái, és az országok lakóinak megtakarításai. Az előadó boncolgatta, hogyan hat az infláció az árakra, és sok egyéb dologra. Beszélt arról, hogyan értéktelenednek el a pénzek úgy, hogy a lakosságnak szinte fel sem tűnik. Az a pénz, amiért keményen megdolgoznak, hogyan ér egyre kevesebbet, és hogyan törődnek bele az emberek. Szó volt arról, hogy milyen alulképzettek pénzügyi téren az emberek (persze ez sokaknak érdeke hogy így is maradjon) és hogy mennyire ötlettelenül állnak az elértéktelenedéssel szemben, hogy munkájuknak a fizettsége évről-évre egyre kevesebbet ér, és magatehetetlenül sodródnak ezzel a folyamattal. Aztán részletesen kitért pár, valóban speciális pénzügyi dologra, de utána visszatért a hétköznapok szintjére, és itt jött képbe a méz!

Több konkrét példa mellett szóba hozta a mézet is, hogy annak például hogyan megy fel az ára. Évről évre (sok egyéb termékkel párhuzamosan) szépen lassan megy fel az ára, és egyre drágább. Vajon a pénzünknek az értéke is ilyen ütemben emelkedik ahogy a méz? (vagy a cukor, a benzin, a gáz stb. stb.) Sőt, amikor az ember beteszi bankba kamatoztani a pénzét, vajon annak a hozama (levonva a kamatadót, a költségeket és az inflációt) az vajon meghaladja a méz árának emelkedését, vagy alul marad? Utánna lehet nézni, érdemes összehasonlítások ezek. Azért emelte ki a mézet (más egyéb dolgokkal együtt) mert az egy olyan "anyag", ami hosszútávon is eláll. Azaz, nem romlik meg, és szépen lassan, hónapról-hónapra, évről-évre, az értéke jobban emelkedik mint a pénzé. Hmmm, érdekes.

Az emberek tanulnak, majd dolgoznak kőkeményen hogy pénzt keressenek, hogy valamennyit megtakarítsanak, azonban arra már nagyon kevés energiát fordítanak, hogy a munkájuk "gyümölcsének" a sorsát is kellő bölcsességgel kezeljék. Ezeknek a mostani soroknak egyáltalán nem célja hogy konkrét ötlet adjon, pusztán a figyelmet szeretném felhívni egy picit másképp gondolkodásra. Persze mindennel kapcsolatban lehetnek kifogásaink, aggályaink, de ezek nem szabad hogy visszahúzzanak minket, hanem érdemes ezek után járni, és eloszlatni a ködöt, hogy valóban tisztábban lássunk. Akár az ilyen pénzügyi, értékállóság, értéknövekedés területeken is.

Szóval egy lehetséges példaként említette az előadó, hogyha például egy üveg mézet elteszünk évekre, annak az értéke többet fog érni a későbbiekben, mint konkrétan azoknak a bankjegyeknek az értéke, amit mellé tennénk ugyanúgy évekre. Vagy akár a bankba. Azt már én teszem hozzá kiegészítésként, hogyha csak azt nézzük, hogy a papírpénzből, annyit nyomtat egy állam amennyit csak akar, (és láthatunk erre napjainkban is példát, vezető nagyhatalmak irányából) növelve a pénz mennyiségét, csökkentve ezáltal az értékét, akkor ezzel szemben a méz előállítással pedig egyre kevesebben foglalkoznak, egyre nehezebb gazdasági és természeti körülmények között, tehát egyre többet ér. Én amúgy is kedvelem a pénzügyi témákat, úgyhogy nem hagyott nyugodni a dolog, gondoltam mindenképp beszélnem kell erről a méhész rokonommal!

Évek óta foglalkozik a kedves rokon méhészettel. Amolyan "másodállásként", hobbyméhészként, az elmúlt években hihetetlenül "kinőtte" magát a témában. Rengeteg tudás, tapasztalat, kaptár stb. stb. Teljesen amatőrként vágott bele a méhészkedésbe, és az elmúlt évek folymatos és kitartó tanulása és a munkája által, ma már fantasztikus "eredményeket" tud felmutatni. Ráadásul nagyon nagy örömét leli az egész tevékenységben. Szóval hozzá fordultam kérdéseimmel.

Valóban eláll a méz jópár évíg hibátlanul, nem romlik meg, stb. stb., faggattam a méz tulajdonságairól. Mondta hogy természetesen nagyon hosszú ideig fogyasztható marad a méz. Mutatott egy hordót a pincéjében, amiben volt kb 60-80 kg méz. Mondta hogy ez már évek óta ott áll, és teljesen jó. Beszélgettünk erről az inflációs dologról, és Ő is egyetértett, azonban Ő legfőképpen nem a pénzzel szembeni nagyobb értékállósága és értéknövekedése miatt tart ekkora mennyiséget hosszú évek óta, hanem amolyan "vésztartalékként".

Kérdeztem mire is gondol. Mondta hogyha bármilyen természeti katasztrófa is ütne be, ne adj Isten háború, vagy bármilyen olyan esemény, amitől erősen korlátozva lenne a lakosság élelmiszer ellátása, akkor neki már csak kenyeret kell tudni sütnie, és akkor a mézzel együtt egy jóideig kihúznák. A méz nagyon értékes és tápláló élelmiszer, ezért a családjával nagy valószínűséggel sokáig átvészelnék azokat a nehéz időket. Persze most mondhatod hogy nem igazán pozitív gondolkodás ez, és hogyan lehet hogy valaki háborúra, meg katasztrófára készül, azonban a rokon nem ezzel a félelemmel kel és fekszik nap mint nap. Azonban ha csak a természeti katasztrófákat nézzük, akár kishazánkban, akár a nagyvilágban, hát bizony mintha egyre sűrűbben és intenzívebben jönnének. A háborúról pedig annyit, lehet hogy a mi életünkben nem tapasztaltuk ezt meg, de hát a világban valahol folyamatosan ölik egymást az emberek. Tőlünk messzire sem kell menni, hiszen a déli országokban, a volt Jugoszlávia területén is voltak bizony fegyveres megmozdulások jópár éve, szóval legyünk optimisták és igyekezzünk is tartani a békét, de azért ne csukjuk be a szemünket a világ eseményei elől!

Szóval az elmúlt hetekben, a méznek ezeket az új oldalait mutatta be számomra az élet. A pénz értéke fölötti értékállóságát és növekedését, és a hosszútávon is eltartható, vészhelyzetben is bevethető, kiválóan tápláló élelmiszer jellegét. Örömmel tölt el mindig, amikor ilyen érdekes és értékes oldalát mutatja meg az élet. Ha hasonló dolgokról van tudomásod, egészen nyugodtan küldd át nekem, szívesen fogadom és tanulmányozom, tán még ide a blogba is behozom...Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!